Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur

Ny stamcelle terapi kan eliminere diabetes 1

Det ser ud til at den medfødte sygdom sukkersyge, diabetes 1 dage er talte.

En ny stamcellekur er så langt fremme i sin udvikling, at en sygdom der hidtil er blevet anset som uhelbredelig nu sandsynligvis kan kureres helt.

Ved at omdanne et lille stykke hudvæv til betaceller i bugspytkirtlen – dem, der producerer insulinhormonet diabetikere mangler, omgår behandlingen den genetiske mutation, der får immunsystemet til at angribe disse celler, og som skaber sygdommen.

Diabetes, især type 1, begrænser alvorligt livskvaliteten, og hvis den ikke håndteres omhyggeligt, kan det resultere i alvorlige komplikationer som fodamputationer og tidlig død.

Ydermere kan samfundet med den nye behandlingsform spare enorme summer på den livslange medicin og behandling diabetikere modtager.

Forskere ved Salk Institute for Biological Studies har været banebrydende ved på en ny måde at producere beta-bugspytkirtelceller til type-1-behandling. Der forestår dog stadig yderligere test og forsøg med mennesker før behandlingen vil være tilgængelig på hospitalerne. Flere medicinalfirmaer er allerede gået i gang med de nødvendige forsøg før den endelige godkendelse.

Stamceller har stort potentiale overfor mange sygdomme

“Stamceller er en yderst lovende tilgang til udvikling af mange celleterapier, herunder bedre behandlinger for type 1 diabetes,” udtaler professor Juan Carlos Izpisua Belmonte, seniorforsker ved Salk Institute

Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.  Betacellerne blev testet i forsøg på mus med diabetes type 1, hvor dyrenes blodsukker blev bragt under kontrol inden for cirka to uger.

I det nuværende arbejde starter forskerne med menneskelige pluripotente stamceller (hPSC’er). Disse celler, som kan stamme fra voksenvæv (oftest huden), har potentiale til at blive til enhver form for celle, der findes i den voksne krop. Ved hjælp af forskellige vækstfaktorer og kemikalier fik efterforskerne hPSC’er lavet om til betaceller på en trinvis måde, der efterligner udviklingen i bugspytkirtlen. (salk.edu)

Forskerne vil fortsætte med at studere denne teknik i laboratoriet for yderligere at optimere produktionen af ​​betaceller. Mere forskning er nødvendig for at vurdere sikkerhedsspørgsmål, før kliniske forsøg på mennesker kan påbegyndes. Forskerne udtaler, at metoderne rapporteret i studiet også kan være nyttige til udvikling af specialiserede celler til behandling af andre sygdomme.

Udover diabetes er stamcelle forskningen også nået langt med hensyn til sygdomme som Parskinsons, aldersrelateret blindhed og Morbus Crohn, også kendt som irriteret tyktarm. (dr.dk)

Danmark er en af de lande der er langt fremme i stamcelleforskningen, hvor Novo Nordisk også forventes at få et gennembrud overfor diabetes i de kommende år.

 

Relaterede artikler:

Medicinsk gennembrud: Canadiske forskere med en mulig kur mod diabetes

Molekylær ”switch” kan hindre inflammation og vende aldring ifølge nyt studie

Kærlighedshomonet oxytocin kan sandsynligvis kurere demens og alzheimers viser ny forskning

Ny forskning: Medicin der kan stoppe aldring på vej

 

Kilder: Nature Communications, goodnewsnetwork.org, salk.edu, healtheuropa.eu, dr.dk.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her