Milliardinvesteringer i grøn brint til fly og skibe giver nyt boom for Danmark

Kæmpe investeringer i CO2-neutralt brændstof

Knapt var blækket tørt fra den store grønne energiaftale i Nordsøen med vindmøllestrøm til 230 millioner europæiske husstande, før investorer flokkes om investeringer i grønt brintbrændstof til blandt andet fly og skibstrafik. (finans.dk)

Verdens største grønne kapitalforvalter, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er klar med en plan om investeringer for 200 milliarder kr. om en ny grøn energiø, der skal producere brint fra vindenergi ved Dogger Banke i Nordsøen.

Teknologikæmpen Topsoe meddelte næsten samtidig deres planer om at bygge en verdens største grønne brintbrændstof fabrik i Herning, som forventes at stå færdig i 2024. (ritzau)

Der vil komme en enorm efterspørgsel efter det grønne brintbrændstof, også kendt som Power-to-X, og det er ikke gået de store investorer forbi. Power-to-X kan gøre store dele af fly- og skibstrafikken CO2 neutral, ligesom det forventes at kunne gøre det samme for tung industri.

Det er EU Kommissionens mål at ti-doble produktionen af grøn brint på bare 3 år. (energiwatch.dk)

Illustration af første energiø (CIP)

CIP er allerede dybt involveret i den første danske energiø i Nordsøen, hvor de danner konsortium med pensionsselskaberne PFA og PensionDanmark samt energiselskabet Andel. (finans.dk)

I sidste uge underskrev Danmark sammen med 3 andre lande en energiaftale om en tidobling af havvind fra Nordsøen. Bare dette projekt alene repræsenterer mere end halvdelen af ​​kapacitetsmålet for hele blokken af de 27 nationer i EU’s offshore-strategi for vedvarende energi. Med andre ord et kæmpe skridt til at gøre EU CO2 neutral.

Grøn brint ses til dels som en afløser for gas og olie, og det er også CIP´s forventning af en del af olieselskaberne vil være storinvestorer i projektet med grøn brint ved Dogger Banke.

Ifølge brintbranchen er den danske brint- og Power-to-X-industri særdeles velpositioneret til at tage førertrøjen i etableringen af en europæisk brintøkonomi.

Produktion af Power-to-X er ligesom den danske vindmølleindustri med til at skabe masser af arbejdspladser og økonomi for Danmark; vi ser ind i en enorm efterspørgsel i mange år frem.

“Hvis Danmark kan komme til at forsyne store dele af Europa med grøn brint, er det jo noget, som kan sikre arbejdspladser og velstand til Danmark i generationer,” udtaler Thomas Dalsgaard fra CIP til Finans.

Ligesom med vindkraften ligger Norsøen også optimalt i forhold til aftagerlande af grøn brint.

Store Power-to-X projekter er ligesom de store vindmølleprojekter med til at gøre Europa uafhængig af russisk gas og olie og sikre os mod energikriser. Derudover kommer det grønne brændstof til at spille en væsentlig rolle i at holde den globale temperaturstigning nede.

 

Relaterede artikler:

Historisk udvidelse af grøn energi i Nordsøen: Strøm til 230 millioner europæiske husstande

Putin har forregnet sig: Verdens demokratier samles og situationen kan desuden accelerere grøn energi

Mærsk søsætter CO2 neutralt skib 7 år før planlagt

Frankrig og Tyskland vil investere milliarder i CO2-neutralt brændstof og Ørsted viser vejen

New Zealand vil køre på 100 procent bæredygtig energi allerede i 2030

Vi vil sandsynligvis nå klimamålene langt tidligere end forventet ifølge ny omfattende analyse

Danmarks største vindmøllepark klar til at levere strøm til 600.000 husstande

Bæredygtig energi har nået vigtige milepæle og udviklingen accelererer stadig

Pensionskasser investerer enorme milliardbeløb i grøn omstilling og påvirker resten af verden

 

Kilder: Finans, energy-supply.dk, energiwatch.dk, ritzau.dk, climatechangenews.com.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her