En øl om dagen holder lægen fra døren – også alkoholfri øl viser nyt studie

Øl kan fremme bedre mave-tarm flora

Det lyder næsten for godt, men et nyt amerikansk studie viser, at øl i virkeligheden er ganske glimrende for vores mavemikrober og dermed for vores generelle sundhed.

Den fermenterede væske er medvirkende til, at man får en mere varieret bakteriekultur i maven – lidt på samme måde som mælkesyrebakterier – og dette er med til at værne os mod flere sygdomme.

Alkoholfrie øl er blevet vildt populære for nylig, og er tilsyneladende også sunde for vores mavebakterier. I et pilotstudie rapporterede amerikanske forskere, at sammenlignet med deres mikrobiom før forsøget havde mænd, der drak enten én alkoholisk eller alkoholfri øl dagligt havde mere forskelligartede tarmmikrober, som kan reducere risikoen for en række sygdomme. (Journal of Agricultural and Food Chemistry)

Billioner af mikroorganismer beklæder menneskets mave-tarm system, hvilket direkte påvirker vores velbefindende. Dette er for længst dokumenteret i utallige studier, der viser sammenhængen mellem vores bakterieflora og styrken af vores immunforsvar.

Undersøgelser har vist, at når flere typer bakterier er til stede, har folk en tendens til at have en lavere risiko for at udvikle kroniske sygdomme, såsom hjertesygdomme og diabetes. Og øl indeholder forbindelser, såsom polyphenoler, såvel som mikroorganismer fra dets gæring, der kan påvirke mangfoldigheden af ​​mikrober.

Øl med måde kan styrke den generelle sundhed

Et tidligere studie har allerede vist, hvordan alkoholfri øl har denne gavnlige effekt på maven og vores immunforsvar. Direkte adspurgt anbefaler forskere da også den alkoholfrie løsning. Ikke desto mindre er en almindelig øl, ifølge studiet ganske sundt for vores mavebakterier og dermed for immunforsvaret.

Ved slutningen af ​​den 4-ugers testperiode havde begge grupper større bakteriediversitet i deres tarmmikrobiom, hvilket indikerer en forbedring i tarmsundheden.

Andre studier har vist, at øl kan være lige så effektiv til at forbedre den generelle hjertesundhed som vin. En undersøgelse viste, at en øl om dagen sænkede risikoen for dødelighed af alle årsager for kvinder, og op til to øl om dagen gav de samme resultater for mænd. Der er desuden evidens for at øl kan forbedre tand- og knoglesundhed.

Det kan være vigtigt i denne sammenhæng at understrege, at alkoholindtag over 1-2 genstande om dagen kan have den direkte modsatte effekt på sundheden på en lang række områder, herunder leversygdomme, fedme og afhængighed.

Det amerikanske studie er offentliggjort i ACS Publications.

 

Relaterede artikler:

Mælkesyrebakterier kan sandsynligvis reducere symptomer på Covid-19 viser nye studier

Den anden hjerne? Ny forskning revolutionerer.

Dine mavebakterier er afgørende for din fysik, humør og personlighed

Undgå sommerens myggestik med disse farver tøj ifølge nyt studie

Nyligt opdaget svagt punkt i kræftceller kan blive et gennembrud overfor flere kræftformer

Et rekord fald i CO2-udledningen på 34 % – EU overgår sine egne klimamål

Videnskaben og teknologien er få år fra at kunne læse vores tanker – og påvirke dem (BBC)

Dette bær kan forbedre hukommelsen og sandsynligvis forhindre demens viser nyt studie

Milliardinvesteringer i grøn brint til fly og skibe giver nyt boom for Danmark

Nanorobotter helede sår på rekordtid ved at ”svømme” rundt og fordele antibiotika

Historisk udvidelse af grøn energi i Nordsøen: Strøm til 230 millioner europæiske husstande

Den psykedeliske renæssance: Nye effektive behandlingsformer anerkendes medicinsk

15 fun facts til afslapning og ferien

 

Kilder: Journal of Agricultural and Food Chemistry, webmd.com, ACS Publications.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her