Disse 20 firmaer er skyld i mere end 30 procent af verdens CO2-udslip

Olieselskaberne bærer en stor del af skylden for klimakrisen

20 oliefirmaer står som de helt store klimasyndere med op mod 1/3-del af al verdens CO2-udledning siden 1965, ifølge det amerikanske Climate Accountability Institute.

Det er investor-ejede firmaer som Shell, BP, Chevron og Exxon, men også store statsejede firmaer som Saudi Aramco, Gazprom og National Iranien Oil.

Data fra anerkendte forskere afslører, hvordan disse statsejede og multinationale virksomheder begår klimakriminalitet, der truer menneskehedens fremtid, og beskriver, hvordan de har fortsat med at udvide deres operationer til trods for, at de i årtier har været bevidste om industriens ødelæggende indflydelse på planeten. (The Guardian)

En af verdens førende klimaforskere, Michael Mann udtaler til The Guardian at:

”Den store tragedie ved klimakrisen er, at syv og en halv milliard mennesker skal betale prisen – i form af en forringet planet – så 20 forurenende firmaer kan fortsætte med at opnå rekordhøj fortjeneste. Det er et stor moralsk svigt i vores politiske system, at vi har tilladt dette at ske.”

Klimaforsker, Michael Mann

Et studie fra sidste år viste, at de fem største børsnoterede olie- og gasselskaber bruger næsten 200 millioner dollars hvert år på lobbyvirksomhed for at udskyde, kontrollere eller blokere lovgivning til at tackle klimaændringer.

De har beviseligt samtidig brugt millioner af dollars på kampagner på sociale medier og andre steder på at så tvivl om klimaforskningen og samtidig promovere det narrativ, at klimaændringerne er den enkelte forbrugers egen skyld og ikke olieselskabernes.

Mange af de store investorer er nu begyndt at stille strenge klimakrav til de virksomheder de investerer i, og man har allerede indenfor det sidste halve år set et enormt investeringsskifte væk fra fossile brændstoffer.

Det ændrer dog ikke på, at de store oliefirmaer står som de helt store skyldige i klimakrisen og stadig er det.

En rapport fra 2017  viste, at tager man de hundrede største olieproducenter tilsammen står de for 70 procent af verdens CO2-udledning gennem de sidste 2 årtier. Dette tal viser med al tydelighed, hvor det er vigtigt at sætte ind, hvis vi skal formindske klimakrisens ødelæggende konsekvenser i tide.

 

De top 20 CO2-udledende firmaer står for over 30 procent af verdens samlede CO2 udledning siden 1751.

Målingerne af de enkelte firmaer er sket i perioden 1965 til 2017.

Kilde: Climate Accountability Institute.

 

 

 

 

Relaterede artikler:

Nu kommer de store investorer på banen for at redde klimaet og dem selv

Store investorer verden over er i gang med at vise muskelstyrke, når det gælder virkeligt vægtige klimatiltag.

Og de gør det ikke kun for deres børns blå øjnes skyld, men i lige så høj grad for at …

 

Verdens største grønne brintanlæg vil snart forvandle Californiens affald til ultra-billigt brændstof

Hvis man kan huske Back to the Future filmene, kan man måske huske, hvordan “Doc” Brown får brændstof på bilen ved at fylde affald i tanken. Det er i princippet det som den nye Californiske fabrik kommer til at gøre snart…

 

 

Kilder: BBC, The Guardian, Climate Accountability Institute, cdp.net.

 

 

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her