E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

E-cigaretter kan være meget mere skadelige end først antaget

E-cigaretter blev engang præsenteret som et sundt alternativ til tobakscigaretter. Men forskningen forbinder i stigende grad brugen af ​​e-cigaretter (vaping/dampning) med mange af de samme livstruende sygdomme, som plager rygere, skriver University of Southern California i en pressemeddelelse.

“For første gang har vi dokumenteret, at jo mere dampere brugte e-cigaretter, og jo længere de brugte dem, jo flere DNA-skader opstod der i deres orale celler,” udtaler Ahmad Besarantinia, professor i forskningspopulation og folkesundhedsvidenskab ved Keck School of Medicine. “Det samme mønster vi ser hos rygere.”

Studiet bygger på tidligere forskning udført af Besaratinia og hans team, som viste, at vaping har en forbindelse til genetiske ændringer såvel som andre biologiske ændringer, der fører til sygdom.

(At “vape” eller “vaping” betyder at dampe på en e-cigaret. Vape har sit udspring i den amerikanske betegnelse “vapor” der betyder damp.)

Forskerne rekrutterene 72 raske voksne og delte dem op i tre grupper – matchende dem efter alder, race og køn. Forskere opdelte dem i nuværende dampere (der aldrig røg), nuværende rygere (som aldrig dampede) og folk, der aldrig havde prøvet nogen af delene. De brugte detaljerede spørgeskemaer og interviews til at verificere hver enkelt deltagers historie samt biokemiske tests for at sikre, at eventuelle fund kunne tilskrives enten dampning eller rygning. (studyfinds.org)

“Vi designede vores undersøgelse for at teste virkningerne af vaping hos e-cigaretbrugere, som hverken var cigaretrygere eller dobbeltbrugere på noget tidspunkt i deres liv,” forklarer Besaratinia.

Resultaterne viser, at DNA-skaderne var 2,6 gange større hos dampere og 2,2 gange større hos rygere sammenlignet med ikke-brugere. Forskerholdet fandt også ud af, at vaping med søde smage havde en sammenhæng med de højeste niveauer af DNA-skader.

Disse resultater er utrolig vigtige for folkesundheden, i betragtning af at vapes er populære blandt både unge og unge voksne. Forskerne hævder, at der burde være mere gennemsigtig information om farerne ved e-cigaretter, eller i det mindste, hvordan de ikke er sundere end tobakscigaretter.

Resultaterne er yderst relevante for offentlige sundheds- og tilsynsmyndigheder, der har til formål at holde farlige produkter væk fra sårbare grupper, herunder børn og unge, udtaler professor Besaratinia. De mest populære produkter, herunder aromatiserede dampe – som bruges af omkring 85 % af teenagere, der damper – ser også ud til at være de mest skadelige med hensyn til at producere DNA-skader.

Forskerholdets næste opgave er at replikere resultaterne med en større forsøgsgruppe. De planlægger også at studere andre biologiske effekter som følge af DNA-skader, der er tæt forbundet til ​​kroniske sygdomme.

De langsigtede sundhedseffekter af e-cigaretter undersøges stadig, og det er muligt, at nye risici vil dukke op efterhånden som mere forskning udføres.

Andre nyere undersøgelser tyder på sammenhænge mellem brug af e-cigaretter og paradentose, ændret immuncellefunktion i lungerne og en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

 

Kilder: University of Southern California, Keck School of Medicine, studyfinds.org, healthnews.com, Nicotine and Tobacco Research, Oxford Academic.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her