Simple duftstoffer under søvn gav et boost på 226 procent i hukommelse ifølge ny forskning

Dufte fra en diffuser medførte markant bedre hukommelse

Hukommelsen skød markant i vejret hos ældre voksne, ved at duftstoffer fra olier strømmede gennem deres soveværelse i to timer hver nat i seks måneder, ifølge et nyt amerikansk studie.

Deltagerne i en undersøgelse fra University of California fik en stigning på 226% i kognitiv kapacitet sammenlignet med kontrolgruppen.

Forskerne siger, at resultatet forvandler den længe kendte forbindelse mellem lugtesansen og hukommelsen til en nem, ikke-invasiv teknik til at styrke hukommelsen og potentielt afværge demens, skriver University of California i en pressemeddelelse:

Studiet er lige offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Frontiers in Neuroscience.

Projektet involverede mænd og kvinder i alderen 60 til 85 år uden hukommelsessvækkelse. Alle fik en diffuser og syv patroner, der hver indeholdt en simpel naturlig duftolie. Deltagerne i den ene gruppe modtog fuldstyrke patroner. Deltagere i kontrolgruppen fik kun olierne i meget små mængder. Deltagerne puttede en ny patron i deres diffuser hver aften inden de gik i seng, og den blev aktiveret i to timer, mens de sov.

Deltagerne i gruppen med fuld duft viste en stigning på 226 % i kognitiv præstation sammenlignet med kontrolgruppen, målt ved en ordlistetest, der almindeligvis bruges til at evaluere hukommelse med. Scanninger afslørede desuden bedre integritet i hjernebanen kaldet den venstre uncinate fasciculus. Denne hjernebane, som forbinder den mediale tindingelap til den beslutningsgivende præfrontale cortex, bliver mindre robust med alderen. Deltagerne i duftgruppen rapporterede også, at de sov bedre.

Videnskabsfolk har længe vidst, at tabet af lugtekapacitet eller evnen til at lugte kan forudsige udviklingen af ​​næsten 70 neurologiske og psykiatriske sygdomme. Disse omfatter Alzheimers og andre demenssygdomme, Parkinsons, skizofreni og alkoholisme. Der er desuden evidens for en sammenhæng mellem lugttab på grund af COVID og et deraf følgende kognitivt fald. Forskere har tidligere fundet ud af, at udsætte mennesker, med moderat demens, for op til 40 forskellige lugte to gange dagligt over en periode øgede deres hukommelse og sprogfærdigheder, lettede depression og forbedrede deres lugteevne. Forskerteamet fra University of California besluttede derfor at prøve at gøre denne viden til et let og ikke-invasivt værktøj til bekæmpelse af demens. (UCI News)

“Virkeligheden er, at når man er over 60 år begynder lugtesansen og kognitionen at falde,” udtaler Michael Leon, professor i neurobiologi og adfærd. ”Men det er ikke realistisk at tro, at folk med kognitiv svækkelse kan åbne, dufte til og lukke 80 duftflasker dagligt. Det ville være svært selv for dem uden demens.”

Undersøgelsens hovedforsker, Cynthia Woo, udtaler at: “Det var derfor, vi reducerede antallet af dufte til kun syv, og udsatte deltagerne for kun én hver nat, snarere end de mange dufte, der blev brugt samtidigt i tidligere forskningsprojekter. Ved at gøre det muligt for folk at opleve duftene, mens de sover, eliminerede vi behovet for at afsætte tid til dette i de vågne timer hver dag.”

De syv dufte anvendt i forsøget var rose, appelsin, eukalyptus, citron, pebermynte, rosmarin og lavendel. Duftene blev blev aktiveret i en såkaldt diffuser, der kunne tidsindstilles.

Forskerne siger, at resultaterne fra deres undersøgelse bekræfter, hvad forskningen tidligere har lært om sammenhængen mellem dufte og hukommelse.

“Luftesansen har det særlige privilegium at være direkte forbundet med hjernens hukommelses kredsløb,” siger professor i Neurobiologi, Michael Yassa. “Alle de andre sanser ledes først gennem den øvre del af mellemhjernen, thalamus. Alle har oplevet, hvor kraftfulde dufte er til at fremkalde erindringer, selv fra meget længe siden. Men i modsætning til synsændringer, som vi behandler med briller og høreapparater mod hørenedsættelse, har der ikke været nogen intervention for tabet af lugtekapacitet.”

Forskerholdet vil som det næste gerne studere teknikkens indvirkning på mennesker med diagnosticeret kognitivt tab. Forskerne udtaler desuden, at de håber, at resultatet vil føre til flere studier med lugteterapier mod hukommelsessvækkelse.

Et nyt produkt baseret på deres studie og designet til at folk kan bruge derhjemme forventes at komme på markedet til efteråret 2023.

 

Kilder: University of California, UCI News og Frontiers in Neuroscience.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her