Mængden af ​​plastik i havene har været overvurderet med mindst faktor 15 viser ny rapport

Oprydningsarbejdet i havene er måske blevet nemmere

Forskere i Holland har ganske overbevisende dokumenteret, at problemet med plastikforurening i vores have er langt mindre, end nogen troede, skriver Good News Network.

Tidligere estimater for, hvor meget plastik, der er havnet i havene i løbet af de sidste 20 år, spænder fra 50 millioner tons til 300 millioner tons, men den faktiske mængde er sandsynligvis et sted omkring 3,2 millioner tons. (Netherlands Times)

Med omkring 20.000 målinger viser oceanologen Mikeal Kaandorp og hans team, blandt andet, at floder bringer meget mindre plastik ud i havene end tidligere antaget, og at mikroplast udgør en væsentlig mindre procentdel af plastikaffaldet end hidtil vurderet.

Den nye undersøgelse, der er offentliggjort i Nature Geoscience, tyder på, at plastikstykker større end 25 millimeter udgør over 95 procent af alt plastik, der flyder på havet.

Mens de fleste plastikpartikler i havet er meget små, er den samlede masse af denne mikroplastik – defineret som mindre end fem millimeter – relativt lav.

Netherlands Times skriver, at vurderingen af mængden af plastik, der kommer ud i havene, tidligere har været baseret på, hvor meget plastik der er blevet produceret, hvor meget der er blevet genanvendt, hvor meget der er blevet begravet eller forbrændt, og hvor meget der så mangler.

Baseret på disse tal anslår miljøorganisationer, at der ender ca. 10 millioner tons i havene hvert år, hvoraf størstedelen kommer via flodsystemer. Dog understreger Kaandorp, at det er forkert at antage, at hvert stykke ender i havet.

Helt specifikt viser deres forskning, at meget af plastikken ikke når ind i vand-systemerne, og af den mængde, der gør det, bliver meget mere end tidligere antaget fanget i flodsystemerne.

Disse opdagelser er vigtige, fordi de kan hjælpe med at fjerne følelsen af ​​håbløshed fra folk, der ønsker at prøve at gøre en forskel.

Fugle og havpattedyr dør i massevis af plastikforurening

Den hollandske undersøgelse antyder også, at mængden af ​​plastik ved havoverfladen udgør den største andel af den samlede mængde plasik.

“Store, flydende stykker på overfladen er nemmere at rense op end mikroplast,” udtaler en af studiets forskere Erik van Sebille fra Utrecht Universitet i Holland i en pressemeddelselse. (phys.org)

Hvis de 30 rigeste lande fandt en måde at fjerne 4.333 tons affald om året fra oceaner og floder, ville det svare til alt det, der ifølge de nye beregninger, faktisk kommer ind i dem årligt – et helt overskueligt mål.

Projekter som det Mærsk støttede Ocean Cleanup kan med andre ord gøre en større forskel i deres oprydningsarbejde i havene end hidtil antaget.

Det er også strengt nødvendigt, for at undgå de enorme konsekvenser plastik i havene har for havfugle og havpattedyr.

Plastaffald anslås at dræbe mere end en million havfugle og 100.000 havpattedyr hvert år, ifølge FN’s miljøprogram.

Den nye undersøgelse udkommer, mens verden afventer det første udkast til en meget ventet international FN-traktat til bekæmpelse af plastikforurening, der forventes at komme i november 2023. (phys.org)

 

Relaterede artikler:

Danmarks havbund er død og fiskene væk – handling kan dog endnu redde udviklingen

Historisk aftale om at beskytte havene også uden for de nationale grænser

Hvaler er afgørende for at bremse klimaforandringer – og her er årsagerne

 

Kilder: Good News Network, Nature Geoscience, Netherlands Times, phys.org, UN Environment.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her