Ny forskning viser hvordan man opnår den eftertragtede Flow-tilstand

Kilde: Pressemeddelelse fra Drexel University

Flow er tilstanden af ubesværet, nydelsesfuld aktivitet

Uanstrengt, nydelsesfuld produktivitet er en bevidsthedstilstand, der værdsættes og opsøges af folk inden for erhvervslivet, kunsten, forskning, uddannelse og enhver anden, der ønsker at producere en strøm af kreative ideer og produkter. Det er flow eller følelsen af at være “i zonen”.

Et nyt neuroimaging-studie fra Drexel Universitys Creativity Research Lab er det første til at afsløre, hvordan hjernen opnår tilstanden af kreativt flow.

Fundene i studiet afslører, at tilstanden af kreativt flow indebærer to nøglefaktorer: Omfattende erfaring, som medfører et netværk af hjerneområder specialiseret i at generere den ønskede type ideer, plus frigivelsen af kontrol – “at slippe taget” – for at tillade dette netværk at arbejde med lidt eller intet bevidst tilsyn fra hjernens kotrolcentre.

Forskerholdet konkluderer med andre ord, at kreativt flow kan opnås ved at træne folk i at frigive kontrol, når de har opbygget tilstrækkelig ekspertise inden for et bestemt område.

“Flow blev først identificeret og studeret af den banebrydende forsker i psykologi Mihaly Csikszentmihalyi,” udtaler professor John Kounios fra Drexel University. “Han definerede det som ‘en tilstand, hvor folk er så involverede i en aktivitet, at intet andet synes at betyde noget; oplevelsen er så nydelsesfuld, at folk vil fortsætte med at gøre det, selv ved store omkostninger, for blot at gøre det.”

Kounios sagde, at selvom flow længe har været et emne for offentlig fascination samt fokus for hundredvis af studier i adfærdsforskning, har der ikke været nogen enighed om, hvad flow er. Deres nye studie tog stilling mellem forskellige teorier om, hvordan flow er involveret, når folk producerer kreative ideer.

 

Teori: Er flow en tilstand af hyperfokus?

Én opfattelse er, at flow kan være en tilstand af høj koncentration eller hyperfokus, der lukker uvedkommende tanker og andre forstyrrelser ude for at muliggøre en overlegen præstation i en opgave. En beslægtet teori, baseret på nyere forskning i neurovidenskaben om kreativitet, er, at flow opstår, når hjernens “default-mode netværk”, en samling af hjerneområder, der arbejder sammen, når en person dagdrømmer eller introspekterer, genererer ideer under tilsyn af “executive control netværket” i hjernens frontallapper, som styrer, hvilke slags ideer default-mode netværket producerer.

 

Alternativ teori: Flow er ekspertise plus frigivelse

En alternativ teori om kreativt flow er, at gennem års intens praksis udvikler hjernen et specialiseret netværk eller kredsløb til automatisk at producere en bestemt type ideer, i dette forsøgs tilfælde musikalske ideer, med lille bevidst anstrengelse. I dette perspektiv slapper executive control netværket af i sit tilsyn, så musikeren kan “slippe taget” og lade dette specialiserede kredsløb fortsætte på “autopilot” uden indblanding. Forskerholdet sagde, at nøglen til denne opfattelse er ideen om, at personer, som ikke har omfattende erfaring med en opgave, eller som har svært ved at frigive kontrol, vil være mindre tilbøjelige til at opleve dybt kreativt flow.

 

Studiets resultater støtter “ekspertise-plus-frigivelse” synet på kreativt flow

Jazzlegenden Charlie Parker var mester i flow og improvisation

Forskerne undersøgte kreativt flow ved at måle hjerneaktiviteten fra 32 jazzguitarister under improvisation. Resultaterne viste, at musikere med mere erfaring oftere oplevede intens flow, hvilket understøtter teorien om, at ekspertise fremmer flow. High-flow tilstande var forbundet med øget aktivitet i auditive og berøringsområder og nedsat aktivitet i hjernens kontrolregioner, hvilket indikerer, at kreativt flow involverer reduceret bevidst kontrol og understøtter ideen om “transient hypofrontalitet”.

“Transient hypofrontalitet” refererer til en midlertidig nedsættelse af aktiviteten i hjernens frontallapper, især i områder forbundet med højere kognitive funktioner såsom planlægning, beslutningstagning og social adfærd. Denne tilstand menes at være forbundet med oplevelser af flow, hvor en person bliver så opslugt af en aktivitet, at bevidst selvovervågning, tidsfornemmelse og kritisk tænkning midlertidigt bliver mindre fremtrædende. Dette fænomen forklarer, hvordan individer kan opnå en følelse af ubesværet opmærksomhed og øget kreativitet under visse aktiviteter, ved at hjernens kontrolfunktioner delvist slippes.

“En praktisk konsekvens af disse resultater er, at produktive flowtilstande kan opnås ved at øve sig for at opbygge ekspertise inden for et bestemt kreativt område kombineret med træning i at trække bevidst kontrol tilbage, når nok ekspertise er opnået,” udtaler professor Kounios. “Dette kan danne grundlag for nye teknikker til at instruere folk i at producere kreative ideer.”

Kounios udtaler at, “Hvis du vil være i stand til at opnå flow, så fortsæt med at arbejde på de musikalske skalaer, fysikproblemer eller hvad som helst andet, du ønsker at gøre kreativt—computerprogrammering, fiktions skrivning—hvad som helst. Men prøv derefter at slippe kontrollen. Som jazzlegenden Charlie Parker sagde, ‘Du skal lære dit instrument at kende. Derefter øver du, øver og øver. Og så, når du endelig kommer derop på scenen, glemmer du alt det og spiller bare løs.”

 

Artiklen bygger primært på uddrag af pressemeddelelse fra Drexel University

Link til hele studiet

 

Relaterede artikler:

Flow øger din livsglæde og produktivitet: Videnskab og metoder

Kan ”deep work” give os mentale superkræfter, og ændre vores liv?

7 lande kører nu 100 procent på vedvarende energi og to af dem ligger i Europa

Når man måler mentalt velbefindende er der helt andre lande i top som de lykkeligste

Hvordan fortidens tænkere og nutidens psykologi kan guide os til det gode liv i en tid med klimakrise og krig

Fra sci-fi til slagmarken: Kvanteteknologi er ved at revolutionere moderne krigsførelse

Danmark er uforberedt: Ny stormflod kan ødelægge huse og infrastruktur for 400 milliarder

Håbets kraft: Nye mere optimistiske toner i klimadebatten vinder frem

Globalt magtskifte? Kinas plan for at vælte den nuværende internationale orden

Billige og brugervenlige droner udgør en stadig større men overset sikkerhedsrisiko

Solpaneler på altaner og balkoner boomer i Tyskland, og man kan tilslutte og installere dem selv

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her