Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

MDMA-terapi har overraskende stor effekt på PTSD

Det syntetisk fremstillede stof MDMA, også kendt som ecstasy, er nået et vigtigt skridt i godkendelsen til medicinsk brug i behandlingen af PTSD, post-traumatic stress disorder. (New York Times)

MDMA har i et fase 3 studie, der nyligt blev offentliggjort i det videnskablige tidsskrift Nature, vist sig at have en markant effekt overfor posttraumatisk stresslidelse, når det kombineres med samtaleterapi.

Af de 90 personer, der deltog i den nye undersøgelse, oplevede de der modtog MDMA under behandlingen en signifikant større reduktion i sværhedsgraden af ​​deres symptomer sammenlignet med dem, der fik behandling og en inaktiv placebo. To måneder efter behandling kvalificerede 67 procent af deltagerne i MDMA-gruppen sig ikke længere til en PTSD diagnose, sammenlignet med 32 procent i placebogruppen. (nature.com)

PTSD udgør et stort folkesundhedsmæssigt problem, for hvilket de nuværende tilgængelige behandlinger kun er beskedent effektive.

Mange krigsveteraner er hårdt ramt af PTSD

Det er blandt andre mange krigsveteraner, der lider af invaliderende PTSD; i den gruppe har man også i tidligere forsøg set livsændrende resultater. En krigsveteran fra det nye studie, der havde lidt af alvorlig PTSD siden 2007, blev kureret fra sine natlige mareridt og beskriver sig efterfølgende som en helt nyt menneske. (New York Times)

Under påvirkning af MDMA sker der en neurofysiologiske reduktion af frygtrelateret aktivitet i amygdala og en udløsning af tilknytningshormonet oxytocin. Det gør det muligt i samtaleterapi at arbejde med traumatiske hændelser langt mere effektivt, også selv om disse ligger flere år tilbage.

Der blev ikke påvist alvorlige bivirkninger af MDMA under forsøgende.

”Det her er så spændende, som det kan blive med kliniske forsøg,” udtaler Gul Dolen, forsker i neurovidenskab ved Johns Hopkins University School of Medicine, som ikke var involveret i studiet. “Der findes intet som det her, der har virket så godt overfor for en neuropsykiatrisk sygdom i kliniske forsøgsresultater.”

Før MDMA terapi kan blive endeligt godkendt skal det nu til endnu en fase 3 undersøgelse med en ny forsøgsgruppe. Behandlingen vil højst sandsynligt være en realitet allerede i 2023.

Flere sundhedseksperter siger, at denne forskning – det første fase 3-forsøg udført med psykedelisk assisteret terapi – kunne bane vejen for yderligere undersøgelser af MDMAs potentiale til at hjælpe med at løse andre vanskeligt behandlede psykiske lidelser, herunder stofmisbrug, OCD , fobier, spiseforstyrrelser, depression, livsangst og social angst hos autistiske voksne.

Psykoaktive stoffer viser store behandlingsmuligheder

Denne forskning kan desuden tilskynde til yderligere forskning med andre psykedelika, herunder psilocybin og LSD. Den forskning foregår allerede både på danske, britiske og amerikanske universiteter og har også vist resultater, der langt overstiger de gængse behandlingsmuligheder indenfor behandling af en lang række psykiske sygdomme og tobak og alkoholafhængighed.

Nogle taler ligefrem om et paradigmeskift, både i tilgangen til og effektiviteten af terapeutiske behandlinger. En af de store fordele ved de nye behandlinger er, at de ud over at have en langvarig effekt, heller ikke kræver efterfølgende medicinering af patienten.

For en ordens skyld skal det nævnes, at forskningen på ingen måde opfordrer til selvmedicinering.

Under forsøgene foregår det hele under kontrollerede forhold med en terapeut til stede, og en præcis udmåling af dosis med det helt rene stof.

Når man køber stoffet på gaden, er der ingen garanti for hverken renhed eller rette dosis. MDMA har derfor været forbundet med en række dødelige forgiftninger. (dr.dk)

Regelmæssig brug af MDMA kan i øvrigt medføre angst, depression og søvnforstyrrelser. (sundhed.dk)

 

Relaterede artikler:

Psykedelisk medicin kan ifølge ny forskning kurere depression

Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion

Ny type vaccine kan måske udrydde alle sygdomme: Vi står overfor en medicinsk revolution

Dine mavebakterier påvirker din visdom og graden af ensomhed ifølge ny forskning

Kan microdosing gøre dig klogere og lykkeligere: Neurovidenskaben dokumenterer ny trend

 

Kilder: New York Times, videnskab.dk, dr.dk, nyhedscentrum.dk, sundhed.dk, nature.com; MDMA-assisted therapy for severe PTSD: a randomized, double-blind, placebo-controlled phase 3 study.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her