Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Kaffe er sundt på flere måder end man tror

Ifølge nyere forskning giver 3-4 kopper kaffe om dagen en overraskende god beskyttelse mod alvorlige sygdomme som for eksempel Parkinsons, modermærkekræft, leversygdomme, diabetes og prostatakræft.

Kaffebønner indeholder en blanding af over 1.000 forskellige kemiske forbindelser, og forskere kæmper ofte med at finde ud af, hvilke kemiske forbindelser der er ansvarlige for de mange observerede fordele.

Harvard beskriver i sin rapport om kaffe blandt andet, at ”der er konsekvente beviser fra epidemiologiske undersøgelser for, at forbrug af koffein er forbundet med 24 procent lavere risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.

Johns Hopkins Medicine skriver ligefrem, at man kan øge sin livslængde ved at drikke kaffe og tilføjer desuden til listen over fordele, at man også får mindre risiko for hjertetilfælde og Alzheimer.

De påpeger dog samtidig, at det ikke er jo mere kaffe jo bedre. For meget kaffe kan derimod medføre forhøjet blodtryk, angst og søvnbesvær.

Kaffe forbedrer også humøret

3-4 kopper om dagen er den sikre anbefaling, og de færreste har godt af mere end 5 kopper kaffe om dagen.

Man kan direkte måle effekten af kaffe på vores velbefindende og humør.

Et studie viser, at man har 24 procent mindre risiko for depression og 53 procent mindre risiko for selvmord ved at drikke kaffe i moderat mængde. (Harvard.edu)

Et andet studie viser desuden, at kaffe kan stimulere det såkaldte “brune fedt”, der er vigtig i vores generelle fedtforbrænding – det betyder mindre risiko for overvægt og diabetes.

Med alle disse gavnlige effekter af kaffe, er det for en gang skyld lykkes vores kultur at inkorporere en af de sundeste drikkevarer på jorden i vores dagligdag.

Udover koffein, indeholder kaffe også magnesium og vitamin B2, også kendt som riboflavin.

Deudover er der stoffer som kahweol and cafestol, der har vist sig meget effektive overfor blandt andet leversygdomme.

Tak for kaffe kan man fristes til at sige. Har man tendens til søvnbesvær er det en god ide at drikke den sidste kop inden kl. 17 på grund af koffeins opkvikkende effekt. Det er også værd at bemærke, at koffeinfri kaffe har de fleste af de helbredsmæssige fordele. Og glem så ikke gode gamle H2O, som altid bør forblive vores primære og mest brugte drik.

Sundhedstyrelsens anbefalinger til gravide er maksimalt 3 kopper kaffe (300 milligram koffein). De norske sundhedmyndigheder siger maksimalt 1-2 kopper om dagen.

 

Relaterede artikler:

Man kan reducere risikoen for depression markant ved at stå tidligere op viser nyt stort studie

Covid-19 får sandsynligvis dele af hjernen til at skrumpe viser ny forskning

Lam mand skriver tekst med tanken og ny hjerne-computer teknologi

Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

Ny type vaccine kan måske udrydde alle sygdomme: Vi står overfor en medicinsk revolution

 

 

Kilder: Harvard School of Public Health, goodnewsnetwork.org, health.com, New York Times, BMC Public Health.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her