Ifølge bl.a. lægen Bertil Marklund skyldes vores folkesygdomme en og samme ting: Inflammation.
Heldigvis kan vi modvirke det med livsstils ændringer, der ovenikøbet gør os mere lykkelige og tilfredse.
“Inflammation gør os syge og gamle”
At inflammation i den grad påvirker vores helbred er en relativ ny viden, der ikke har nået nær stor udbredelse nok.
De 10 råd til et længere og bedre liv stammer bl.a. fra bestselleren fra Dr. Bertil Marklund “10 tips – en kort guide til et langt liv“, men er i øvrigt gennemført videnskabeligt dokumenteret fra omfattende forskning i sundhed i årtier. Der er også overaskende råd til det gode, sunde liv, og det er lettere end du tror.
10 råd, der giver dig mindst 10 gode år mere
- For eksempel er det vigtigere end du tror, at bruge tandtråd. Ved at bruge tandtråd hindrer du betændelsesfremmende bakterier og proteiner i at blive spredt i din krop. Og så tager det kun to minutter. Tændernes sundhedstilstand har en langt større betydning, end man umiddelbart skulle tro. Betændelse i munden kan sprede sig til resten af kroppen. Ved at sørge for en god mundhygiejne kan man forøge både sin livslængde med op til 6 år og sin livskvalitet.
2. Nyd solen, men med måde. I forhold til frygten for hudkræft henviser Dr. Marklund til forskning fra Harvard, som allerede i 2005 konstaterede at “for hver person, der dør af hudkræft, dør der 30 personer på grund af D-vitaminmangel”. Der er modsat den almindelige opfattelse, ret omfattende dokumentation for, at de gavnlige effekter af solens stråler langt overgår de skadelige. Hvis man kigger på antallet af hjerterelaterede dødsfald på verdensplan, er der også en klar sammenhæng i forhold til, hvilken en breddegrad man befinder sig på; jo mindre sollys, desto flere dør af hjertesygdomme.
“D-vitamin aktiverer og styrker også immunsystemet og er med til at nedsætte inflammation og beskytter os dermed mod en lang række sygdomme”
At undgå solbadning bliver vurderet til at være en lige så stor risikofaktor som rygning, stillesiddende arbejde og overvægt, når det handler om hjerte-kar-sygdomme og død
3. Vær optimist og lev længere: “Optimister lever længere end pessimister, og studier har dokumenteret, at forskellen i overlevelse kan være op til syv år”.
Undgå samtidig at være for meget sammen med pessimister, der dræner dig for energi. Det er de gode relationer, som sammen med det at være optimist øger vores dopaminniveau og mindsker vores stresshormoner, og derfor er med til at bekæmpe inflammation i kroppen.
“Vælg de rigtige venner, og pas godt på det sunde fællesskab.” På den måde styrkes vores immunforsvar, og vi får et længere liv, som også bliver hyggeligere og rarere.”
4. Bevæg dig! Det gør dig yngre. Den gode nyhed er, at 40% af den gavnlige effekt fås ved blot at øge “det almindelige aktivitetsniveau – uden overhovedet at komme til at svede. Man skal bare sørge for at komme op af stolen flere gange i løbet af dagen. Der er det stillesiddende arbejde, der er årsag til dårlig blodcirkulation og lavere stofskifte, et højere blodsukkerniveau, hvilket fører til “inflammation og til en større risiko for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kræft og for tidlig død”.
5. Spis dig sund og rask: “Da kroppens produktion af antioxidanter begynder at aftage allerede i 25-årsalderen, er det nødvendigt at tilføre disse gennem kosten.” Antioxidanter får vi fra især grøntsager, bær og frugt. I bogen henvises til et stort europæisk studie over 12 år som viste, at hos mennesker der gik over til en sundere livsstil faldt dødeligheden på grund af kræft med 60%. De blev samtidigt vurderet til at være 14 år yngre i ‘biologisk alder’.
6. Sov – søvn giver dig styrke. Rigtigt mange af os får ikke nok søvn, og det er en hård belastning for helbredet. Man har brug for 6-7 timers søvn: Der er meget lidt tvivl om, at søvn støtter opbygningen af et sundt immunsystem og reducerer risikoen for hjerte-kar sygdomme, type 2-diabetes, depression og kronisk træthed. Videnskabeligt set er det bevist, at søvn forlænger livet. Men alt for mange mennesker er helt besatte af, hvor meget søvn de behøver. I virkeligheden er det mindre, end man formentlig tror. (Jyllandsposten)
7. Brug tid på at samle nye kræfter. Stress er en dræber. “Hvis man ikke tager sig tid til at samle nye kræfter, kan ens helbred lide alvorlig skade.”, skriver Dr. Marklund og forklarer, hvordan kronisk stress hænger sammen med det moderne samfunds store krav, høje tempo og enorme mængder information fra tv og sociale medier. “Nyheder i tv og andre medier giver også hele tiden næring til at udvikle mere uro og stress.”
8. Hold øje med din vægt og hold den. For meget op og ned på badevægten belaster kroppen unødigt. Især som ældre er det ikke nogen skade til at have lidt ekstra kilo på kroppen.
9. Vælg det rigtige at drikke: Det er vigtigt at drikke meget vand. Men kaffe er også med til at forbedre din sundhed. Det viser en lang række forskningsresultater. 3-4 kopper om dagen hjælper kroppen i kampen mod f.eks. demens. Forskerne ved Karolinska Institutet i Stockholm har sammen med andre desuden påvist, at kaffe har neurobeskyttende egenskaber og kan undertrykke inflammatoriske reaktioner i kroppen, og endda beskytte mod nogen kræftformer.
10. Brug hinanden. Det har vi brug for. Det er vigtigt at være noget for andre. Det giver livskvalitet og er i sidste ende med til holde sygdom fra døren, mener Bertil Marklund.
Der skal ikke meget til for at forlænge sit liv og øge sin livskvalitet, og det er ifølge Marklund netop den “moderate” tilgang, der faktisk har vist sig at være mest effektiv. Alle kan være med og få alle fordelene. Man kan jo starte med kaffen eller tandtråden, – så er man i gang.
Kilder:
10 TIPS – FÅ DET BEDRE OG LEV 10 ÅR LÆNGERE af Bertil Marklund
jp.dk, sn.dk, autoimmun.co, saxo.com.