Den nye administration i Washington har grebet krisens historiske chance for at reformere USA ved hjælp af enorme økonomiske genopretningspakker. Faktisk i en sådan grad, at Bidens præsidentskab kunne blive ligeså banebrydende som en af USA´s største præsidenter, Franklin D. Roosevelt.
Den enorme hjælpepakke på 1900 milliarder dollars der allerede er vedtaget, og den ligeså enorme infrastrukturplan ligner i høj grad Roosevelts New Deal. New Deal var et kæmpe økonomisk program, der i 1930érne trak USA ud af den store Depression og bragte USA i en uset førerposition i verden efter krigen. Roosevelts New Deal medførte desuden en ny måde at styre økonomien på, der skabte vækst i hele den vestlige verden i efterkrigstiden. En tilgang der i øvrigt også foregår i Danmark og i EU med de store økonomiske genopretningspakker.
“It’s bold, yes, and we can get it done.”
…erklærede præsidenten ved introduktionen af “American Jobs Plan” på 2000 milliarder dollars. Planen går ud på, at give hele USA´s infrastruktur den helt store overhaling, lave grøn omstilling og samtidig skabe millioner af nye job.
Det betyder blandt andet en stærkt tiltrængt renovering af veje, nye broer, havne og ikke mindst en styrkelse af ”the care economy”. Ved at se bredt på begrebet infrastruktur har den nye amerikanske administration kurs mod den største udvidelse af velfærdsstaten siden Kennedy og Johnson i 1960érne.
Med i pakken kommer også investeringer i forskning, der skal eliminere CO2 udledning.
Ligeså vigtigt er det, at “American Jobs Plan” også bringer USA i en førerposition i bekæmpelsen af klimaforandringer:
”Det handler derfor også om at modernisere infrastrukturen ved at investere i vedvarende energi såsom flere stationer til elektriske biler og produktion af elbiler.” (zetland.dk)
Tackling af ulighed
Før Coronakrisen var en af de mest diskuterede emner i USA den massive og eksplosivt voksende ulighed, der er ved at rive landet midt over. USA er stadig det mest ulige land i den vestlige verden.
Reformerne vil alt andet lige kunne mindske denne ulighed i det amerikanske samfund. En af måderne reformerne skal finansieres på går da også ud på at hæve selskabsskatten og i samarbejde med blandt andet EU sørge for, at store tech-virksomheder og andre internationale selskaber ikke kan bruge skattely, som det er tilfældet i dag. Den almindelige amerikaner med en indtægt helt op til 400.000 dollars vil ikke blive beskattet yderligere.
Der er desuden planlagt endnu en pakke på 2000 milliarder dollars, der skal gå til uddannelses -og sundhedsystemet.
”Kumulativt er omfanget kæmpestort. Historikere og politikere sammenligner allerede ambitionen med Roosevelts New Deal eller Lyndon Johnsons Great Society-program” (The Guardian)
Der tænkes langsigtet og strategisk i at skabe et USA med en større sammenhængskraft og økonomi, hvor flere kommer med, og man samlet set får et stærkere land, som det var tilfældet for USA i efterkrigstiden.
Det er ingen hemmelighed at USA og resten af den demokratiske verden i høj grad udfordres af totalitære stater som Kina og i mindre grad af Rusland. De nye amerikanske initiativer skal derfor også gøre landet mere kampdygtigt og igen bringe det i en international lederposition.
Planerne er ifølge meningsmålinger populære og bakkes op af 2/3- dele af den amerikanske befolkning. Så selvom der er modstand blandt republikanere, er der god mulighed for at planerne føres ud i livet. I sidste ende har demokraterne flertal i begge kamre af den amerikanske kongres.
USA har under Bidens vaccinationsprogram allerede givet halvdelen af den voksne befolkning det første stik. Planen var, at 100 millioner skulle vaccineres de første 100 dage. Effektiviteten har været dobbelt så stor, og man er i skrivende stund nærmere de 200 millioner vaccinerede.
Om Biden går over i historien som en ny Roosevelt er for tidligt at spå om. Men de enorme økonomiske pakker og handlekraften fra den nye administration i Washington vil sandsynligvis reformere USA på en lang række afgørende punkter.
Helt uagtet hvad reformene vil betyde for USA, så er skalaen ganske enkelt så stor, at det vil have effekt på resten af verden.
For den demokratiske del af verden, herunder EU er det givet en stor fordel, at vi har et USA der effektivt kan bekæmpe covid-19, klimakrisen, og arbejde for økonomisk genopretning, fred og sikkerhed.
Man kunne næsten fristes til at citere en anden stor statsmand Nelson Mandela, der sagde:
”It always seems impossible until it’s done…”
Relaterede artikler:
Bare rolig – staten kommer ikke til at mangle penge under coronakrisen og her er årsagerne
Bidens sejr er også en kæmpe sejr for demokratiet og klimaet
Beskat os mere – lyder opfordringen fra en række rigmænd – En hovedrig dansker er en af dem
Amerikansk hedgefond-milliardær: Den stigende ulighed kan føre til voldelig revolution i USA
Superrige bedrager for milliarder og underminerer staten – En verden uden for lov og kontrol?
Kilder: The Guardian, Zetland, nyhedscentrum.dk, New York Times, CNN, The New Yorker, cnbc.com, forbes.com.