Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

Kilde: Københavns Universitet

Kaffe med mælk kan booste sundheden ekstra

At tilføje lidt mælk i din kaffe kan have markante anti-inflammatoriske virkninger, viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Forskerne påviser i studiet, at kombinationen af ​​polyfenoler og proteiner fordobler de anti-inflammatoriske egenskaber i immunceller. De håber nu at kunne undersøge de sundhedsmæssige effekter på mennesker, står der i uddrag fra en pressemeddelelse fra Københavns Universitet:

I menneskekroppen og i planter, frugt og grønt findes en gruppe antioxidanter kaldet polyphenoler. I fødevareindustrien bruges de til at bremse iltning og kvalitetsforringelse af madvarer, så man undgår en harsk og uønsket smag. Man ved også, at polyphenoler er sunde for mennesker, fordi de tilsvarende er med til at mindske såkaldt oxidativt stress i kroppen, som ofte forårsager inflammation.

Men der er stadig meget, vi ikke ved om polyphenolerne. Og få studier har undersøgt, hvad der sker, hvis polyphenoler reagerer med andre molekyler som eksempelvis proteiner i fødevaren, inden vi indtager den.

I det nye studie har forskere fra Institut for Fødevarevidenskab i samarbejde med forskere fra Institut fra Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet undersøgt, hvordan polyphenoler opfører sig, når de sættes sammen med aminosyrer, som er proteiners byggesten. Og resultatet viser sig at være overraskende godt.

”I studiet viser vi, at når en polyphenol har reageret med en aminosyre, så virker polyphenolen ekstra hæmmende på inflammation i immunceller. Derfor er det oplagt at forestille sig, at denne cocktail også kunne have en gavnlig effekt på inflammation i mennesker. Det skal vi nu undersøge nærmere, i første omgang i dyr, og så håber vi, at vi kan få forskningsmidler til at undersøge det i mennesker også,” siger professor Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab, der har stået i spidsen for studiet.

Studiet er netop udgivet i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

For at undersøge den anti-inflammatoriske effekt af at kombinere polyphenoler med proteiner påførte forskerne immunceller en kunstig inflammation. Nogle af cellerne fik forskellige doser af polyphenoler, der havde reageret med en aminosyre, mens andre kun fik polyphenoler i de samme doser. Der var også en kontrolgruppe, der ikke fik tilsat noget.

Og her observerede forskerne, at immuncellerne med kombinationen af polyphenoler og aminosyrer var dobbelt så gode til at bekæmpe inflammationen som de celler, der kun var tilsat polyphenoler.

I et andet nyt studie har de testet, om molekylerne også binder sig til hinanden i en kaffedrik med mælk. For kaffebønnen er nemlig fyldt med polyphenoler, mens mælk er rigt på proteiner.

”Fordi vi mennesker ikke kan optage ret meget polyphenol ad gangen, forskes der lige nu meget i at indkapsle polyphenoler i protein-strukturer for at forbedre deres optag i kroppen. Og det tyder altså på, at denne strategi har den ekstra fordel, at den forbedrer polyphenolernes anti-inflammatoriske effekter,” siger Marianne Nissen Lund. (science.ku.dk/presse)

Det er tidligere dokumenteret, at kaffe kan reducere risikoen for en lang række alvorlige sygdomme som Harvard University har opsummeret i en rapport. 3-4 kopper kaffe om dagen giver en overraskende god beskyttelse mod alvorlige sygdomme som for eksempel Parkinsons, modermærkekræft, leversygdomme, diabetes og prostatakræft.

 

Ovenstående er primært uddrag fra en pressemeddelelse fra Københavns Universitet

 

Relaterede artikler:

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Periodevis faste kan booste helbredet: Hvordan og hvornår er helt afgørende viser nye studier

Fødevarer der kan booste hukommelsen markant og dem der skader den ifølge BBC dokumentar

 

Historisk aftale om at beskytte havene også uden for de nationale grænser

D-vitamin kan hjælpe med at forhindre demens viser ny stor undersøgelse

Hvorfor man også skal lege som voksen og hvordan man genfinder glæden

E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

Ruslands krig mod Ukraine kan gå i tre forskellige retninger ifølge analytikere

Nyt kæmpe fund af lithium i Indien kan være godt nyt for klimaet og teknologien

Alkoholfrie drikkevarer er ved at revolutionere vores vaner og ny alkoholerstatning kan måske give os et risikofrit buzz

 

Kilder: Københavns Universitet, Journal of Agricultural and Food Chemistry, sciencedirect.com, Harvard University.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her