Blot et par håndfulde vindruer om dagen i fire måneder viste sig at forbedre nøglemarkører for øjensundhed, ifølge et nyt studie fra National University of Singapore.
Årsagen er, at en stor del af forringelse af synet skyldes “oxidativt stress”, hvor celler beskadiges, fordi kroppen ikke har nok antioxidanter – som vindruer til gengæld har masser af.
Et forskerhold undersøgte 34 ældre voksne, der enten spiste halvanden kop druer om dagen eller fik en placebo i 16 uger.
Druespiserne viste en markant stigning i gode markører for øjehelbred som eksempelvis” maculær pigmentoptisk densitet, plasmaantioxidanter og phenolindhold i forhold til dem, der fik placebo”.
Dem der ikke spiste druer, oplevede en betydelig stigning i glykation – en skadelig del af aldringsprocessen.
Studiets medforfatter Dr. Jung Eun Kim udtaler: “Vores studie er det første til at vise, at indtag af vindruer gavner øjehelbredet hos mennesker, hvilket er meget spændende, især med en voksende aldrende befolkning.”
“Vindruer er en nem og tilgængelig frugt, som studier har vist kan have en gavnlig virkning i normale mængder på blot 1½ kop om dagen.”
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Food & Function, viser, at de vigtigste risikofaktorer for øjensygdom inkluderer oxidativt stress og høje niveauer af AGE (avancerede glykeringsslutprodukter). Forskerne fandt, at AGE’er kan bidrage til mange øjensygdomme ved at beskadige de vaskulære komponenter i nethinden, forringe cellulær funktion og forårsage oxidativt stress.
Druer, som er en naturlig kilde til antioxidanter og andre polyfenoler, kan mindske oxidativ stress og hæmme dannelsen af AGE’er, med mulige gavnlige effekter på nethinden, såsom en forbedring af “makulært pigment optisk tæthed”.
Gulerødder har også vist sig at styrke synet
Der er en stærk sammenhæng mellem A-vitamin og synet. Gulerødder indeholder masser af betakaroten og A-vitaminer, som kan holde dine øjne sundere og fungere som en fantastisk øjenvitaminkilde ved makula degeneration og grå stær. Gode kilder til A-vitaminer og rodopsin findes til overflod i gulerødder, skriver DTU Fødevareinstituttet.
Tidligere studier, der undersøgte vindruesafts betydning for hukommelsen viste desuden, at 500 ml. lilla vindruesaft om dagen i 12 uger gjorde deltagerne i stand til at lære flere nye ord end placebogruppen. Dette skyldes, at især de mørke vindruer indeholder polyfenoler. Disse forbedrer blodårenes fleksibilitet og gennemstrømningen af blod i vores hjerner. Dette giver igen mere energi, næringsstoffer og ilt, som forbedrer vores kognitive præstationer.
Relaterede artikler:
Træn dine øjne og hjerne skarpere: Simple øvelser holder dit syn og hjerne i form
Unikt omega-3 fedtsyrelipid kan revolutionere vores forståelse af hjernens udvikling og aldring
Biomanipulerede hornhinder lavet af svinehud giver håb til millioner af blinde
Fødevarer der kan booste hukommelsen markant og dem der skader den ifølge BBC dokumentar
Kilder: National University of Singapore, studyfinds.org, DTU Fødevareinstituttet, Food & Function.