Dine mavebakterier påvirker din visdom og graden af ensomhed ifølge ny forskning

Større mangfoldighed af tarmmikrober kan være forbundet med større visdom (Billede: University of California)

Kan man spise sig til større visdom og mindre ensomhed? Tilsyneladende ja, ifølge ny medicinsk forskning.

I et nyt studie har forskere ved University of California dokumenteret sammenhængen mellem visdom, ensomhed og mavebakterier. Mikrobiel mangfoldighed i tarmen ser ud til at påvirke graden af visdom og ensomhed og /eller blive påvirket af din grad af visdom og ensomhed.

Den menneskelige tarmflora består af billioner af mikrober – bakterier, vira, svampe – der findes i fordøjelseskanalen. Forskere har i et stykke tid kendt til “mave-hjerneaksen”, som er et komplekst netværk, der forbinder tarmfunktion med hjernens følelsesmæssige og kognitive centre.

Videnskabsfolk kalder det ligefrem “hjernen i maven”, eller det enteriske nervesystem, der består af mere end 100 millioner neuroner. Det svarer ca. til størrelsen på en hundehjerne.

Vores bakterier stimulerer immunforsvaret og har helbredende egenskaber. De giver os bedre velbefindende, mental sundhed og påvirker endda personligheden som flere studier har påvist.

Vores tarmflora er også en hjørnesten i vores psykiske helbred

“Dette tovejs kommunikationssystem er reguleret af neurale aktiviteter, hormoner og immunsystemet; ændringer kan resultere i forstyrrelser i stressresponsen og adfærd i alt fra fra følelsesmæssig ophidselse til avancerede kognitive evner, såsom beslutningstagning”, udtaler forskerne fra University of California.

Overraskende nok foregår det meste af kommunikationen fra maven til hjernen og ikke omvendt. Det betyder bl.a. at maven og dens tilstand, måske kan have større indflydelse på vores adfærd end vores logiske tænkning.

Tidligere studier har allerede påvist en sammenhæng mellem manglende tarmbakterier og psykiske lidelser, herunder depression, bipolar lidelse og skizofreni. Omvendt har man ved en varieret tarmflora
større sandsynlighed for at have psykologiske træk, der betragtes som vigtige for generel visdom.

Videnskaben om visdom hviler på ideen om, at visse personlighedstræk ofte fører til større lykke og livstilfredshed, mens det modsatte, resulterer i negative konsekvenser, herunder ensomhed.

Dr. Nguyen, University of California

“Vi fandt ud af, at lavere niveauer af ensomhed og højere niveauer af visdom, medfølelse, social støtte og engagement var forbundet med større fylogenetisk rigdom og mangfoldighed i tarmmikrobiomet,”udtaler hovedforfatter af studiet Tanya T. Nguyen,  professor i psykiatri ved UC San Diego School of Medicine.

“De mekanismer der kan forbinde ensomhed, medfølelse og visdom med tarmmikrobiel mangfoldighed er ikke kendte, men reduceret mikrobiel mangfoldighed repræsenterer typisk dårligere fysisk og mental sundhed og er forbundet med en række sygdomme, herunder fedme, inflammatorisk tarmsygdom og alvorlig depressiv lidelse.” (Pressemeddelelse fra UC San Diego Health)

En mere forskelligartet tarmflora kan være mindre modtagelig for invasion af patogener udefra, hvilket kan bidrage til og medvirke til at fremme bedre modstandsdygtighed og stabilitet i bakteriefloraen.

Hvad man forstår ved visdom er der mange mere eller mindre videnskabelige gode bud på.

Hvis man kigger nærmere på hvad forskningen er nået frem til indenfor neurovidenskaben og psykiatrien er det især: 1) Pro sociale holdninger og adfærd  2) Social beslutningstagen og pragmatisk viden om livet  3)Emotionel ligevægt  4) Evne til refleksion og selvforståelse  5) Værdi tolerance  6) Anerkendelse af og effektivt håndtering af usikkerhed / tvetydighed. (Neurobiology of Wisdom?: A Literature Overview)

Din anden hjerne i maven har stor indflydelse på din person

Forskning fra Københavns Universitet viser, at hver fjerde dansker har 40 procent færre tarmbakterier end gennemsnittet, og færre forskellige bakterietyper. Dette er sundhedsmæssigt problem både for vore fysik og psyke.

Der er ifølge forskningen enorme fordele at hente for den enkelte ved at forsøge at optimere sin tarmflora.

Udover at få mælkesyrebakterier eller probiotika, drejer det sig i høj grad om at spise grønt og varieret.

Klinisk diætist, Mette Borre, anbefaler  masser af grove grøntsager og fuldkorn, eksempelvis gulerødder og havregryn. 70 procent af vores immunforsvar sidder i tarmene, og hvis vi vil gøre noget godt for os selv kommer vi ikke uden om, at fødevarer som broccoli, porrer, kål, grønne bønner, rugbrød og ris er med til at give os et bedre immunforsvar – og alle de andre fordele. Det er i øvrigt også vigtigt at drikke nok vand. (dr.dk)

Jo mere varieret en tarmflora, jo bedre på stort set alle sundhedsmæssige aspekter – selv visdom.

 

Artiklen bygger hovedsageligt på en videnskabelig artikel fra University of California, San Diego School of Medicine.

 

Relaterede artikler:

Den anden hjerne? Ny forskning revolutionerer.

Dine mavebakterier er afgørende for din fysik, humør og personlighed

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Tidligere ærkefjender ser nu ud til at kunne skabe det hidtil umulige: Et fredeligere Mellemøsten

 

Kilder: Pressemeddelelse fra University of California San Diego School of Medicine; Wisdom, Loneliness and Your Intestinal Multitude, US National Library of Medicine National Institutes of Health, dr.dk, ku.dk, neurosciencenews.com, nyhedscentrum.dk,  thescienceofpsychotherapy.com, Frontiers in Psychiatry; Association of Loneliness and Wisdom With Gut Microbial Diversity and Composition: An Exploratory Study.

 

 

Artiklen ligger under Viden

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.