Vi er mere tilfredse med livet efterhånden som vi bliver ældre takket være Oxytocin

Ocytocin gør os mere tilfredse og venlige som vi ældes

Et nyt studie forbinder højere niveauer af oxytocin med større livstilfredshed, når vi bliver ældre.

Den nye undersøgelse har knyttet livstilfredshed til kemien i vores hjerner. Mennesker, der frigiver mere af det neurokemiske oxytocin, er venligere over for andre og har en tendens til at være mere tilfredse med deres liv. Derudover stiger frigivelsen af oxytocin med alderen, hvilket viser hvorfor folk i gennemsnit er mere omsorgsfulde, når de bliver ældre. (neurosciencenews.com)

Disse resultater stemmer overens med et nyligt Harvard studie, der viste at både fysisk og psykisk sundhed øges ved at hjælpe andre og være prosocial.

“Deltagere i vores undersøgelse, som frigav mest oxytocin, var mere generøse i forhold til velgørenhed, når de fik muligheden og udførte meget anden hjælpende adfærd. Ændringen i oxytocin var også positivt relateret til deltagernes empati, religiøse deltagelse og taknemmelighed.”
Udtaler Dr Paul J Zak fra Claremont Graduate University.

Oxytocin er et neurokemisk stof, der er kendt for sin rolle i social tilknytning, interpersonel tillid og generøsitet. Zak og hans kolleger ønskede at forstå, om frigivelsen af ​​oxytocin ændrede sig med alderen, som man finder det med andre neurokemikalier, der påvirker følelser og adfærd. (Frontiers Science News)

Studiet bestod af omkring 100 deltagere og er således et mindre studie.

Dr Zak har til hensigt at gentage undersøgelsen i et mere etnisk og geografisk forskelligartet udvalg af mennesker for at se, om resultaterne holder på tværs af kulturer.

Oxytocin påvirker vores hjerner positivt

Oxytocin er et hormon som findes naturligt i kroppen, og er ofte kendt som ’kærlighedshormonet’. Det har fået dette navn fordi det blandt andet udskilles ved kram, kys og sex.

Hormonet giver en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden.

Kvinder har højere koncentrationer af oxytocin i kroppen end mænd, og hos kvinder spiller oxytocin en vigtig rolle ved amning og fødsel. (netdoktor.dk)

Det er langt fra første gang, der har været forsket i oxytocin. I 2019 viste et amerikansk studie en sammenhæng mellem det gode ægteskab og kærlighedshormonet oxytocin.

Forskere har tillige fundet ud af, at forskelle i oxytocin-receptorer bestemmer, hvordan hormonet udløses og reguleres i hjernen, hvilket betyder, at nogle mennesker har det sværere med omsorg og tilknytning end andre. (videnskab.dk)

Dr Paul J. Zak, der er hovedforsker på det nye studie udtaler, at “… Dette er første gang, at en tydelig ændring i oxytocin er blevet relateret til prosocial adfærd.”

 

Relaterede artikler:

Nyt Harvard studie: Frivilligt arbejde fremmer fysisk og psykisk sundhed markant

Kærlighedshomonet oxytocin kan sandsynligvis kurere demens og alzheimers viser ny forskning

Filosofien der kan ændre din måde at se og være i verden på ifølge BBC

Taknemmelighed er det nye sort: Overbevisende forskning og metoder

Yale kursus om well-being hitter verden over: Det er nu gjort gratis online

 

Kilder: Neurosciencenews.com, Frontiers Science News, medicalnewstoday.com, videnskab.dk, netdoktor.dk, Harvard School of Public Health.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her