Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus

Kilder: The Guardian og Salk Institute

Stamcelleterapi har vendt aldringsprocessen hos mus

Udsigten til medicinske behandlinger, der sætter uret tilbage for mennesker er kommer lidt tættere på. (The Guardian)

Alder er måske bare et tal, men det er et tal, der ofte har uønskede bivirkninger i form af alt fra skøre knogler og svagere muskler til øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og kræft. Vores kroppe bliver ganske enkelt dårligere til at reparere sig selv efterhånden som vi ældes.

Nu har forskere ved Salk Institute vist, at de sikkert og effektivt kan vende aldringsprocessen hos midaldrende og ældre mus ved delvist at nulstille deres celler til en mere ungdommelig tilstand. Behandlingen fik musene til at se yngre ud, og der var ingen forøgelse af kræft eller andre helbredsproblemer.

Forskerne i USA behandlede raske dyr med en form for genterapi, der genopfrisker ældre celler, hvilket gjorde dyrene mere ungdommelige ifølge biologiske markører, der bruges til at måle virkninger af aldring. Studiet er bl.a. offentliggjort på nature.com.

“Vi er glade for, at vi kan bruge denne tilgang over hele levetiden til at bremse aldring hos normale dyr. Teknikken er både sikker og effektiv i mus,” udtaler Juan Carlos Izpisua Belmonte, professor ved Salks Gene Expression Laboratory. “Ud over at tackle aldersrelaterede sygdomme kan denne tilgang give det biomedicinske samfund et nyt værktøj til at genoprette vævs- og organismesundhed ved at forbedre cellefunktion og modstandskraft i forskellige sygdomssituationer, såsom neurodegenerative sygdomme.” (Salk Institute for Biological Studies)

Juan Belmonte og Pradeep Reddy fra Salk Institute

Efterhånden som organismer ældes, er det ikke kun deres ydre udseende og helbred, der ændrer sig; hver celle i kroppen er bærer af et molekylært ur, der registrerer tidens gang. Celler fra ældre mennesker eller dyr har forskellige mønstre af kemikalier langs deres DNA – kaldet epigenetiske markører – sammenlignet med yngre mennesker eller dyr. Forskere kan ved tilføjelse af en blanding af fire omprogrammerende molekyler – Oct4, Sox2, Klf4 og cMyc, også kendt som “Yamanaka-faktorer” – nulstille disse epigenetiske markører til deres oprindelige mønstre. Med denne tilgang kan man rent udviklingsmæssigt omstille voksne celler til stamceller.

I 2016 rapporterede Izpisua Belmontes laboratorium for første gang, at de kunne bruge Yamanaka-faktorerne til at modvirke tegn på aldring og øge levetiden hos mus med en for tidlig ældningssygdom. For nylig fandt holdet ud af, at selv hos unge mus kan Yamanaka-faktorerne accelerere muskelregenerering. Efter disse indledende observationer har andre forskere brugt den samme tilgang til at forbedre funktionen af væv i eksempelvis hjertet, hjernen og synsnerven.

Det er muligt at vende de genetiske symptomer på aldring

Shinya Yamanaka er en japansk stamcelleforsker og vinder af Nobelprisen som viste, at en blanding af fire molekyler – kendt som Yamanaka-faktorer – kan spole voksne celler tilbage til ungdommelige stamceller, der er i stand til at danne næsten ethvert væv i kroppen.

At gøre det samme hos mennesker som forskerne gjorde ved musene er langt fra ligetil, men resultaterne vil sætte gang i interessen for radikalt nye behandlingsformer, der har til formål at bremse eller vende aldringsprocessen som et middel til at tackle aldersrelaterede sygdomme som kræft, knogleskørhed og Alzheimers. (The Guardian)

“I teorien er biologisk aldersændring eller reduktion mulig. Men vi er på meget tidlige stadier, hvor vi skal forstå den grundlæggende videnskab bag meget bedre. Udtaler Dr Tamir Chandra, der ikke selv var involveret i det nye studie.

Forskerteamet fra Salk Institute planlægger nu at analysere, hvordan specifikke molekyler og gener ændres ved langtidsbehandling med Yamanaka-faktorerne.

“I sidste ende ønsker vi at bringe modstandskraft og funktion tilbage til ældre celler, så de er mere modstandsdygtige over for stress, skader og sygdomme,” udtaler Pradeep Reddy, Ph.D fra Salk Institute.

 

Relateret artikel:

Ny forskning: Medicin der kan stoppe aldring på vej

Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Ny immunterapi kan fjerne kræft i æggestokke og mave-tarm på 6 dage

”Singing in the Brain”: Forskere har lokaliseret neuroner i hjernen der lyser op ved sang men ikke andre typer musik

Olivenolie giver lavere risiko for bl.a. kræft og hjerte-kar-sygdomme viser nyt omfattende studie

Mælkesyrebakterier kan sandsynligvis reducere symptomer på Covid-19 viser nye studier

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Kunstig intelligens og kvantecomputere er et våbenkapløb med tiden

Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar

Putin har forregnet sig: Verdens demokratier samles og situationen kan desuden accelerere grøn energi

Filosofien der kan ændre din måde at se og være i verden på ifølge BBC

 

Kilder: The Guardian, Salk Institute for Biological Studies, scitechdaily.com, sciencealert.com, nature.com.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her