Artikel af Professor William Forde Thompson og PhD, Gemma Perry fra Bond University
Der findes masser af påstande om sundheds fordelene ved det at brumme eller nynne. De omfatter at reducere stress, hjælpe dig med at trække vejret lettere, lindre problemer med bihuler, sænke dit blodtryk og løfte dit humør. Det er en masse potentielle fordele af noget, der kommer ret naturligt for de fleste af os.
Kan noget så simpelt virkelig være sundt? Her er hvad forskningen ved indtil videre:
Brummen og nynnen er overalt omkring os
Brummen/nynnen er sandsynligvis forbundet med vores tidligste minder om trøst og omsorg, da omsorgspersoner beroliger spædbørn med vuggeviser og ved at nynne. Spædbørn, der ikke er i stand til at forstå tale, tager den melodiske information til sig, hvilket gør nynnen til en af vores tidligste former for tilknytning gennem lyd.
Når vi bliver ældre nynner vi, når vi er glade, flove, utilfredse eller enige med nogen. Mmm. Hmm.
Vi nynner ofte melodier ubevidst, selv dem vi ikke kan lide, ved at spejle det vi hører. Nogle melodier kan endda sætte sig fast i vores hoveder, hvis de indeholder fængende gentagelser. Og lad os være ærlige; at nynne er også praktisk, når vi ikke kan huske ordene i sangen.
Så er der de sange, der indbyder til at brumme med på, såsom Enyas The Humming, 90’er-smashhittet Mmm Mmm Mmm Mmm af Crash Test Dummies eller James Blakes Retrograde:
Hvad sker der, når vi nynner?
Når vi nynner skaber vi en summende lyd med munden lukket. Vi tvinger luft gennem vores stemmelæber (det nyere udtryk for stemmebånd), hvilket får dem til at vibrere og producere lyd. For at nynne en melodi styrer vi tonen ved at justere spændingen i vores stemmelæber.
Denne vibration stimulerer sandsynligvis vores vagusnerve (vi har faktisk to), som er en del af vores parasympatiske nervesystem. Det er det nervesystem, der beroliger og genopretter kropsfunktioner som vores hjertefrekvens, fordøjelse og vejrtrækning.
Mennesker nynner ofte som en måde at slappe af på. Hjertefrekvensen kan falde, og variabiliteten i hjertefrekvensen kan øges. Hjertefrekvens variabilitet refererer til den lette svingning i tiden mellem hvert hjerteslag. En højere hjertefrekvens variabilitet er forbundet med bedre sundhed.
Når vi nynner kan svingende lydbølger også påvirke bihulerne og føre til øgede niveauer af kvælstofoxid i næsen. Et videnskabeligt studie fandt en stigning på 15 gange kvælstofoxid i næsen ved at nynne sammenlignet med stille udåndinger. Kvælstofoxid er involveret i alt fra hjerne- og immunfunktion til blodgennemstrømning til lungerne og seksuel ophidselse.
I en andet studie så forskere på personer med allergisk rhinitis (personer med pollen- eller støvallergi). Når de nynnede havde de højere niveauer af næsekvælstofoxid og færre problemer med bihulerne sammenlignet med dem, der lavede stille udåndinger.
At nynne fører også til nogle uventede psykologiske effekter. Disse inkluderer øget kropsbevidsthed og “decentrering” – evnen til at adskille sig fra tanker, følelser og fornemmelser.
Hvad med at ”chante”?
Nynnen spiller også en vigtig rolle i det at ”chante”. Et eksempel er i den gamle meditationsmetode bhramari pranayama (som kan involvere nynnen, mens man forsigtigt lukker for ørerne med fingerspidserne).
Det er ikke tilfældigt, at en af verdens mest klangfulde lyde – ”om” – indeholder en lang, vedvarende summen til sidst. At chante alle slags forskellige lyde og bønner menes at forbinde udøvere til den åndelige verden og inducere følelser af fred.
At chante har kognitive fordele, såsom mindfulness, og ændrede bevidsthedstilstande, såsom flow – en følelse af at være absorberet af og dybt fokuseret på en aktivitet. At chante reducerer også stress.
Kort fortalt
Vi nynner af mange forskellige årsager, hvilket tyder på, at disse almindelige vokaliseringer spiller en vigtig rolle i vores liv.
Er nynnen sundt? Der er brug for mere forskning. Men at nynne føles godt, forbedrer vores humør, distraherer os fra kedelige opgaver og kan endda bruges til åndelig praksis.
God fornøjelse med brummen og nynnen!
Denne artikel er oprindeligt publiceret på The Conversation: Is humming healthy? Mmm, here’s what the evidence says.
Skrevet af Professor William Forde Thompson og PhD, Gemma Perry fra Bond University.
Artiklen er udgivet på nyhedscentrum.dk efter aftale.