Vi kan nå klimamålene med kendt teknologi: IEA udgiver skelsættende rapport

IEA´s skelsættende rapport vil få stor indflydelse

Verdens første omfattende energikøreplan viser regeringers muligheder for hurtigt at øge andelen af vedvarende energi og reducere brugen af ​​fossile brændstoffer.

Dette kan skabe millioner af arbejdspladser, løfte økonomisk vækst og holde Parisaftalens mål indenfor rækkevidde, lyder det i en stor og skelsættende rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

Men vi har travlt, og derfor er det også IEA´s klare og tydelige anbefaling, at der ikke længere må gives tilladelse og finansiering til nye olie -og gas projekter, hvis vi skal nå målene om netto nul CO2 udledning i 2050. Rapporten vil desuden sætte endnu mere fart i omstillingen til elbiler.

Dette er et vink med en vognstang til regeringer, banker og pensionskasser. Der skal være klar sammenhæng mellem retorik og handling, og handling kan ikke udskydes. Rapporten forventes at få kæmpe betydning for al fremtidig energipolitik rundt om i verden.

IEA´s rapport har sendt rystelser gennem olieindustrien

Den gode nyhed er, at vi ikke behøver satse på, at fremtidige teknologier skal løse problemerne for os.

Udbygning af vind og solenergi kan få os i mål, så vi kan holde temperaturstigningen under de 1,5 grader Parisaftalen kræver.

Den nye rapport viser, at det faktisk er muligt inden for energiområdet. (dr.dk)

I sin hidtil stærkeste advarsel opfordrer IEA til behovet for drastisk at reducere fossile brændstoffer, og at der heller ikke sælges nye fossile brændstofbiler efter 2035. Global investering i grøn energi skal mere end fordobles. Resultatet vil ikke være en økonomisk byrde, som nogle har hævdet, men en nettofordel for økonomien. (The Guardian)

Ifølge IEA´s omfattende beregninger vil de job der skabes ved den grønne energiomstilling langt overstige de job, der mistes i olie -og gasindustrien.

Danmark er en af de mange lande i verden, der har sat høje klimamål, men halter bagefter i implementeringen. Mange af de store pensionskasser herhjemme har for nyligt også mødt hård kritik for ikke at være konsekvente nok i ikke at støtte og finansiere fossile brændstoffer.

”Rapporten fra IEA har sendt rystelser igennem olieindustrien, fordi institutionen ellers har været kendt for at bakke op om fortsat brug af fossile brændstoffer. Efter næsten et års arbejde med at opbygge nye beregningsmodeller, som er gennemgået af flere end 100 eksperter verden over, lyder konklusionen altså, at investeringerne i at finde nye forekomster af olie, gas og kul er nødt til at stoppe.” (finans.dk)

Omstillingen til elbiler kommer til at gå endnu stærkere

“Det Internationale Energiagenturs analysearbejde danner grundlag for politiske diskussioner og beslutninger over hele verden, også i Danmark, hvor agenturets analyser jævnligt er omdrejningspunkt for embedsfolks og politikeres forestillinger om fremtiden.

Samfundsforskere taler ligefrem om, at den slags analyser reelt kan skabe den fremtid, de beskriver, fordi politikere og andre beslutningstagere pejler efter dem, når de skal beslutte, hvad de vil prioritere og hvornår.”(zetland.dk)

Med relativt konservative institutioner som IEA, der nu opfordrer til fuld stop for nye fossile brændstof projekter, er det sikkert at antage, at der er noget stort på vej i energipolitikken verden over.

Den fulde rapport fra IEA kan læses her: Net Zero by 2050: a Roadmap for the Global Energy Sector.

 

Relaterede artikler:

Bæredygtig energi voksede markant i 2020 på trods af coronakrisen

Frankrig og Tyskland vil investere milliarder i CO2-neutralt brændstof og Ørsted viser vejen

Verdens største olieselskab styrtdykker: Exxon Mobiles fald fra Dow Jones markerer en milepæl

Disse 20 firmaer er skyld i mere end 30 procent af verdens CO2-udslip

Bæredygtig pensionsopsparing er 27 gange mere effektivt for klimaet end at spise vegansk og droppe flyvning tilsammen

Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

 

Kilder: Det Internationale Energiagentur, finans.dk, zetland.dk, The Guardian, New York Times, The Conversation, energiwatch.dk.

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her