Gode klimanyheder: 2019 kan blive året vi for alvor skifter gear

Vi har har haft en rekordsommer, to oversvømmelser og nok negative klimahistorier til at skræmme de fleste. Meget tyder dog på, at vi i 2019 vil få fart i en eksponentiel udvikling af klimatiltag, som kan vise sig tilsammen at blive afgørende.

Vidste du f.eks. at:

1. I 2018 blev der foretaget investeringer for 228 mia. dollars i virksomheder, fonde og organisationer, der har til hensigt at skabe en positiv miljømæssig virkning, samtidig med at de genererer økonomisk afkast. En fordobling fra forrige år og en udvikling, der kun lige er ved at tage fart. Der er penge, fremtid og god mening i klimainvesteringer, og de skaber masser af nye arbejdspladser, -ikke mindst i Danmark.

Solceller er den hurtigst voksende energiteknologi i verden

2. Energi skabt af solceller er øget i gennemsnit med 48 procent hvert år siden 2002. Væksten gør solceller til den hurtigst voksende energiteknologi i verden. (Zetland)

3. Udbredelsen af grøn energi gør den samtidig billigere og billigere, og igen derfor mere og mere udbredt.

4. Nye målinger viser fortsat forbedring af ozonlaget. Ifølge den seneste vurdering af ozonlagets tilstand, er det øverste lag over den nordlige halvkugle sandsynligvis fuldstændig repareret i løbet af 2030’erne og hele laget i 2060, lyder det fra FN. Det er blevet hyldet som en bemærkelsesværdig vending, der viser, hvad der er muligt med global handling.

    “EU har stemt for et totalt forbud mod sprøjtegifte, der skader de flyvende insekter”

 

5. EU har stemt for et totalt forbud mod sprøjtegifte, der skader de flyvende insekter. EU forbyder en gruppe insekticider, der har været forbundet med en dramatisk reduktion af bier og andre flyvende insekter. Det drejer sig om brugen af ​​tre toksiske neonicotinoider. Udendørs anvendelse af imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam – verdens mest anvendte insekticider – bliver forbudt i alle EU-medlemsstater.

Belize Great Barrier Reef er i kraftig bedring

6. Belize Great Barrier Reef blev for nyligt fjernet fra Unesco-listen over truede verdensarv-steder.
“Visionære” skridt er blevet taget for at beskytte området, der er hjemsted for hundredvis af hajer, tropiske fisk og havskildpadder. Belize-regeringen forbød bl.a. olieudforskning i sine bestræbelser for at redde området.

7. Det er ikke kun Tesla, der skaber nye højder for elbilers kapacitet; BMW og Porsche har fremstillet en batterilader så effektiv, at ingen kommercielle elbiler – lige nu i hvert fald – kan udnytte dens totale ydelse.

8. Columbia har lavet verdens største regnskovs nationalpark. Et område lidt større en Danmark.
Serranía de Chiribiquete er desuden hjemsted for tusindvis af arter – mange truede – herunder jaguarer, kæmpe oddere, lavlands tapirer, og forskellige abearter.

 

Pakistan har planlagt at plante 10 milliarder nye træer

 

9. Pakistan vil plante 10 milliarder nye træer over de næste 5 år for at modvirke klimaforandringer. Træer er en de mest effektive CO2 bekæmpende tiltag man kan forestille sig.

Elbilers udvikling og udbredelse går meget stærkere end forventet

10. Nye tal viser, at 70 procent af verdens befolkning har reduceret deres kødforbrug, eller droppet kød helt.
Ifølge en rapport udgivet af analysefirmaet GlobalData, er der et verdensomspændende skifte væk fra kød. Walmart, verdens største detailvirksomhed, opfordrer desuden indtrængende leverandører til at tilbyde flere plantebaserede produkter.

11. I Norge forventes halvdelen af de nye solgte biler at være elbiler. Olielandet har sat rekord i antallet af elbiler pr. indbygger og udviklingen forventes kun at vokse yderligere i 2019.

Ovennævnte er ingen fyldestgørende liste, men bare få af mange eksempler.

Udviklingen af alle ovennævnte tiltag og gode klimahistorier har på ingen måde toppet endnu, og forventes at blive endnu kraftigere og eksponentielt voksende i 2019, – så måske bliver 2019 året, hvor vi for alvor får knækket klimakurven og alle bliver en del af denne udvikling. Det går i hvert fald op for flere og flere, at denne “klimakrise” også er noget som angår “mig” og er afgørende for alle uden uanset politisk overbevisning, nationalitet og øvrige tilhørsforhold. Vi har alle uden undtagelse den samme planet til fælles.

 

Relaterede artikler:

Global opvarmning kan bremses: Forhindringen sidder mest mellem ørene

 

DYRK DIT EGET KØD I KØKKENET

 

Antarktis grundfjeld hæver sig og det kan måske redde os fra havstigninger

 

Kilder: FN, EU, zetland.dk, Wikipedia, Blue Ocean Network, positive.news.

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her