Molekylær ”switch” kan hindre inflammation og vende aldring ifølge nyt studie

NLRP3-receptorproteinet er ansvarlig for en immunrespons

Forskere har identificeret en molekylær ‘switch’, en form for kontakt, der kontrollerer det immunmaskineri, der er ansvarlig for kronisk inflammation i kroppen. Fundet kan føre til nye måder at standse eller endda vende mange aldersrelaterede sygdomme i alt fra Alzheimers og Parkinsons til diabetes og kræft. (Sciencedaily.com)

Det er veldokumenteret, at aldringsprocessen kan nedsættes, men det er stadig uklart, i hvilken udstrækning aldringsassocierede sygdomme kan vendes. Det giver et nyt studie nogle svar på, og det åbner måske en dør til en form for molekylær ungdommens kilde.

Kronisk inflammation, der opstår når alderdom, stress eller miljøgifte holder kroppens immunsystem i konstant overdrive, bidrager til en række ødelæggende sygdomme.

Kronisk inflammation er ganske enkelt den største årsag til stress og aldersrelaterede sygdomme. Ca. hver femte dansker lider af kronisk inflammation i kroppen, og I USA slår kronisk inflammation flere mennesker ihjel end kræft og AIDS tilsammen.

Nu har forskere ved Berkeley Universitetet i Californien identificeret en molekylær “kontakt”, der kontrollerer det immunmaskineri, der er ansvarlig for kronisk inflammation.

Studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism, kan føre til nye måder at stoppe, eller endda vende mange aldersrelaterede sygdomme.

Professor Danica Chen, UC Berkeley

”Vores laboratorium er meget interesseret i at forstå aldringens reversibilitet,” udtaler seniorforsker Danica Chen, lektor i metabolisk biologi, ernæringsvidenskab og toksikologi ved UC Berkeley.

”Vi har tidligere bevist, at ældre stamceller kan forynges. Nu undersøger vi i hvilket omfang aldring kan vendes? Og det gør vi ved at se på fysiologiske tilstande, såsom inflammation og insulinresistens, der har været forbundet med aldringsrelateret degeneration og sygdomme. ”

I studiet viser Chen og hendes team, at en stor samling af immunproteiner kaldet NLRP3-inflammasomer, der er ansvarlig for at sanse potentielle trusler mod kroppen og starte en inflammationsrespons – i det væsentlige kan slukkes ved at fjerne en lille smule molekylære stoffer i et proces kaldet deacetylering.

Overaktivering af NLRP3-inflammasomet er blevet knyttet til en række forskellige kroniske tilstande, herunder multipel sklerose, kræft, diabetes og demens. Chens resultater antyder, at medikamenter målrettet mod deacetylering eller slukning af disse NLRP3-inflammasomer kan hjælpe med at forhindre, eller behandle disse tilstande og muligvis aldersrelateret degeneration generelt.

”Denne acetylering kan fungere som en kontakt,” Udtaler professor Chen. ”Så når det er acetyleret, er dette inflammasom tændt. Når den deacetyleres, er inflammasomet slukket. ”

”Jeg tror, ​​at dette fund har stor betydning i behandlingen af kroniske sygdomme,” udtaler Chen. ” … jeg tror, ​​det er mere presserende end nogensinde at forstå reversibiliteten af ​​aldringsrelaterede tilstande og bruge denne viden til at hjælpe medikamentudvikling for aldringsrelaterede sygdomme.”

Studiet er blevet til i et samarbejde med Havard Medical School og det kinesiske Fudan University.

Ovenstående er primært uddrag af pressemeddelelse fra Berkeley Universitetet i Californien

Selve studiet kan læses her: An Acetylation Switch of the NLRP3 Inflammasome Regulates Aging-Associated Chronic Inflammation and Insulin Resistance.

Kilder: Berkeley News, cell.com, sciencedaily.com.

 

Relaterede artikler:

Ny forskning: Medicin der kan stoppe aldring på vej

Et amerikansk forskningshold har nået et afgørende gennembrud, som kan stoppe aldringsprocessen i kroppen …

Læs resten af …

 

 

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Ifølge bl.a. lægen Bertil Marklund skyldes vores folkesygdomme en og samme ting: Inflammation.

Heldigvis kan vi modvirke det med livsstils ændringer, der ovenikøbet gør os mere lykkelige og tilfredse …

Læs resten af …

 

Ny medicinsk rapport: Periodevis faste kan forøge livslængde, hjernefunktioner og fysisk formåen

Forskellige typer af periodevis faste kan have ganske betydelige sundhedsfordele, som for eksempel stærkere fysik, og bedre hjerte -og hjernehelbred.

Læs resten af …

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.