Få mere energi og overskud, og lev det gode liv

Mangel på energi og overskud i hverdagen opleves ofte af mange mennesker. Det gode liv kan ofte være svært at finde for de fleste. Det er udbredt at man mangler energi sidst på dagen, og i nogle tilfælde mangler man allerede energi fra midten af dagen.

Man oplever ofte at man slæber sig gennem dagen, og kun ser frem til at man kan komme hjem og hvile sig på sofaen. Det er tit at man oplever at blive drænet for energi og slet ikke kan overskue, hvordan man kan få fat på at leve det gode liv med energi, humør og overskud.
Ofte bliver man let irritabel og trist. Dette er sikre tegn på, at man mangler energi og overskud i hverdagen.

Der er heldigvis masser af ting du kan gøre for at få mere energi, større overskud og bedre humør. Man behøver ikke gøre det hele på en gang, men afprøv nogle af nedenstående metoder og du vil mærke, hvordan energien og din trivsel vendes i en bedre retning. Det er alt sammen dokumenterede og afprøvede metoder og virker på alle.

1. Start med at rydde op i de unødvendige ting der stjæler din energi.

En vigtig ting der efterhånden gælder alle: Lad vær med at hive mobiltelefonen frem i alle pauser; Mobilen bombarderer dig med informationer med en syndflod af både vigtig viden, smalltalk og totalt ligegyldige oplysninger, som du helst skal forholde dig til.

For mange lynhurtige informationer i træk gør din hjerne træt. De gør dig træt!
Forskere har fundet ud af, at du er meget mere udmattet om eftermiddagen, hvis du har siddet med næsen nede i din mobiltelefon i frokostpausen – i forhold til hvis du f.eks. snakkede med en ven, eller gik en lille tur.
Er du træt hele tiden, kan en del af løsningen altså være at lade mobilen blive liggende lidt mere i lommen.

2. Lav noget nyt.

Tag ansvar for din hjerne, som du tager ansvar for din krop. Giv den nye udfordringer hver dag. Du behøver ikke nødvendigvis have et decideret træningsprogram, men tænk i at få nye oplevelser hver dag.
Cykl en ny vej hjem. Slå en kolbøtte eller løs krydsord. Grib de mange muligheder, der er for at tænke ud af boksen og gør noget, du ikke plejer (Troels W. Kjær, hjerneforsker). At foretage sig nye ting er en sikker måde at løfte energi og humør på.

3. Husk at holde pauser. 
Din krop og hjerne er som et batteri; du har brug for at slappe af og lade op for at fungere.
Hvis du ikke sørger for at holde gode pauser, så dræner du dig fuldstændig for energi.
Give dig selv fri og lov til at lade op ind imellem.

4. Hold energibalancen – læg gode depoter ud
Læg simpelthen flere gode ting ind i din hverdag! Og skeln klart imellem, om aktiviteterne kræver din energi, eller de fylder dig op, så du får overskud.
Der skal være plads til rare og sjove ting som f.eks. enhver form for bevægelse, pauser, samvær med andre, se en god film, gå til koncert eller læse en god bog.

Kort sagt: Vær bevidst, og vælg bevidst i de ting, der henholdsvis dræner dig og giver dig en masse ny energi.
Hold energibalancen!

5. Lær at trække vejret – og slap af på to minutter.
90 procent af vores energi kommer fra åndedrættet (netdoktor.dk).
Måske orker du ikke sport. Og måske har du heller ikke særlig meget tid lige nu.
Bare rolig, det er heller ikke nødvendigt. Nogle gange er det godt nok bare lige at stemple ud et par minutter og få koblet af – f.eks. med en simpel og effektiv vejrtrækningsteknik. Lær den, og slap meget bedre af på to minutter. Du kan læse mere om vejrtrækning og se en øvelse her: En ændret vejrtrækning kan booste ens helbred markant

6. Spis dig til mere energi og bedre humør.

Det er sikkert ingen overraskelse; den mad og drikke du indtager har stor indflydelse på dit energiniveau og humør. Energidrikke er dårligt for dig i længden. Du kender sikkert rådene til hudløshed: Spis morgenmad, og skift sukkeret og pizzaerne ud med frugt og grønt. Spis nogle gode mellemmåltider, og drik masser af vand osv. Som en ekstra sidegevinst giver den sundere kost dig bedre koncentrationsevne og et sundere udseende, som også er med til at forbedre din energi.

7. Smil, og sig noget pænt til andre.
Ofte er det meget lidt, der skal til: Et par venlige ord, en hilsen eller et smil kan faktisk gøre hele forskellen.

Vores hilsekultur er desværre på retur og det er synd, for det er helt afgørende for vores interaktion med andre mennesker og dermed vores energi og trivsel.

Vores dyrehjerne sorterer helt ubevidst de mennesker vi møder som ven eller fjende. Ved at hilse og smile til andre, er du på forhånd sorteret i den positive halvdel. Når vi smiler og hilser på andre mennesker viser vi os selv og andre vores venlige side og det afvæbner folk på forhånd og bryder barrierer. Derudover gør et smil dig også automatisk mere attraktiv i andres øjne.
“Glæde avler glæde” Den talemåde har du nok hørt før. Og nu kan hjerneforskere faktisk bevise, at den er god nok.

Når du gør noget godt for andre, får din hjerne nemlig et pust af lykkestoffet dopamin. Du bliver straks gladere. Samtidig oplever du sikkert, at dine problemer for en stund træder i baggrunden.
Eller som forfatteren Mark Twain udtrykker det: “The best way to cheer yourself up is to cheer someone else up!”

8. Boost dit energiniveau med motion.
Vi kommer ikke uden om det. Motion og bevægelse er helt afgørende for vores trivsel og energi. Det kan godt være svært at tro på efter den første løbetur, hvor du er helt smadret. Men holder du fast, vil dit energiniveau stensikkert stige med tiden. Alle former for motion virker både energi -og humørfremmende. Og det behøver overhovedet ikke at være hård udholdenheds- eller styrketræning.

9. Få mere søvn:

Det kan lyde indlysende, hvis man er træt, men alt for mange mennesker får for lidt og for dårlig søvn. Ofte er der for meget skærm involveret i det moderne menneskes aftenrutiner, og det stjæler livsvigtig søvntid. Nikotin og koffein har også vist sig også at være særdeles skadelig for din søvn. Sæt telefonen på lydløs (eller læg den helt væk). Undersøg hvad du ellers kan gøre for at få bedre søvn og søvnrutiner og dit energiniveau vil automatisk stige igen. Alle ovenstående punkter omkring energi og trivsel er heldigvis også med til at forbedre din søvn.

 

Relaterede artikler:

Det gode liv: Hvordan kommer man derhen?

 

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

 

 

Kilder: mindhelper.dk, netdoktor.dk, hjerneforsker Troels W. Kjær og Lotte Paarup, fysioterapeut og åndedrætsekspert.

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her