Hvilke lande der er de lykkeligste måles normalt gennem faktorer såsom indkomst, social støtte, forventet levealder, frihed til at træffe livsvalg og opfattelse af korruption. Her er det som regel de nordiske lande, der ligger helt i top.
Hvis man ser på andre faktorer såsom mentalt velbefindende er der dog en hel anden fordeling med en lang række lande, der overrasker med deres topplaceringer.
Den Dominikanske Republik ligger i top for mentalt velbefindende, og flere udviklingslande overgår rige vestlige nationer.
Sri Lanka og Tanzania kommer henholdsvis på anden og tredje pladsen i den seneste rapport om Verdens Mentale Tilstand, hvilket udfordrer ideen om, at penge bringer lykke. Storbritannien rangerer som næstsidst, kun foran Usbekistan.
Rapporten om Verdens Mentale Tilstand er en årlig publikation fra Global Mind Project, som giver et indblik i den globale befolknings udvikling i mentalt velbefindende. Hvert år præsenterer rapporten den mentale tilstand hos befolkninger, tendenser i forhold til tidligere år, og indsigt i nøglefaktorer for disse tendenser. Derudover udgiver de gennem året, indsigt og perspektiver på forskellige aspekter af mental velbefindende baseret på data.
Indekset anvender data fra 500.000 respondenter i 71 nationer til at måle, hvordan folks “indre tilstand påvirker deres evne til at fungere inden for deres livskontekst”. Med andre ord, mentalt velbefindende i forhold til omstændighederne. Resultaterne viser også, at det globale mentale velbefindende er stagneret siden pandemien.
Den amerikanske nonprofitorganisation Sapien Labs, som udarbejder indekset, udtaler, at udbredelsen af smartphones og online kommunikation negativt påvirkede velbefindende, især i de rige nationer. “Andre bidragende faktorer er de relativt formindskede familieforhold i rigere lande … og forbruget af ultraforarbejdede fødevarer,” tilføjer de.
Hvad er mentalt velbefindenede?
Mentalt velbefindende afspejler vores mentale kapacitet og funktion, samt vores evne til at navigere og håndtere livets stressfaktorer. Det er ikke det samme som lykke eller livstilfredshed. Man kan for eksempel opleve meget vanskelige eller triste omstændigheder i sit liv, men alligevel have alle de kapaciteter, der er nødvendige for at klare sig så godt som muligt, og derfor have et højt niveau af mentalt velbefindende.
Rapporten afslører flere interessante opdagelser, som fremhæver, hvordan mental velbefindende muligvis ikke direkte korrelerer med økonomisk velstand. Den antyder, at faktorer såsom fællesskabsbånd, social støtte og måske endda kulturelle holdninger til livets udfordringer, spiller en væsentlig rolle i bestemmelsen af en befolknings samlede mentale velbefindende. Rangeringen af Den Dominikanske Republik, Sri Lanka og Tanzania over rigere nationer understreger behovet for at overveje et bredere udvalg af indikatorer, når man fremover vurderer hvilke befolkninger, der trives bedst.
I eksempelvis Bhutan måler de, som det eneste land i verden, lykke på højde med økonomi. Det gør de ved måle enheden “Brutto National Lykke”, et lykkeindeks, som måler landets velstand ud fra bæredygtighed og borgernes lykke. Dette bruger landet i stedet for BNP til at måle landets fremgang.
Baseret på data og research indsamlet af “the Mental State of the World report”, var de 10 lykkeligste lande:
1. Den Dominikanske Republik 2. Sri Lanka 3. Tanzania 4. Panama 5. Malaysia 6. Nigeria 7. Venezuela 8. El Salvador 9. Costa Rica 10. Uruguay.
Relaterede artikler:
Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar
Yales mest populære kursus nogensinde handler om lykke – nu er det gratis for alle
Kilder: WORLD DATABASE OF HAPPINESS, Positive News, jp.dk, The Mental State of the World, Sapien Labs.