Tænk træning om: Se hvor lidt videnskaben viser du behøver at træne og hvorfor

Drop alle forestillinger om at piske rundt på landeveje og i motionscenter i flere timer om ugen. Ifølge ny forskning er det overhovedet ikke nødvendigt, og måske ligefrem nytteløst for en del af os.

Mange timers motion hver uge er måske spild af tid

Hvis man ser på livskvalitet og livslængde handler det især om at  afværge hjertesygdomme og diabetes, og her er er helt ned til 6 minutters motion om ugen nok. I hvert fald hvis du træner meget intensivt; fuld skrue på eksempelvis motionscyklen i 3 gange 20 sekunder hver anden dag, så vil du ifølge britiske videnskabelige studier opnå, hvad andre bruger timer på om ugen.

Hvis man indregner pauser og op -og nedvarmning løber den samlede træningstid op på ca. 6 minutter pr. gang.

Det er TV-lægen Michael Moesley, der i samarbejde med BBC og en række forskere har afdækket og dokumenteret, hvor lidt der i virkeligheden skal til, for at vi eksempelvis kan opnå en bedre insulin sensitivitet, som er en vigtig markør for at forhindre sukkersyge.

Lægen Michael Moesley tester på egen krop forskningens fund

Ifølge samme program ( Sandheden om Motion) er der 20 procent af os, der overhovedet ikke har gavn af motionscentre og lange løbeture. Vi er i virkeligheden meget individuelt sammensat, når det handler om hvordan motion virker på os; der er såkaldte high eller low “responders” og altså en del af os som stort set ingen effekt får, – ud over det sociale altså.

De officielle råd om motion gælder langt fra alle, og på samme måde som der nu findes individualiseret medicin, burde man ud fra målinger og test finde ud af, hvad der virker bedst for lige præcis mig, konkluderer Moesley

Det skal lige bemærkes, at den meget intensive træning kræver, at man ikke er syg eller har hæmmende skavanker. Man skal kunne presse sig selv til det absolut maksimale i de korte træningspas, for at opnå de effekter som videnskaben ret entydigt dokumenterer høj intensiv træning giver.

 

Stolen er en dræber på linie med tobak

Hvad der måske er lige så overraskende for mange er, at vores stillesiddende arbejde er en ligeså stor dræber som tobak, og det nærmest uanset om vi bruger mange timer i motionscentret hver uge. Det handler så vidt muligt om at komme ud af stolen, så mange gange i løbet af dagen som muligt.

Det stillesiddende arbejde er direkte farligt for helbredet

Et forskningsprojekt med 8000 forsøgspersoner, foretaget af Columbia University Medical Center viste for nyligt at:

“De medarbejdere, der – i deres vågne timer – var stillesiddende i mere end 13 timer om dagen, havde dobbelt så stor risiko for at dø for tidligt i forhold til de medarbejdere, der var inaktive i 11,5 timer om dagen.”

“Forskerne konkluderede derfor, at et stillesiddende kontorarbejde over tid har en negativ påvirkning a la rygning, hvorfor der burde være en tilsvarende sundhedsadvarsel mod stillesiddende arbejde, som de advarsler, man kender fra cigaretpakkerne.” (Jyllandsposten)

For hver time stillesiddende adfærd ud over syv timer om dagen, øges dødeligheden med fem procent

Vores kroppe er overhovedet ikke bygget til stillesiddende arbejde, de er bygget til bevægelse.

Af gode råd til at komme af med vanen med at sidde ned for meget er bl.a.:

Stå så meget som muligt i stedet for at sidde. Hold aktive pauser, hvor du kommer op og går, eller laver øvelser. Gå en lille tur efter frokost. Sid uroligt på stolen; tusind dårlige siddestillinger er bedre end en god.

Vi slider på hjerne, blodårer, hjerte, knogler og muskler ved sidde så meget stille som vi gør. Den gode nyhed er, at alle de ting vi kan lave for at undgå stillesidning tæller mere end turen til motionscentret.

 

Se en af de væsentlige klip fra BBC dokumentaren “Sandheden om Motion”

 

Kilder: BBC, Jyllandsposten, Columbia University Medical Center, The Guardian.

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her