Bestiger Mount Everest i shorts og kontrollerer sit immunforsvar: Mød “ismanden” Wim Hof

Wim Hof i kulde trodser det menneskelige mulige

Han er et fænomen videnskaben ikke helt kan forklare, men hans metoder er overbevisende og resultaterne så imponerende, at han er blevet tillagt nærmest overmenneskelige kræfter. Selv mener han, at det er noget alle kan lære, og noget tyder på, at han har ret.

Wim Hof har 26 verdensrekorder, primært forbundet med hans utrolige evne til at overleve og endda trives i ekstrem kulde, som ville være dødelig for de fleste.

Han startede i 1999 med at løbe en halvmarathon nord for polarcirklen i bare fødder, dykkede under Nordpolens is i 80 meter, har slået sin egen rekord i at opholde sig i isvand utallige gange. Og ja, så var der lige hans forsøg på at bestige Mount Everest i shorts, hvor han nåede 7,5 kilometers højde før han skadede sin fod. Listen indeholder også en marathon i den namibiske ørken uden at indtage  vand.

Kort sagt, Wim Hof har fundet nogle metoder, hvor han via åndedræt, mental indstilling og kulde er i stand til at kontrollere sin krops regulering af varme og immunforsvar i en sådan grad, at videnskaben ikke helt kan følge med. Han kan praktisk set styre sit autonome nervesystem, hvilket ellers burde være umuligt. Hofs metoder har været testet af vidensfolk mange gange, og selvom det ikke helt kan forklares er måleresultaterne klare nok. Hans seneste rekord er at opholde sig i isvand i en time og 53 minutter uden at hans kropskernetemperatur faldt.

 

Kan måske hjælpe lægevidenskaben

Wim Hof stiller sig til rådighed for videnskaben

Det handler for Wim Hof ikke kun om at lave vilde rekorder, men at samarbejde med videnskaben om at bruge sin krop som et laboratorium. I 2011 fik han under laboratorie kontrollerede forhold indsprøjtet bakterielle endotoksiner. Et almindeligt menneske ville reagere med feber, hovedpine og kulderystelser, men ikke Wim Hof. Han var på en eller anden måde i stand til at styre sit immunforsvar, ved at få sin krop til at producere mere adrenalin.

For at bevise han ikke bare er en “naturens undtagelse”, optrænede Wim Hof 12 andre forsøgspersoner, der alle kunne gentage eksperimentet med samme forbløffende resultat.

Forsøgene har naturligvis vakt opsigt i lægevidenskaben, og der er forhåbning om, at Hofs teknikker kan hjælpe mennesker med autoimmune sygdomme, som f.eks. Crohns sygdom og Colitis ulcerosa (kronisk irriteret tyktarm). Autoimmune sygdomme er betegnelsen for sygdomme, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler. Omkring 200.000 danskere har haft hospitalsophold på grund af en autoimmun sygdom, så det er altså ganske mange på verdensplan, der potentielt set kan hjælpes af Wim Hofs metoder.

“Ismanden”, som Wim Hof ofte kaldes, beskriver selv sine eksperimenter og bidrag til forskningen som en form for videnskablig avant garde. Man kan se og måle resultaterne, men ikke helt forklare dem. Hofs egne teorier om, hvorfor og hvordan det virker har ikke kunnet dokumenteres præcist.

Scanninger af Wim Hofs krop og hjerne, Wayne University

Nylige hjernescanninger af Ismanden har vist, at et område i hjernen, der kontrollerer smerte bliver meget aktivt, når han er omgivet af koldt vand. I dette tilfælde via en speciallavet dragt, der cirkulerede koldt vand rundt om kroppen. En CT scanning viste samtidig, at det var muligt for ham at generere varme til lungevævet og blodet. Forskerne fra Wayne University, der udførte forsøgene mener, at Wim Hofs metoder sandsynligvis også er ret effektive til at lindre smerter og løfte ens humør.

Samme forskere er overbeviste om, at Wim Hof ​​Metoden kan bruges til at behandle medicinske tilstande som autoimmune tilstande og angst. En af forskerne bag forsøget, professor Otto Muzik tilføjede i samme anledning:

“Det er ikke umuligt at forestille sig, at det vi praktiserer kan ændre vores fysiologi”

Resultaterne af forsøgene peger på “den overbevisende mulighed for, at metoden giver mulighed for at udvikle et højere kontrolniveau over nøgleelementer i det autonome system med konsekvenser for livsstilsinterventioner, som kan forbedre flere kliniske tilstande.” (Uddrag af resume fra videnskabsrapporten*)

 

Alle kan lære det

Polske bjerge overvindes af nyligt oplærte deltagere

Den snart 60-årige Wim Hof har i tidens løb, inviteret adskillige skeptiske journalister og andre til at komme og afprøve hans metoder og efterfølgende bestige snedækkede bjerge i shorts. På få dage er han i stand til at uddanne ganske almindelige mennesker til at udstå kulde og strabadser de ikke havde troet mulige, som f.eks. at bestige bjerge i Polen uden andet udstyr end shorts og vandrestøvler.

Nogle af disse journalister har påpeget, at  Wim Hofs nærmest karismatiske personlighed også kan kan være en del af forklaringen. Selv kritiske journalister følger villigt ismandens program med kraftig vejrtrækning, kolde bade og bagefter helt til toppen af et snedækket bjerg. Placeboeffekten, eller “troens kraft” om man vil, er videnskabeligt veldokumenteret, og en god del af de utrolige bedrifter og resultater kan sandsynligvis også tilskrives denne effekt. Som han selv påpeger, er det 3 ting der skal kombineres for at opnå det han kan: Kraftige åndedrætsteknikker, mental indstilling og koldt vand.

Hof omtaler kulde og især koldt vand, som en slags “noble force” der har lært ham alt, også hans måder at trække vejret på, som giver ham og hans aspiranter tilsyneladende overmenneskelige egnskaber.

Selve vejrtrækningsteknikken har stor lighed med det nogle tibetanske munke også mestrer, den såkaldte Tummo teknik, men Hofs tilgang er på ingen måde religiøs; den udspringer ifølge ham selv primært af de ting han har udsat sig for i naturen.

Der undervises efterhånden i Wim Hofs teknikker i utallige steder verden over, senest herhjemme i januar måned i Århus med en række workshops.

 

I nedenstående video forklarer Wim Hof selv det helt grundlæggende i hans teknik.

 

Relateret artikel:

Er der videnskabeligt bevis for, at vi kan helbrede os selv?

 

Kilder:

* Science Direct: “Brain over body”–A study on the willful regulation of autonomic function during cold exposure.

Dailymail.co.uk, The Times, wimhofmethod.com, Wikipedia, Vice media, ABC News.

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her