Dette bær kan forbedre hukommelsen og sandsynligvis forhindre demens viser nyt studie

Kilde: University of East Anglia

Tranebær kan bl.a. forbedre visuel hukommelse

Forskere fra University of East Anglia har i et nyt studie påvist, at det at spise tranebær kan forbedre hukommelsen, afværge demens og reducere det “dårlige” kolesterol. Forskerholdet undersøgte fordelene ved at indtage, hvad der svarer til en kop tranebær om dagen blandt 50 til 80-årige. De håber, at deres resultater kan have betydning for forebyggelsen af ​​neurodegenerative sygdomme som demens. (sciencedaily.com)

Ledende forsker Dr. David Vauzour, fra UEA’s Norwich Medical School, udtaler: “Demens forventes at påvirke omkring 152 millioner mennesker i 2050. Der er ingen kendt kur, så det er afgørende, at vi søger modificerbare livsstilsændringer, såsom kost, der kan hjælpe med at mindske sygdomsrisiko og -byrde. (University of East Anglia)

Flavonoider er en gruppe planteforbindelser, der kan findes i grøntsager, frugt, rødvin, te og kaffe. De er i forvejen forbundet med adskillige sundhedsmæssige fordele.

“Tidligere undersøgelser har vist, at højere indtag af flavonoider i kosten er forbundet med langsommere hastighed af kognitiv tilbagegang og demens. Og fødevarer rige på anthocyaniner og proanthocyanidiner, som giver bær deres røde, blå eller lilla farve, har vist sig at forbedre vores hjernevirksomhed,” udtaler Vauzour.

Dr. David Vauzour, UEA

“Tranebær er rige på disse mikronæringsstoffer og er anerkendt for deres antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber.”

Resultaterne af forsøget viste, at indtagelse af tranebær signifikant forbedrede deltagernes hukommelse om dagligdags begivenheder (visuel episodisk hukommelse), neural funktion og levering af blod til hjernen (hjerneperfusion).

Deltagerne indtog tranebær i pulverform over 12 uger.

Vauzour: “Vi fandt ud af, at deltagerne, der indtog tranebærpulveret, viste signifikant forbedret episodisk hukommelse i kombination med forbedret cirkulation af essentielle næringsstoffer såsom ilt og glukose til vigtige dele af hjernen, der understøtter kognition – specifikt hukommelseskonsolidering og genfinding.”

“Tranebærgruppen udviste også et signifikant fald i LDL (dårligt kolesterol), der er kendt for at bidrage til åreforkalkning – fortykkelse eller hærdning af arterierne forårsaget af en ophobning af plak i den indre beklædning af arterierne. Dette understøtter ideen om, at tranebær kan forbedre vaskulær sundhed og delvist kan bidrage til forbedring af hjernegennemstrømning og kognition.”

Studiet fra University of East Anglia er offentliggjort i Frontiers of Nutrition, og desuden gengivet i flere videnskabelige tidsskrifter.

The Cranberry Institute har støttet studiet med et tilskud. Instituttet har dog hverken blandet sig i metode, forsøg og tilgang i øvrigt, ifølge forskerne

Dr. Vauzour udtaler til Medical News today, at instituttet ikke var involveret i undersøgelsens design, implementering, analyse eller i fortolkningen af ​​data.

“Resultaterne af denne undersøgelse er meget opmuntrende, især i betragtning af, at en relativt kort 12-ugers tranebær intervention var i stand til at producere betydelige forbedringer i hukommelse og neurale funktioner,” (University of East Anglia)

 

 

Relaterede artikler:

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Hvis dit mål er at gå 10.000 skridt om dagen viser videnskaben nu at vi behøver langt færre

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Den rigtige mængde søvn for at holde hjernen skarp ifølge nyt studie

Milliardinvesteringer i grøn brint til fly og skibe giver nyt boom for Danmark

Nanorobotter helede sår på rekordtid ved at ”svømme” rundt og fordele antibiotika

Historisk udvidelse af grøn energi i Nordsøen: Strøm til 230 millioner europæiske husstande

Videnskaben og teknologien er få år fra at kunne læse vores tanker – og påvirke dem (BBC)

 

Kilder: University of East Anglia, Frontiers of Nutrition; Chronic Consumption of Cranberries (Vaccinium macrocarpon) for 12 Weeks Improves Episodic Memory and Regional Brain Perfusion in Healthy Older Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Parallel-Groups Feasibility Study.

Medical News today, sciencedaily.com, scitechdaily.com, neurosciencenews.com, openaccessgovernment.org.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her