Artikel af Julia Venus, æstetisk Vild-Have mentor
Det handler om at gøre det æstetisk
Flere og flere haveejere ønsker at bidrage positivt til fremtidens naturrigdom i Danmark, ved hjælp af deres egne haver. Man ønsker at forvandle dele af sin golde græsplæne, til en smuk farvestrålende blomstereng, til gavn for sommerfugle og bier og til glæde for sjæl og sanser.
I begyndelsen frygtede haveejere, at det ville se sjusket og grimt ud, hvis de undlod at slå græsset. Men nu er de sociale medier begyndt at flyde over med smukke inspirerende fotos af haveejeres kreative farverige natur- og eng-områder i deres haver.
Der er ingen tvivl om, at fremtidens haveejere både ønsker at skabe et hyggeligt og rart fristed for sig selv, familie og venner OG et næringsrigt naturvenligt miljø for de truede insektarter, via de rigtige planter og blomster.
Tålmodighed er en dyd
Det bedste er at lade den lokale danske flora flytte stille og rolig ind i sin have. Det kan tage lidt tid – men gevinsten for de vigtige insekter er stor – og den danske flora er umådelig smuk.
Tricket for de fleste æstetiske haveejere er at ”designe” sine insektvenlige områder i haven på en måde som man synes er en fryd for øjet. Du lader ganske enkelt udvalgte græsområder med blomster som fx kløver og bellis stå uberørt, når du slår græsset. Så sikrer du, at der er lidt mad til bierne, sommerfuglene og de andre insekter. For mange er der gået helt sport i at skabe smukke mønstre på græsplænen, hvor man lader det vokse naturligt.
Fif til de utålmodige
Hvis du gerne vil have hurtigere resultater, kan du udvælge nogle solrige områder på plænen, hvor du fjerner det øverste lag græstørv og udså frø fra vilde hjemmehørende blomster og vilde blomstrende urter i den bare jord. Du kan købe mange insektvenlige frøblandinger efterhånden.
Eksempler på nogle gode plantearter for vores insekter er: Røllike, Blod- og Hvidkløver, Honningurt, Kællingetand, Merian, Salvie, Timian, Blåklokke, Kornblomst, Gul snerre, Blåhat, Hvid okseøje, Kornvalmue m.fl.
Vidste du, at man i gennemsnit typisk slår græsplænen 20-25 gange året?
Forvandler du din græsplæne til en blomstereng skal kun slås ned én gang, nemlig om efteråret.
What´s not to like?
Julia Venus, æstetisk Vild-Have mentor i Kerteminde Kommune