Forskere skruer hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi

Kilder: Brabaham Institute og elifesciences.org

Omprogrammerede celler (til højre) viser kollagenproduktionen med rødt. – Babraham Institute

Forskere fra Babraham Institute i England har udviklet en ny teknik til at forynge hudceller. Teknikken har gjort det muligt at spole det cellulære biologiske ur tilbage med omkring 30 år i henhold til molekylære målepunkter, hvilket er betydeligt længere end tidligere omprogrammerings metoder. (babraham.ac.uk)

Babraham Institute er en forskningsinstitution for biovidenskab og en partnerorganisation ved University of Cambridge.

Selvom den er i et tidligt stadie kan denne forskning i sidste ende få konsekvenser for regenerativ medicin, især hvis den kan replikeres i andre celletyper.

Aldring er det gradvise fald i kroppens tilstand, der opstår over tid, hvilket fører til vævsdysfunktion og sygdom. På celleniveau er aldring forbundet med nedsat funktion, ændret genudtryk og et forstyrret epigenom. Somatisk celleomprogrammering, processen med at konvertere somatiske celler til inducerede pluripotente stamceller, kan vende disse aldersrelaterede ændringer. (elifesciences.org)

Stamceller har stort potentiale overfor mange sygdomme

Forskere fra Babraham Institute har udviklet en metode til at ‘springe i tiden’ med menneskelige hudceller og skrue det aldrende ur tilbage med 30 år for celler uden, at de mister deres specialiserede funktion.

Arbejdet fra forskerne i instituttets forskningsprogram, Epigenetik har været i stand til delvist at genoprette funktionen af ​​ældre celler, samt forynge de molekylære målepunkter for biologisk alder. Studiet er offentliggjort i tidsskriftet eLife.

Den nye metode, der er baseret på den Nobelprisvindende teknik, som videnskabsfolk bruger til at fremstille stamceller, overvinder problemet med helt at slette celleidentitet ved at standse omprogrammering en del af vejen gennem processen. Dette gjorde det muligt for forskerne at finde den præcise balance mellem at omprogrammere celler, hvilket gjorde dem biologisk yngre, mens de stadig var i stand til at genvinde deres specialiserede cellefunktion.

Den japanske stamcelleforsker og vinder af Nobelprisen i 2012, Shinya Yamanaka viste, at en blanding af fire molekyler – kendt som Yamanaka-faktorer – kan spole voksne celler tilbage til ungdommelige stamceller, der er i stand til at danne næsten ethvert væv i kroppen.

Der sker i disse år flere store gennembrud med stamcelleforskningen; sidste måned viste et amerikansk forskerhold, at de med cellulær foryngelsesterapi effektivt kan vende aldringsprocessen hos mus.

Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus

Dr. Diljeet Gill, Babraham Institute

Det nye studie fra Brabaham Institute kan i fremtiden også åbne op for andre behandlingsmuligheder; forskerne observerede, at deres metode også havde en effekt på andre gener knyttet til aldersrelaterede sygdomme og symptomer. APBA2-genet, der er forbundet med Alzheimers sygdom, og MAF-genet der spiller en rolle i udviklingen af ​​grå stær, viste begge ændringer i retning af ungdommelige niveauer.

Dr Diljeet Gill, en af forskerne bag studiet udtaler: “Vores resultater repræsenterer et stort skridt fremad i vores forståelse af celleomprogrammering. Vi har bevist, at celler kan forynges uden at miste deres funktion, og at foryngelse ser ud til at genoprette nogle funktioner til gamle celler. Det faktum at vi også så et omvendt forhold til aldringsindikatorer i gener forbundet med sygdomme, er særligt lovende for fremtiden for dette arbejde.”

Professor Wolf Reik, der er leder forskningen udtaler: “Studiet har meget spændende implikationer. På et tidspunkt vil vi muligvis være i stand til at identificere gener, der forynges uden omprogrammering, og specifikt målrette dem for at reducere virkningerne af aldring. Denne tilgang lover værdifulde opdagelser, der kan åbne en fantastisk horisont for behandlinger.”

 

Relaterede artikler:

Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur

Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus

Molekylær ”switch” kan hindre inflammation og vende aldring ifølge nyt studie

Vi vil sandsynligvis nå klimamålene langt tidligere end forventet ifølge ny omfattende analyse

Vi er mere tilfredse med livet efterhånden som vi bliver ældre takket være Oxytocin

Kvanteteknologi kan give fuld opladning af elbilen på kun 9 sekunder

Man kan bekæmpe virus ved hjælp af dyb vejrtrækning viser nyt Harvard studie

Fra havvand til drikkevand med et tryk på en knap – ny teknologi fra MIT gør det muligt

 

Kilder: Brabaham Institute og elifesciences.org

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her