Din nyslåede græsplæne udleder mere CO2 end du tror

Spar på kræftene og hjælp klimaet

Hvis du slår din græsplæne bare en gang om ugen udleder den mere CO2 end den optager.

Et amerikansk studie viser, at én hektar græsplæne udleder op til – 2.443 kilo CO2 om året. Det svarer til en flyvetur næsten halvvejs rundt om Jorden. (videnskab.dk)

Din græsplæne kan ganske enkelt ikke nå at suge CO2 til sig, hvis den jævnligt bliver slået, vandet og gødet.

»Udledning fra byernes græsplæner og haver er tit overset af folk – selv forskere. Vi fandt ud af, at græsplæner i byerne faktisk bidrager til den globale opvarmning i stor stil,« udtaler Chuanhui Gu, der er forsker ved Department of Geology på Appalachian State University i USA. (The Independent)

Vores haver er vigtigere end vi tror, både med hensyn til lagring af CO2, og ikke mindst i forhold til den truede biodiversitet.

Miljøministeriet har i den forbindelse for nyligt udskrevet en konkurrence om at blive ”Danmarks VILDESTE kommune”.

Vi har brug for langt mere vild natur ifølge forskningen

”I efteråret fulgte mere end en halv million danskere med, da Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”. Nu er tiden kommet til at få alle danske kommuner med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet.” (Miljøministeriet)

Der er givet mange som skal overvinde gamle vaner og forestillinger om, hvordan en ”ordentlig” have skal se ud. Det være sig forstillingen om, at en nyslået græsplæne signalerer, at man har styr på det – eller at alt skal luges, trimmes og køres væk, hvis man er en god haveejer.

Udover at slå græsset meget mindre, kan det ifølge forskningen faktisk også være en rigtig god ide at undlade at køre haveaffaldet på forbrændingen.

”Når man beholder sit haveaffald, sparer man atmosfæren for CO2″, udtaler professor i skovøkologi, Per Gundersen til videnskab.dk.

Man er desuden med til at fremme biodiversiteten ved at lave dele af haven om til steder, hvor afskårne grene og blade kan indgå naturligt.

Videnskaben bag den truede biodiversitet er så veldokumenteret, at selv de mere traditionelle haveejere efterhånden er ved at udskifte de gamle holdninger.
Der er flere og flere som kommer med i den nye trend med vilde haver, og med forårets komme vil man sandsynligvis se endnu et stort ryk for at indrette haver på nye måder.

De Grønne Piloter i Nyborg er en af de mange nye initiativer

Hvis man har svært ved at komme i gang, eller få nye ideer til at indrette sin have både hyggeligt og klimavenligt, har flere kommuner inspirations konsulenter, der har gennemgået en uddannelse i bæredygtighed og projektledelse.

Eksempelvis findes der i Nyborg Kommune, “De Grønne Piloter”, der uden en løftet pegefinger arbejder på at fremme grøn omstilling for byens borgere og virksomheder.

Initiativet bygger på tanken om “at hver enkelt borger kan gøre en kæmpe forskel og bidrage til en bæredygtig fremtid, hvis vi alle har adgang til et fællesskab, hvor videndeling og gode idéer er i centrum.”

Hensigten med den nye konkurrence fra Miljøministeriet går blandt andet ud på, at “finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.”

Et filmhold følger konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020. (Miljøministeriet)

“Der er ingen tvivl om at fremtidens haveejere både ønsker at skabe et hyggeligt og rart fristed for sig selv, familie og venner OG et næringsrigt naturvenligt miljø for de truede insektarter, via de rigtige planter og blomster.”

” Vidste du, at man i gennemsnit typisk slår græsplænen 20-25 gange året?
Forvandler du din græsplæne til en blomstereng skal kun slås ned én gang, nemlig om efteråret.
What´s not to like?” (Julia Venus, æstetisk Vild-Have mentor, Kerteminde Kommune)

Det er blevet nye tider at være haveejer, men ikke nødvendigvis dårligere tider. Nu kan man med god samvittighed lade græsset gro og droppe den evige lugning. Og så kan man tilmed få en ny vild have, hvor man kan betragte bierne og blomsterne udfolde sig frit.

 

Relaterede artikler:

Fra gold græsørken til farverig haveeng – tips til den vilde have

50 lande sætter mål om at beskytte 30 procent af verdens hav- og landareal inden udgangen af årtiet

Pas på de flyvende insekter: De er ved at forsvinde

Massiv plantning af træer vil kunne udligne et årtis udledning af C02

 

Kilder: Videnskab.dk, The Independent, sciencedirect.com, Journal of Environmental Management, Miljøministeriet, De Grønne Piloter, Nyborg Kommune.

 

 

 

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her