Kan microdosing gøre dig klogere og lykkeligere: Neurovidenskaben dokumenterer ny trend

Det har længe været en trend hos tech-virksomheder i Silicon Valley, at ansatte i stor stil har benyttet sig af såkaldt microdosing, for at tænke mere klart og kreativt og øge deres produktivitet. En tendens som efterhånden også har bredt sig til andre, mere almindelige arbejdspladser og fora. Nu er neurovidenskaben gået i gang med at dokumentere effekterne af de bittesmå doser af LSD eller psilocybin, som af mange bliver udråbt som et vidundermiddel for vores hjerne, og ovenikøbet ser ud til at kunne modvirke depression, som en britisk undersøgelse viser.

Professor Morten Kringelbach

Den danske professor, Morten Kringelbach, er en af de hjerneforskere herhjemme, der er optaget af at undersøge og dokumentere microdosing.

Kringelbachs forskning peger på, at man kan opleve nydelse og en følelse af mening, hvis man indtager en kontrolleret mængde af et hallucinerende stof. (dr.dk)

”Man kan se, at hjernen faktisk får et større repertoire. Den bliver mere kritisk, om man vil. Det er forbundet med den der nydelse og meningsfylde”, siger Morten Kringelbach til P1 Morgen.

En af pionerene indenfor forskning omkring microdosing, den amerikanske psykolog, James Fadiman, lavede forsøg med omkring 400 personer. De skulle indtage 10 mikrogram LSD og dagligt rapportere om humør, energi og produktivitet på en skala. Der var to store klare konklusioner; microdosing øger ens produktivitet og letter depression.

Noget af det feedback de fik var f.eks. fra en ingeniør, der sagde, at han fik evnen til at se alle de bevægelige dele af maskinen, som han arbejdede på i synkronitet, snarere end at fiksere på et aspekt. Og andre gik i retning af, at de følte sig som bedre versioner af sig selv.

De doser, der anvendes er så lave som 2 procent af den dosis, der anvendes til et såkaldt ”trip”. Der opnås ingen hallucinationer, og det er heller ikke hensigten. Faktisk er det program som forsøgsdeltagere er med i, baseret på, at det er hver anden eller tredie dag, at man indtager en microdosis. Stoffet er dog så potent, at forsøgsdeltagerne ret entydigt melder om ligeså stor effekt på andendagen.

“Din kognitive kapacitet er lidt forbedret på visse måder – mere kreativ, mere fokuseret, lidt mere stemningshøjde – men du ”tripper” ikke på nogen måde. Og du kan køre bil. Du kan gøre alle mulige ting, som du ikke ville gøre, hvis dosen var højere.”  siger Rick Doblin, direktør for psykedelisk forskning, nonprofit organisationen APS.

Lex Pelger, en 34-årig biokemiker og forfatter fra Brooklyn, er enig i, at virkningerne er så milde, at de næsten er umærkelige. Pelger, der er vært for Psymposia, en eventgruppe med fokus på psykedelisk videnskab, siger at han mikrodoserer en gang imellem og synes det hjælper ham i at interviewe, holde foredrag og skrive. “Du behøver bare ikke så meget kaffe de dage,” siger han. (The Verge)

 

Hjernescanninger viser hjernens store kapacitet med microdosing

Hjernescanninger viser, at LSD aktiverer forskellige dele af hjernen og får dem til at forbinde sig på helt nye måder. Nogle forskere eksperimenterer med at sætte forsøgspersoner i microdosing op imod kunstig intelligens i det uendeligt komplicerede gamle kinesiske spil ”Go”.

Tidligere forsøg har allerede vist en klar sammenhæng mellem microdosing og evnen til at præstere i forskellige computerspil.

Det er den amerikanske forsker Amanda Fielding, der står bag forsøget. Hun har selv erfaring med hvordan hendes evner i spillet blev forbedrede med microdosing.

“For mig var det en meget tydelig indikation på, at det forbedrer kognitiv funktion, især en slags intuitiv mønstergenkendelse.”

Fielding driver Beckley Foundation for psykedelisk forskning i Storbritannien, som delvist finansierede hjernescanningsstudiet.

Andre har taget skridtet videre og sat dosis 7 gange op for en meget begrænset forsøgsgruppe på 20 personer. Billedet viser Imperial Colleges (London) hjernecanninger.

