Fødevarer der kan booste hukommelsen markant og dem der skader den ifølge BBC dokumentar

Nogle fødevarer har overraskende stor effekt

Hvilke drikke og fødevarer har indflydelse på vores hukommelse? Ifølge en BBC dokumentar er der en del mad og drikke, der kan have en overraskende positiv effekt på at forbedre vores hukommelse, og nogle der kan gøre direkte skade.

Vores hukommelse kan kort fortalt inddeles i 3 områder; korttidshukommelse, langtidshukommelse og arbejdshukommelse. Det kan være temmelig træls når disse svigter, især når vi bliver ældre – men heldigvis kan vi selv gøre noget for at forbedre hukommelsen.

Et studie med ældre forsøgspersoner viste, at 500 ml. lilla vindruesaft om dagen i 12 uger gjorde deltagerne i stand til at lære flere nye ord end placebogruppen.

Et studie med små børn viste, at 240 gram blåbær om dagen gjorde dem i stand til at huske flere ord, og ikke mindst gengive dem præcist flere timer efter.

Er det så fordi lilla vindruer og blåbær er særligt specielle? Både og. Begge bær er rige på plantestofferne polyfenoler, der giver dem den mørke farve. Disse stoffer findes i øvrigt også i en lang række andre bær.
Når polyfenoler går igennem kroppens stofskifte, forbedrer de blodårenes fleksibilitet og gennemstrømningen af blod i vores hjerner. Dette giver igen mere energi, næringsstoffer og ilt, som forbedrer vores kognitive præstationer.

Det er ikke kun bær der har denne fordel. Indtagelse af grøn te over en længere periode er også forbundet med bedre korttidshukommelse og arbejdshukommelse og en reduceret risiko for kognitiv tilbagegang.

Der er også gode nyheder for chokoladeelskere; mørk chokolade med mindst 70 procent kakao forbedrer blodgennemstrømningen i hjernen.

Helt overordnet kan man ifølge forskningen dokumentere, at jo mere kosten er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner og fed fisk – jo større er hjernens hukommelsescentre – og jo bedre er præstationerne for ens hukommelse.

Der er desværre også en række fødevarer der har den direkte modsatte effekt. Utallige forsøg har påvist, at en kost der er rig på stærkt forarbejdet mad har en ødelæggende effekt på læring og hukommelse.

110 forsøgspersoner, der normalt spiste en sund kost, blev bedt om i en uge at spise stærkt forarbejdet mad som eksempelvis junkfood. Inden for få dage fik forsøgsdeltagerne en ringere hukommelse, evne til læring og ikke mindst en dårligere evne til kontrollere appetitten.

Forskningen viser desuden med stor tydelighed, at en kost der er rig på forarbejdet mad og sukker er tæt knyttet til risikoen for neurodegenerative sygdomme, såsom demens og Alzheimers.

Det er ifølge videnskaben ok at falde i en gang imellem med en burger eller lignende, men kostændringer, såsom at tilføje mere frugt og grønt til kosten kan stille og roligt forbedre vores evne til at huske, både hvor vi har lagt vores nøgler og hvad det nu er hun hedder.

 

Relaterede artikler:

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu

En almindelig type blodtryksmedicin kan sandsynligvis bremse aldring viser ny forskning

Periodevis faste kan booste helbredet: Hvordan og hvornår er helt afgørende viser nye studier

Usundt fedt på kroppen kan forvandles til sundt fedt der gør os yngre og slankere

Hvorfor man også skal lege som voksen og hvordan man genfinder glæden

D-vitamin kan hjælpe med at forhindre demens viser ny stor undersøgelse

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Hårrejsende forskning: Overraskende sammenhæng mellem immunsystemet og hårvækst

Granatæbler booster immunsystemet og kræftbekæmpende T-celler viser tysk studie

 

Kilde: BBC Reel; What food and drink is good for your memory? 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her