Nye klimaberegnere hjælper vælgere og politikere med at træffe valg

Klik på billedet for at komme videre til DTU´s klimaberegner

Klimaet ligger efterhånden meget højt på den politiske dagsorden for mange vælgere. Nu har DTU udarbejdet en klimaberegner, hvor man kan lave et realitycheck på de forskellige partiers klimaudspil. Politikerne kan måske også selv blive klogere.

”Klimaet er en voldsomt kompliceret størrelse, og virkningerne af de politiske tiltag er umulige for menigmand at beregne og vurdere.”

“Nu er det dog blevet en hel del lettere, takket været COMETS-projektet, der har analyseret partiernes klimaudspil.

På http://klimaaftalen.tokni.com/ kan du selv se, hvilken effekt de forskellige klimaudspil inden for transport og energiområdet har på CO2-reduktionen og i forhold til at overholde Paris-aftalen.” (teknologirådet, 5. april)

Der mangler dog stadig et samlet overblik over partiernes klimaudspil, hvor alle sektorer som f.eks. landbruget også indgår.

 

Genial klimaberegner til fødevarer

CO2 beregner for fødevarer

Har man lyst til at undersøge, hvor mange kilometer man kan køre i bil, i forhold til, hvad forskellige fødevarer koster i CO2, så kan man klikke på billedet og afprøve Unilevers ret geniale og underholdende CO2 beregner.

“Her kan du beregne hvor stort et klimaaftryk dine retter har.”

Når du har sammensat dine retter, er det desuden muligt at downloade dem som PDF. (unileverfoodsolutions.dk)

Det er også i sådan en beregner, at det for alvor går op for en, hvor tungt rødt kød vejer i klimaregnskabet; 1 kg oksekød svarer til ca. 170 km kørt i bil.

Til produktionen af 1000 gram hakket oksekød alene kræves der desuden omkring 15.000 liter vand. Til sammenligning kræver et karbad ca. 140 liter vand. Så er du villig til at omlægge nogle af dine kostvaner til kødfrie dage, er der mulighed for at gøre underværker for de globale klimaforandringer.

 

Kan køb af klimakompensation være den store joker i klimaregnskabet?

Prøv DR´s klimaberegner for flyrejser

Flyrejser er uomgængeligt en af de helt store klimasyndere. Hvis man f.eks. flyver tur/retur til Thailand udleder man pr. person ca. 2 tons, og det er ganske meget, da den gennemsnitlige udledning pr. person i Danmark er 17 tons om året. En tur til Thailand og tilbage igen svarer til ca. 8 års strømforbrug.

Men faktisk er det muligt, at købe en form for aflad, ved at man samtidig køber en CO2-kompensation hos certificerede CO2-reducerende projekter. Eksemplet fra flere beregnere viser, at 2 tons CO2 koster ca. 200 kr. at klimakompensere.

I princippet kunne man gøre Danmark CO2 neutral for 141 kr. om måneden. pr. person

Tænketanken Concito og Det Økologiske Råd, har ifølge Politiken, et par bud på nogle steder, hvor man kan være rimeligt sikker på, at ens klimakompensation går til projekter, der rent faktisk virker. Det er blandt andre carbonfund.org, myclimate.org og atmosfair.de. Derudover tilbyder nogle flyselskaber, at man i forbindelse med køb af billetten, med det samme kan betale klimakompensation.

Men hov, kunne vi så bare ikke alle betale os fra hele vores CO2 udledning? Det ville jo i princippet betyde, at man kunne gøre Danmark CO2-neutral for ca. 141 kr. om måneden pr. person. Desværre er det ikke helt så enkelt, da træplantningsprojekter jo har en vis tidshorisont på omkring 10 år, og vi har kun omkring 5-10 år til at rette op på klimakrisen før vi når “the tipping point”, hvor vi enten ikke kan bremse udviklingen, eller at det bliver ufatteligt dyrt.

Klimakompensation er altså mere at betragte som en slags skadebegrænsning, og ikke noget som kan løse klodens og vores allesammens akutte klimaproblem. Der må vi udover at stemme på politikere, der er villige til at tage hånd om de strukturelle klimaløsninger, også være villige til bl.a. at spise mindre kød og flyve mindre.

Hør evt. Eva Holtegaard-Kasler fortælle om klimakompensation

 

Kilder: 

Fonden Teknologirådet, DTU, videnskab.dk, Politiken, dr.dk, unileverfoodsolutions.dk, vitapus,dk, samvirke.dk

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.