Ifølge det britiske medie, The Guardian vælger flere og flere alkohol fra og kaster sig i stedet over det stadigt stigende udbud af alkoholfri øl, vin og drinks.
Det er en udvikling, der ses over hele verden, og ikke mindst i Danmark, der ellers har et ry som det mest drikfældige land i Europa.
Det er ikke kun de unge, der er ved at skifte drikkevaner – det er en del af en større trend, som nogle har forsøgt at navngive som ”the era of the sober-curious”, ædru-nysgerrig-æraen. En tilsyneladende stadigt voksende bevægelse, der udforsker, hvordan livet kunne se ud uden alkohol. (The Guardian)
Det er nok heller ikke gået nogen forbi, at hylderne med alkoholfri øl og vin fylder mere og mere i supermarkedet. Det skyldes til dels, at ny dansk forskning har gjort det muligt at ramme smagen af eksempelvis luksusøl uden brug af alkohol.
Der findes også løsninger, som nøjes med at have beskedne 0,5 procent alkohol, men stadig smager som ”rigtigt øl”.
Med hvad med virkningen?
Det er ofte blevet påvist i forsøg, at hvis folk tror de drikker alkohol – selvom de eksempelvis får alkoholfrie drinks – begynder de at opføre sig som om de var påvirkede. Der er med drikkevarer tale om en vis placeboeffekt – en effekt der ikke mindst gør sig gældende, hvis den champagne man drikker smager som ”rigtig champagne”. Det kan altså rent faktisk lade sig gøre at få et lille buzz – den behagelige ”to-drinks effekt” som mange gerne vil opnå ud over smagen.
Endelig er der også kommet nye produkter på markedet – og flere er på vej – der indeholder virksomme ingredienser, som giver stort set samme virkning som et par genstande.
Det er eksempelvis produktet, Sentia, en botanisk drik, der retter sig mod nogle nervereceptorer og genskaber oplevelsen af de første par glas. (The Guardian)
”… vi har også opfundet et nyt molekyle kaldet Alcarelle, som i øjeblikket testes for fødevaresikkerhed,” udtaler professor David Nutt, en af Storbritanniens ledende forsker på området.
Det efterligner ikke vin- eller ølsmag, men har en effekt, som han kalder funktionel.
“… hvis alt går efter planen, har vi en ingrediens, der kan puttes i enhver drink for at skabe fornemmelsen af et par genstande alkohol, hvilket giver klare sociale fordele uden risici.”
David Nutt er professor i neuropsykofarmakologi ved Imperial College i London.
Det er altså langt fra umuligt, at også den danske drukkultur står overfor en omvæltning med flere og flere der vælger andre løsninger, og flere og flere alternativer der kommer på markedet.
Helt at undvære det lille buzz, der kan være en fordel – ikke mindst i sociale sammenhænge – ser dog ikke ud til at være nødvendigt.
Som den britiske filosofiprofessor, Edward Slingerland udtrykker det: ”… “Der er gode beviser for, at det øger kreativiteten, som vi har brug for som samfund.”
Relaterede artikler:
En øl om dagen holder lægen fra døren – også alkoholfri øl viser nyt studie
Er mennesket født med en halv promille for lidt? Ny film fra Thomas Vinterberg
Kilder: The Guardian, dr.dk, wikipedia.org, Imperial College London.