Nanorobotter helede sår på rekordtid ved at ”svømme” rundt og fordele antibiotika

Nanobots kan betyde mere effektiv behandling

Forskere i Barcelona har skabt autonome protein “motorer” som kan svømme rundt i sår og sørge for området heler hurtigere end normalt. (wired.com)

En bioingeniør har tilpasset nanorobotterne til at levere medicin som eksempelvis antibiotika til åbne sår, og har endda skabt små “motorer” til at skubbe dem rundt.

”Selvbevægende nanopartikler er genstand for stor opmærksomhed som følge af de mange lovende potentielle anvendelser. I biomedicinsk sammenhæng er der mulighed for at disse nanomotorer autonomt kan navigere på tværs af biologiske barrierer og derved fremme en mere effektiv levering og administration af medicin.” (Professor Brigitte Städler, Aarhus universitet)

Det viser sig, at nanorobotter eller ”nanobots” er bedre end andre former for administration af antibiotika af flere årsager, og selvom det kan virke som science-fiction, kan nanobots blive en del af en læges værktøjskasse i en ikke alt for fjern fremtid.

Professor Samuel Sánchez

Forestil dig en sfærisk partikel af silica, der fungerer som et chassis. Professor Samuel Sánchez fra Institute for Bioengineering of Catalonia har vist, at man kan behandle dens overflade med specielle proteiner, der driver partiklen gennem væske som små motorer. Sánchez laboratorium har eksperimenteret med forskellige chassis, motorer og last. I forskning offentliggjort i slutningen af ​​april gik de sammen med antibiotikaforskere. Holdet fyldte silica nanobots med eksperimentelle antibiotika – inklusive et afledt af hvepsegift – for at behandle inficerede sår på mus. (wired.com)

»Vi kunne se, at hele såret blev dækket. Nanorobotterne kan faktisk rejse rundt i såret og fjerne infektionen, mens de bevæger sig,” udtaler César de la Fuente, en bioingeniør ved University of Pennsylvania, der ledede projektet sammen med Sánchez.

I modsætning hertil oplevede mus, behandlet med normale dråber antibiotika også en reduktion i bakteriel stof, men kun i det område, hvor de blev behandlet.

Der er også store forhåbninger til nanobotter i kræftbehandling, og flere ser dem som fremtidens store forskerlandvinding.

Nanorobotter der kan navigere gennem blodkar for at nå stedet for en sygdom, kan bruges til at levere lægemidler til tumorer, som ellers er svære at behandle. (The EU Research and Innovation Magazine, Horizon)

Det er ikke gået forbi forskerne, at nanobots kan lyde som ren science-fiction og måske endda lidt skræmmende for nogen. Med den nye forskning er vi dog ikke desto mindre kommet et skridt nærmere meget lovende og mere effektive behandlingsformer indenfor flere sygdomsområder.

 

Relaterede artikler:

Forskere vendte hukommelsestab hos mus med hjernevæske fra yngre i nyt banebrydende studie

Mælkesyrebakterier kan sandsynligvis reducere symptomer på Covid-19 viser nye studier

Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Ny behandling mod eksem kan være på vej efter forskere har fundet overraskende årsag

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur

Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus

Forskere skruer hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi

Historisk udvidelse af grøn energi i Nordsøen: Strøm til 230 millioner europæiske husstande

Milliardinvesteringer i grøn brint til fly og skibe giver nyt boom for Danmark

 

Kilder: Wired.com, ACS Publications, carlsbergfondet.dk, The EU Research and Innovation Magazine, Horizon.BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her