Rådet om tage 10.000 skridt om dagen er mere et markedsstunt end egentlig videnskab. At tage langt færre skridt kan faktisk have bemærkelsesværdige fordele. (New York Times)
Målsætningen på 10.000 skridt om dagen ser ud til at stamme fra en skridttæller, der blev solgt i 1965 af Yamasa Clock i Japan. Enheden blev kaldt “Manpo-kei”, hvilket kan oversættes til “10.000 skridtmeter”. Dette har tilsyneladende sat sig fast over hele verden som det daglige skridtmål. Det er endda inkluderet som standard aktivitetsmål i mange mobiltelefoner og populære smartwatches, såsom Fitbit og andre.
I virkeligheden er 10.000 skridt meget mere end nødvendigt for at sænke din sygdomsrisiko.
Omfattende forskning på området viser, at mellem 4500 og 7000 skridt er et langt mere præcist mål, hvis man i øvrigt ikke dyrker anden motion.
Det er i det område man opnår sundhedsfordele, såsom blandt andet bedre hjertehelbred, bedre mentalt helbred og lavere risiko for diabetes. Man kan ifølge et studie mindske sin risiko for tidlig død med hele 49 procent som målt i en forsøgsgruppe på 4840 voksne over 40 år.
Ifølge WHO er manglen på fysisk aktivitet den fjerde største dødsårsag, og kan forårsage iskæmiske hjertesygdomme, diabetes og visse kræftsygdomme.
Flere undersøgelser fra blandt andet Harvard Medical School viser, at 7500 skridt eller mere ikke giver mærkbare sundhedsfordele. Den tid man bruger på at tage mere end 7500 skridt er ifølge eksperter i givet fald brugt meget bedre på andre træningsformer, såsom styrketræning, balancetræning eller smidighedstræning.
Hvis man ser overordnet på det sundhedsmæssige aspekt, der også medtager vigtigheden af at bevare muskelmasse, knogletæthed og smidighed, kan vi altså godt lægge vores mål om de 10.000 skridt på hylden.
Det er ganske enkelt ikke jo flere skridt jo bedre, når du først har passeret området mellem 4500 og 7000 skridt.
Succesen som målet om de 10.000 skridt har haft i forhold til udbredelse skyldes nok først og fremmest, at det er meget simpelt at forholde sig til. Den gode nyhed er så, at vi behøver langt færre i forhold til at få god samvittighed.
Så selvom myten om de 10.000 skridt fortjener en vis fejring, fordi den har været med til at aktivere mange mennesker er det altså bare en myte og ikke det ”gyldne mål” ifølge al forskning på området.
Bonusinfo: I flere apps til løbeure og lignende kan man selv indstille målet for antal af skridt, så det passer bedre med videnskaben.
Relaterede artikler:
Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie
Tænk træning om: Se hvor lidt videnskaben viser du behøver at træne og hvorfor
Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur
Kilder: Harvard Medical School, New York Times, BBC, National Library of Medicine, JAMA Internal Medicine.