Forskere oversætter hjernebølger til forståeligt sprog: Teknologi med uanede muligheder

Man vil snart kunne kommunikere direkte fra tanker til computer

Det er nu for første gang lykkes neuroforskere at lave et system, der oversætter det en person tænker på til forståeligt og genkendeligt sprog.

Det betyder samtidig starten på en masse nye muligheder, når vi taler om vores kommunikation med computere og kunstig intelligens. (pressemeddelelse fra Columbia University)

Ved at overvåge aktiviteten i hjernen kan teknologien rekonstruere de ord en person hører med hidtil uset præcision.

Dette gennembrud, der udnytter talesyntese-teknologien og kunstig intelligens, kan føre til nye måder, hvorpå computere kan kommunikere direkte med hjernen.

Det giver også nye muligheder for mennesker, der af den ene eller anden grund har mistet evnen til at tale, eksempelvis på grund af slagtilfælde eller mennesker, der er ramt af ALS.

Nima Mesgarani, Columbia University

“Det ville give enhver, der har mistet deres evne til at tale, enten ved skade eller sygdom, en ny chance til at kommunikere med verden omkring dem.” Udtaler seniorforsker på projektet, Nima Mesgarani fra Columbia Universitetet.

I en nyligt udgivet videnskablig artikel på Nature.com, beskrives det, hvordan man ved hjælp af de nye landvindinger indenfor kunstig intelligens, deep learning og talesyntese, har været i stand til at lave utrolige fremskridt med et oversætte hjernebølger til forståeligt sprog.

 Artikel fra nature.com (Towards reconstructing intelligible speech from the human auditory cortex)

Forskerne fik fem epilepsipatienter, til at lytte til en stemme, der talte fra 1 til 9, mens forskerne søgte efter neurale mønstre i patienternes hjerneaktivitet. Columbia-holdet brugte derefter disse mønstre til at træne deres algoritme, som de kaldte en “vokoder” til at oversætte hjernebølger til tale.

“Vi fandt, at folk kunne forstå og gentage lydene omkring 75% af tiden, hvilket er langt bedre end tidligere forsøg”

 

Lyt til nedenstående optagelse og hør hjernebølger oversat til tale:

 

Årtiers forskning har vist, at når folk taler – eller endda bare forestiller sig at tale – ses der mønstre af aktivitet i hjernen. Signifikante og genkendelige mønstre af signaler fremkommer også, når vi lytter til, at nogen taler eller at man forestiller sig at lytte. Eksperter, der forsøger at registrere og afkode disse mønstre, ser en fremtid, hvor tanker ikke behøver at forblive skjult inde i hjernen – men i stedet kan oversættes til verbal tale efter ønske. (Pressemeddelelse fra Columbia University).

Teknologien, der er brugt minder om f.eks. Apples Siri, der kan give verbale svar på vores spørgsmål. Forestil dig en snarlig fremtid, hvor du hverken behøver taste eller tale, men kan kommunikere med andre direkte via dine tanker. Det er perspektiverne ved den nye teknologi, som derfor også ses som et afgørende gennembrud for både neurovidenskaben, og for vores muligheder for at kommunikere på helt nye måder. Kommunikation via tankeoverførsel er hidtil blevet anset som ren science fiction, men er nu nået et afgørende skridt nærmere virkeligheden.

 

Kilder:

Pressemeddelelse fra Columbia University: Columbia Engineers Translate Brain Signals Directly into Speech

Nature.com, Scientific Reports. Towards reconstructing intelligible speech from the human auditory cortex

 

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her