Selvmord er faldet med 50 procent i Danmark

Antallet af selvmord på verdensplan faldet med 29 procent

I Danmark sker der gennemsnitlig 2 selvmord om dagen. 3 gange flere end antallet af dræbte i trafikken. Antallet af selvmord er dog opløftende nok ca. halveret siden 1990 i Danmark.

Ifølge The Economist er antallet af selvmord på verdensplan faldet med 29 procent siden år 2000. I Kina er  tallet faldet med hele 90 procent for kvinders vedkommende. Den eneste undtagelse i det globale fald i selvmord er USA, hvor selvmordsraten er steget støt siden år 2000.

 

Selvmordstruede I Danmark kan få hjælp i dag

Merete Nordentoft, professor i psykiatri

En af de væsentlige årsager til det store fald af selvmord i Danmark er, at adgangen til den farligste sovemedicin er gjort meget sværere via lovgivning. Oprettelsen af en række centre, der forebygger selvmord vurderes også som en vigtig årsag til det markante fald (Merete Nordentoft, professor i psykiatri og overlæge ved Psykiatrisk Center København til DR nyheder).

På globalt plan skyldes faldet især lovgivning, der begrænser misbrug. Faldet vurderes også at hænge sammen med, at der sker færre arrangerede ægteskaber.

I den yngre gruppe i Danmark er der desværre sket en stigning i selvmord. Hvert 5. dødsfald blandt unge herhjemme (15-24-årige) skyldes selvmord, og selvmord er den anden hyppigste dødsårsag blandt de 30-39-årige (selvmordsforskning.dk)

Flere mænd end kvinder begår selvmord. Hver gang én kvinde begår selvmord, er der to mænd, der tager deres eget liv. Mange tror de fleste selvmord sker i december, men faktisk bliver de fleste selvmord begået om foråret. For hvert selvmord der begås, berøres i gennemsnit 6 personer.

 

“En permanent løsning på et midlertidigt problem”

 

Blue Monday går over

Mandag er den dag, hvor der bliver begået flest selvmord, og i dag den 3. mandag i januar er udråbt til at være den mest deprimerende dag på året, kaldet Blue Monday (dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret).

Selvmord er ofte beskrevet som “en permanent løsning på et midlertidigt problem”. For langt de fleste deprimerede gælder det, at de problemer/lidelser man gennemgår aktuelt og i situationen, synes uoverstigelige at se sig ud af. For langt størstedelen er det dog problemer, der går over med tiden og løses alligevel. En af kendtegnene ved depression er bl.a. ikke at kunne se muligheder og løsninger i situationen. Karen Blixen fik engang et brev af en ven, som hun først måtte åbne, når hun helt havde opgivet alt håb. I brevet stod der: “Det går over”.

 

Løft humøret hos dig selv og andre

Man kan bl.a. løfte sit humør hos sig selv og andre ved at:

1) Komme ud i solen og dagslyset, hvilket får gang i endorfinerne. Hvis det er mørkt, når du møder på arbejde, og mørkt når du har fri, så gå ud i bare ti minutter i frokostpausen.

2) Det kan ikke siges tit nok: Dyrk motion! Også det booster dit endorfinniveau, og gør dig roligere og mere lykkelig.

3) Smil! Det får din krop til at slappe af – og så er det smitsomt; folk omkring dig bliver også gladere.

4) Vær taknemmelig. Ved at sætte pris på alt det, du allerede har, bliver du mere energisk og optimistisk. Tænk på 3 ting hver dag som du er taknemmelig for. Ifølge forskning i well-being fungerer taknemmelighed som den mest effektive løftestang for ens livskvalitet.

5) Lad være med at stræbe efter at være perfekt og giv plads til at fejle. Perfekthedskulturen er en humørdræber og ødelægger din kreativitet og arbejdsglæde.

6) Gør noget godt for andre. Giv kollegaen en kompliment, donér penge til velgørenhed eller køb blomster med hjem til kæresten. Det glæder både folk omkring og dig selv.

 

Kilder: Selvmordsforskning.dk, The Economist, goodnewsnetwork.org, dr.dk, bt.dk.

 

Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via Mobilepay.

Doner Beløb

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her