Covid-19 får sandsynligvis dele af hjernen til at skrumpe viser ny forskning

Coronavirus der forårsager covid-19

Et nyt studie foretaget af Oxford Universitetet og Imperial College i London viser, hvordan dele af hjernen sandsynligvis skrumper ind som følge af Covid-19.

Det kunne forklare de ret vedholdende senfølger af covid-19, såsom tab af koncentrationsevne, hukommelse, og tab af smags -og lugtesans. Symptomer der forværres efter fysisk og mental anstrengelse.

Man regner med, at ca. 10 % af de personer, som får COVID-19, oplever langvarige symptomer. (Sundhedsstyrelsen)

Andre senfølger af covid-19 kan desuden være åndenød, hovedpine, svimmelhed, og hurtig hjertebanken forårsaget af skader på centralnervesystemet.

Senfølger kan også ses hos overlevere af hjertesygdomme eller kræft.

Det er endnu uklart om det er selve infektionen, eller de symptomer man får af covid-19 der forårsager hjernetabet.

Resultaterne fra den nye undersøgelse understreger, hvor stor fare man udsætter sig selv og andre for ved ikke at lade sig vaccinere.

Forskerne undersøgte 394 mennesker, der tilfældigvis havde hjerneskanninger i medicinske journaler, før de blev inficeret med coronavirus, og fik også deres hjerner scannet efter infektion. (LA Times)

Optagelserne blev sammenlignet med hjerneskanninger på 388 mennesker, der ikke fik coronavirus, men var af samme alder, køn og etnicitet, og som også havde et lignende tidsinterval mellem de to hjerneskanninger.

Den sikre måde at undgå senfølger er vaccination

I deres rapport skriver forskerne, at de identificerede “signifikante virkninger af COVID-19 i hjernen” og fandt et tab af hjernevæv, kendt som grå substans i nogle områder af hjernen, der påvirker en persons smags -og lugtesans.

Forskerne identificerede også konsistente abnormiteter blandt COVID-19 overlevende i en del af hjernen, der beskæftiger sig med hukommelse. (medrxiv.org)

Undersøgelsens resultater blev for nyligt nævnt af den tidligere Food and Drug Administration-kommissær Dr. Scott Gottlieb i nyhedsprogrammet “Face the Nation” på CBS som endnu eksempel på, hvorfor det er så vigtigt, at uvaccinerede mennesker bliver testet.

”Det er meget bekymrende, fordi det antyder, at virussen kan have en direkte effekt på visse dele af hjernen. … Og jeg tror, ​​hvad det antyder, er, at balancen mellem de oplysninger, som vi får, indikerer, at COVID er en sygdom, der kan skabe vedvarende symptomer.” (LA Times)

Senfølger ses både hos patienter med milde og mere alvorlige sygdomsforløb med covid-19. (Sundhedsstyrelsen)

Danske forskere har for nyligt konkluderet, at kvinder og ældre har størst risiko for at opleve langvarige følger af covid-19 efter en mild coronasygdom. Yngre personer og mænd har tilsvarende lavere risiko. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt lavet af Aarhus Universitet i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest. (jp.dk og dr.dk)

 

Relaterede artikler:

Ny type vaccine kan måske udrydde alle sygdomme: Vi står overfor en medicinsk revolution

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

 

Kilder: LA Times, medrxiv.org, jp.dk, dr.dk, Sundhedsstyrelsen, cdc.gov.

 

Artiklen ligger under Viden

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.