Man kan reducere risikoen for depression markant ved at stå tidligere op viser nyt stort studie

Tidligere op om morgenen kan give markant bedre humør

At vågne op kun en time tidligere kan reducere en persons risiko for svær depression med 23 procent, viser et nyt omfattende studie offentliggjort i tidsskriftet JAMA Psychiatry. (University of Colorado)

Studiet omfatter ​​840.000 mennesker, og er foretaget af forskere ved University of Colorado, MIT og Harvard; undersøgelsen repræsenterer nogle af de hidtil stærkeste beviser for, at en persons tilbøjelighed til at sove på et bestemt tidspunkt påvirker depression.

Undersøgelsen er også blandt de første der kvantificerer, hvor meget eller lidt der kræves af ændringer i søvn for at påvirke mental sundhed.

Pandemien har betydet, at folk har arbejdet hjemmefra, eller har passet skole og studier online. Det har fået mange til at skifte til en senere søvnrytme, og det kan have konsekvenser.

“Vi har længe vidst, at der er et forhold mellem søvn-timing og humør, men et spørgsmål vi ofte hører fra sundhedspersonale er: Hvor meget tidligere har vi brug for at folk står op om  morgenen for, at vi kan se en effekt?” udtaler seniorforsker Celine Vetter, adjunkt i integrativ fysiologi . “Vi fandt ud af, at selv en times tidligere søvntid er forbundet med signifikant lavere risiko for depression.”

Tidlig dagslys er nøglen

Tidligere undersøgelser har vist, at natteravne er dobbelt så tilbøjelige til at lide af depression som dem der står tidligt op, uanset hvor længe de sover. Men fordi stemningsforstyrrelser i sig selv kan forstyrre søvnmønstre, har forskere haft svært ved at dechifrere, hvad der forårsager hvad.

Et studie fra 2018 der fulgte 32.000 sygeplejersker viste, at dem der stod tidligt op var op til 27 procent mindre tilbøjelige til at udvikle depression, men det stillede spørgsmålet: Hvad vil det egentlig sige at være et morgenmenneske?

En del af det er forklaret af vores genetik, hvorvidt vi er natteravne, morgenmenesker eller midt imellem.

Det forskerne dog kunne konkludere klart er, at hver en times tidligere sove midtpunkt (halvvejs mellem sengetid og vågentid) svarede til en 23 procents lavere risiko for alvorlig depressiv lidelse.

Sagt på en anden måde: hvis nogen, der normalt går i seng kl. 1, går i seng ved midnat i stedet og sover den samme varighed, kan de reducere deres risiko med 23 procent. Hvis de går i seng kl. 23, kan de endda skære det med omkring 40 procent.

Det er uklart ud fra undersøgelsen om de, der allerede er morgenmennesker kan have gavn af at stå endnu tidligere op. Men for dem i mellemområdet eller aftenområdet vil det sandsynligvis være nyttigt at skifte til en tidligere sengetid.

Drop al elektronik om aftenen og sov

En del af forklaringen skal hentes i dagslyset. Jo mere dagslys du bliver udsat for tidligt på dagen, jo bedre for både dit humør og din søvn.

Flere undersøgelser tyder på, at det at få større lyseksponering i løbet af dagen, resulterer i en kaskade af hormon påvirkninger, der har indflydelse på dit humør.

Fakta: Depression er hyppig i Danmark og andre lande. Man regner med, at 15-25 procent af alle kvinder og 7-12 procent af alle mænd får en depression i løbet af livet. Hyppigheden af depression er øget de sidste årtier.

Depression er en vigtig årsag til sygdomsbelastning verden over, bl.a. fordi mennesker lever så længe med sygdommen og ofte uden god behandling.

Bliver man ramt af en alvorlig depression, sker det typisk i 20- eller 30-årsalderen. Men man kan få depression livet igennem. (sundhed.dk)

Der er mange faktorer der spiller ind på både søvn og humør, men langt de fleste kan altså opnå en humør forbedrende effekt ved at prøve at ændre lidt i deres døgnrytme.

Seniorforsker på studiet, Celine Vetter har følgende råd: “”Hold dine dage lyse og dine nætter mørke. Tag din morgenkaffe på verandaen. Gå eller tag på cyklen til arbejde, hvis du kan, og dæmp al elektronik om aftenen.”

 

Artiklen bygger primært på uddrag fra en videnskabelig pressemeddelelse fra University of Colorado.

 

Relaterede artikler:

Ny søvnforskning: Tunge dyner giver bedre søvn

Stop grubleriene og start med at leve: Ny terapiform har stor succes

Psykedelisk medicin kan ifølge ny forskning kurere depression

Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

 

Kilder: Neurosciencenews.com, University of Colorado, JAMA Psychiatry, sundhed.dk.

 

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her