Ny immunterapi kan fjerne kræft i æggestokke og mave-tarm på 6 dage

Kilder: Rice University og Science Advances

lægemiddelproducerende perler implanteres tæt ved tumorer

Et nyt forsøg ved Rice University viser, at man med immunterapi på 6 dage kan fjerne kræft i æggestokke og mave/tarm hos mus.

“Bioingeniører fra Rice University har vist, at de kan udrydde fremskreden ovarie- og kolorektal cancer hos mus på så lidt som seks dage med en behandling, der kunne være klar til kliniske forsøg på mennesker senere i år.” (Rice University, News and Media Relations)

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller. Immunterapi styrker immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller, og immunterapi svækker kræftcellernes evne til at forsvare sig. (Kræftens Bekæmpelse)

Forskerne brugte implanterbare “lægemiddelfabrikker” på størrelse med et knappenålshoved til at levere kontinuerlige, høje doser af interleukin-2, en naturlig forbindelse, der aktiverer hvide blodlegemer til at bekæmpe kræft. De lægemiddelproducerende perler kan implanteres med minimalt invasiv kirurgi. Hver perle indeholder celler konstrueret til at producere interleukin-2, som er indkapslet i en beskyttende skal.

Resultaterne af behandlingen og dyreforsøgene er beskrevet online i Science Advances, og metoden kan vise sig banebrydende indenfor behandling af flere kræftformer.

Professor i bioteknik, Omid Veiseh fra Rice University

Omid Veiseh, en assisterende professor i bioteknik, hvis laboratorium producerede behandlingen, udtaler, at humane kliniske forsøg kunne begynde allerede dette efterår, fordi et af hans teams nøgledesignkriterier var at hjælpe kræftpatienter så hurtigt som muligt. Holdet valgte kun komponenter, der tidligere havde vist sig sikre til brug hos mennesker, og det har vist sikkerheden ved den nye behandling i flere tests.

“Vi implanterer kun én gang, men “lægemiddelfabrikkerne” bliver ved med at lave dosis hver dag, hvor det er nødvendigt, indtil kræften er elimineret,” udtaler Veiseh. “Når vi havde bestemt den korrekte dosis – hvor mange fabrikker vi havde brug for – var vi i stand til at udrydde tumorer i 100 % af dyrene med kræft i æggestokkene og i syv ud af otte dyr med tyktarmskræft.”

I den nyligt offentliggjorte undersøgelse placerede forskere lægemiddelproducerende perler ved siden af ​​tumorer og i bughinden, en sæklignende foring, der understøtter tarme, æggestokke og andre abdominale organer. Placering i dette hulrum koncentrerede interleukin-2 i tumorer og begrænsede eksponering andre steder.

“En stor udfordring inden for immunterapi er at øge tumorinflammation og antitumorimmunitet og samtidig undgå systemiske bivirkninger af cytokiner og andre pro-inflammatoriske lægemidler,” udtaler medforfatter af undersøgelsen Dr. Amir Jazaeri, professor i gynækologisk onkologi og reproduktion. “I denne undersøgelse viste vi, at ‘lægemiddelfabrikkerne’ tillader regulerbar lokal administration af interleukin-2 og udryddelse af tumor i flere musemodeller, hvilket er meget spændende. Dette giver en stærk begrundelse for kliniske tests.”

Amanda Nash er en af hovedkræfterne bag forsøget

Interleukin-2 er et cytokin, et protein immunsystemet bruger til at genkende og bekæmpe sygdom. Det er en FDA-godkendt kræftbehandling, men Amanda Nash, en kandidatstuderende i Veisehs gruppe og undersøgelsens hovedforfatter, udtaler, at lægemiddelfabrikkerne fremkalder et stærkere immunrespons end eksisterende interleukin-2 behandlingsregimer, fordi perlerne leverer højere koncentrationer af proteinet direkte til tumorer.

“Hvis du gav den samme koncentration af proteinet gennem en IV-pumpe, ville det være ekstremt giftigt,” sagde Nash. ”Med lægemiddelfabrikkerne er den koncentration, vi ser andre steder i kroppen, væk fra tumorstedet, faktisk lavere end hvad patienterne skal tåle med IV-behandlinger. Den høje koncentration er kun på tumorstedet.”

Nash udtaler, at den samme generelle tilgang, der blev brugt i undersøgelsen, kunne anvendes til at behandle kræft i bugspytkirtlen, leveren, lungerne og andre organer. Lægemiddelfabrikkerne kunne placeres ved siden af ​​tumorer og inden for de foringer, der omgiver disse organer og de fleste andre, udtaler hun. Og hvis et andet cytokin er nødvendigt for at målrette mod en specifik form for kræft, kan perlerne fyldes med konstruerede celler, der fremstiller den immunterapeutiske forbindelse.

Danmark er med i front, når det gælder immunterapi til hæmatologiske kræftsygdomme, altså behandlingen af kræft i blod, knoglemarv og lymfesystemet. Ifølge danske eksperter er vi i disse år vidne til et “paradigmeskifte inden for den medicinske kræftbehandling.”

 

Se evt. videoen fra Rice University:

 

Relaterede artikler:

Kunstig intelligens og kvantecomputere er et våbenkapløb med tiden

Mælkesyrebakterier kan sandsynligvis reducere symptomer på Covid-19 viser nye studier

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Ny behandling mod eksem kan være på vej efter forskere har fundet overraskende årsag

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

Måden du trækker vejret har afgørende indflydelse på dit helbred og velbefindende

 

Kilder: Rice University, Science Advances, Kræftens Bekæmpelse, studyfinds.org, rigshospitalet.dk.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her