Tidligere ærkefjender ser nu ud til at kunne skabe det hidtil umulige: Et fredeligere Mellemøsten

Markant nye toner fra tidligere fjender i Mellemøsten

Samtaler mellem de to regionale magter Iran og Saudi-Arabien tyder på, at man kan begynde at sænke temperaturen i flere konflikter i Mellemøsten. (New York Times)

Den amerikanske administration har vredet armen om på de tidligere ærkefjender, der har ført indtil flere stedfortræder krige i Mellemøsten; blandt andet i Yemen, Syrien og Irak.

Bidens administration har gennem et stykke tid indtaget en hårdere kurs overfor Saudi-Arabien med hensyn til menneskerettigheder og presser på for at få afsluttet krigen i Yemen.

Diplomater har sagt, at Prins Mohammed har flyttet sig for at vise, at han er en værdifuld partner, der er i stand til at hjælpe med at stabilisere regionen. (Reuters)

Saudisk de facto regent, kronprins Mohammed bin Salman

Det handler i høj grad også om, at USA har tænkt sig at trække sig fra sit engagement i Mellemøsten og vil fokusere deres kræfter mere i forhold Kina og andre steder i verden. Dette har samtidig lagt pres USA´s partnere i Mellemøsten for at løse deres egne konflikter af diplomatisk vej.

Washingtons tilbagetrækning fra at vikle sig ind i skænderierne i Mellemøsten, og strategierne fra dets mellemøstlige partnere har tvunget regionens magter til at udforske deres eget diplomati. (foreignpolicy.com)

”Vi søger at opnå gode forbindelser med Iran,” udtalte den saudiske kronprins Mohammed bin Salman til saudisk tv i denne uge. ”Vi arbejder sammen med vores partnere i regionen for at overvinde vores forskelle med Iran.”

Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif understregede også for nyligt behovet for stærkere bånd mellem Iran og dets arabiske naboer i Den Persiske Golf. I et nyligt tweet sagde Zarif desuden, at der er ”positive tegn i horisonten”.

De nye tilnærmelser og diplomatiske samtaler mellem det overvejende sunni-muslimske kongedømme Saudi-arabien og det overvejende shia-muslimske præstedømme Iran, bliver budt mere end velkommen af nabolandet Irak.

USA´s nye administration slår nye toner an i Mellemøsten

Iraks premierminister Mustafa al-Kadhimi har en klar interesse i at løse de saudisk-iranske spændinger, da deres fjendskab og stedfortræder krige overalt i regionen risikerer at destabilisere Irak yderligere.

“Med konstruktive synspunkter og en dialogorienteret tilgang kan Iran og Saudi-Arabien komme ind i et nyt kapitel af interaktion og samarbejde for at opnå fred, stabilitet og regional udvikling ved at overvinde forskelle” udtalte en talsmand for det iranske udenrigsministerium.

Det fornyede diplomati og samtalerne mellem Iran og Saudi-arabien har i hemmelighed stået på de sidste par måneder, efter der er kommet en ny administration i Washington. USA vil for at hjælpe processen lempe sanktioner og arbejde for en fornyet atomaftale med Iran.

“Vi arbejder sammen med vores regionale og globale partnere for at finde løsninger på disse problemer, og vi håber at overvinde dem og opnå gode relationer, der kommer alle til gode.” udtalte den saudiske kronprins.

Det er markant nye toner fra fra de tidligere ærkefjender, der for få år siden truede med at føre krigen over på modstanderens jord og i 2016 afskar al diplomatisk dialog.

Udover det indirekte pres fra USA kan en nødvendig fælles indsats mod klimaforandringer være med til at forbinde Mellemøsten i et fredeligere mål. Saudi-Arabien annoncerede for nyligt et gigantisk træplantningprojekt, “Green Middle East”, hvor der i samarbejde med flere lande skal plantes 50 milliarder træer ud over hele regionen.

 

Relaterede artikler:

50 milliarder træer: Saudi-Arabien annoncerer verdens største træplantningsprojekt

Biden griber historisk mulighed for at reformere USA og sætte landet i førerposition

Bidens sejr er også en kæmpe sejr for demokratiet og klimaet

 

Kilder: New York Times, Financial Times, Newsweek, Reuters, information.dk, asianews.it, foreignpolicy.com.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her