Imperial/Beckley Foundation

Forskerne konkluderede, at imens de frivillige var under indflydelse af ​​LSD, var deres visuelle behandling ikke længere begrænset til den visuelle cortex – flere regioner i hjernen bidrog som om de “kunne se med lukkede øjne”. (Science Alert)

Hjernen begyndte at forbinde sig på interessante måder.

En af forskerne bag forsøget, Robin Carhart-Harris: “Normalt består vores hjerne af uafhængige netværk, der udfører separate specialfunktioner, såsom syn, bevægelse og hørelse – samt mere komplekse ting som opmærksomhed. Men under LSD brydes adskillelsen af ​​disse netværk, og i stedet ser du en mere integreret eller samlet hjerne.” siger Robin Carhart-Harris til Science Alert.

Robin Carhart-Harris beskriver hjernens tilstand under LSD som ” … en tilstand, der er maksimalt alsidig og fleksibel samtidig med, at hjernen bevarer en orden. Dette kan forklare den usædvanlige rigdom af bevidstheden oplevet under psykedeliske lægemidler og tanken om at de udvider bevidstheden. ” (newsroom.au.dk)

Dr. Selen Atasoy

En af de andre videnskabsfolk bag forsøget, hjerneforsker Selen Atasoy, beskriver det på denne måde: “Det er faktisk som en jazz improvisation, det LSD gør for din hjerne… Din hjerne ser ud til at bruge mange flere af disse hjernestadier, der ligner improvisation –  folk bruger mange flere noder. Og som med jazz improvisation er noderne ikke tilfældige, siger Atasoy. (The Verge)

Dr. Selen Atasoy er en af flere internationale forskere som også arbejder sammen med den danske hjerneforsker Morten Kringelbach. Forskningen er desuden med til at kortlægge og tydeliggøre processer i hjernen i det hele taget.

 

Advarsel mod selv at eksperimentere

Selvom det for mange kan lyde meget fristende at afprøve microdosing, advarer de fleste traditionelle forskere mod at eksperimentere selv. For det første er dosis og fremgangsmåde helt afgørende, og for det andet er LSD jo stadig et ulovligt stof som i man i givet fald skulle ud på “the dark web” for at fremskaffe. Som med alle ulovlige stoffer ved man aldrig, hvad man får fat i; om det er den rigtige mængde, om der er tilsat alt muligt, som potentielt er farligt og så videre. Langtidseffekter af microdosing er heller ikke ordentligt kortlagte endnu. Især mennesker med tendens til angst frarådes at eksperimentere selv.

Faktisk rapporterede nogle af forsøgsdeltagerne, at de effekter som microdosing giver, også kan opnås ved daglig meditation, som jo i hvert fald er tilgængelig og helt ufarlig for enhver, selvom det kræver en del mere selvdisciplin og øvelse.

Men hvem ved; måske vil mange i fremtiden kunne få gavn af microdosing i perioder. Neurovidenskaben er i hvert fald godt i gang med at forske i mulighederne, og det er ikke umuligt at små bitte doser af LSD om nogle få år vil få samme status som medicinsk cannabis, der i disse år går sin sejrsgang i det meste af den vestlige verden. Det er muligt at microdosing vil kunne fås på recept i fremtiden, hvis der gennemføres nok videnskablige forsøg uden for megen berøringsangst, som det har været set i tilfældet med cannabis. At folk som Steve Jobs og Bill Gates også har eksperimenteret med microdosing, som mange andre i Silicon Valley, gør i hvert fald ikke interessen mindre for at kortægge fænomenet videnskabeligt.

 

 

Kilder:

DR. Professor: Hallucinerende stoffer giver hjernen et større repertoire.

The Verge: LSD MICRODOSES MAKE PEOPLE FEEL SHARPER, AND SCIENTISTS WANT TO KNOW HOW

Science Alert. Can LSD Microdosing Tip The Scales in a New Human Versus AI Battle?

Business Insider. Scientists are about to find out how Silicon Valley’s LSD habit really affects productivity.

nature.com. Scientific Reports: Connectome-harmonic decomposition of human brain activity reveals dynamical repertoire re-organization under LSD. Selen Atasoy, Leor Roseman, Mendel Kaelen, Morten L. Kringelbach, Gustavo Deco & Robin L. Carhart-Harris.

newsroom.au.dk. A new harmonic language decodes the effects of LSD.

microdosingpsychedelics.com. James Fadimans protocol and sign up.

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.