Ny behandling mod eksem kan være på vej efter forskere har fundet overraskende årsag

Talgkirtelcelle med HSD3B1 og lipiddråber. Billede: Harris Tyron/UT

Et gen for sexhormonsyntese kan spille en nøglerolle i udviklingen af eksem.

Et nyt studie fra UT Southwestern Medical Center i Texas tyder på, at en de mest almindelige inflammatoriske hudsygdommme kan stamme fra dårligt regulerede hormoner. Fundet kunne betyde et uventet nyt mål for at bekæmpe eksem.
(pressemeddelelse fra UT Southwestern)

Atopisk dermatitis (AD) er en form for eksem. AD er en kronisk inflammatorisk hudsygdom karakteriseret ved tørhed, betændelse og kløe i huden. Lidelsen rammer op til 13% af børn og 10% af den voksne befolkning. Dette betyder behandlingsomkostninger på 5,3 milliarder dollars alene i USA.

“Vi tænker ofte på eksem som en tilstand med tør hud og behandler milde tilfælde med fugtighedscreme,” udtaler Tamia Harris-Tryon, MD, Ph.D., adjunkt i dermatologi og immunologi ved UT Southwestern.

“Her viser vi at et gen, der er vigtigt for fremstilling af kønshormoner, synes at spille en rolle for hvordan huden laver sine egen fugtighedscreme. Hvis vi kunne ændre dette gens aktivitet, kunne vi muligvis hjælpe eksempatienter med at få huden til at lave flere olier og lipider til at fugte sig selv.”

Tamia Harris-Tryon, M.D., Ph.D, UT Southwestern

Dr. Harris-Tryon forklarer, at tidligere forskning har knyttet AD til overaktivitet i gener, der er ansvarlige for produktionen af ​​to inflammatoriske immunmolekyler, interleukiner 4 og 13 (IL-4 og IL-13).

Et relativt nyt lægemiddel kaldet dupilumab – et monoklonalt antistof, der reducerer mængden af ​​de inflammatoriske molekyler – har været ekstremt effektivt hos mange patienter med moderat til svær AD. De molekylære mekanismer bag, hvordan IL-4 og IL-13 bidrager til denne form for eksem, var imidlertid ukendte.

For at undersøge dette spørgsmål fokuserede Dr. Harris-Tryon og hendes kolleger på sebocytter; de celler der udgør talgkirtlerne. Disse kirtler producerer en fedtet, voksagtig barriere, der dækker huden og hjælper den med at bevare fugten i huden.

Forskerne dyrkede sebocytter med IL-4 og IL-13 i petriskåle, og brugte derefter en teknik kaldet RNA-sekventering for at få en aflæsning af genaktiviteten for hele genomet. Derefter sammenlignede de det med genaktivitet i sebocytter, der ikke var behandlet med disse immunmolekyler.

De fandt ud af, at et gen kaldet HSD3B1, der danner et enzym kaldet 3b-hydroxysteroid dehydrogenase 1, blev op til 60 gange mere aktivt, når det blev udsat for de to interleukiner.

Fundet var en overraskelse, udtaler Dr. Harris-Tryon, fordi dette enzym er kendt for at spille en nøglerolle i produktionen af ​​kønshormoner som testosteron og progesteron, men det havde aldrig været forbundet med atopisk dermatitis og hudlipidproduktion.

Databaser over human genaktivitet viste, at HSD3B1 har en tendens til at være overaktiv hos patienter med eksem.  En enkelt undersøgelse af patienter på dupilumab viste, at dette lægemiddel ser ud til at sænke HSD3B1s aktivitet. Begge dele tyder på, at IL-4 og IL-13 øger aktiviteten af ​​dette gen.

For at bestemme, hvordan dette gen påvirker talgproduktionen, manipulerede forskerne HSD3B1s aktivitet i sebocytter, der blev dyrket i petriskåle. De fandt ud af, at når de gjorde dette gen mindre aktivt, faldt niveauet af kønshormoner, og hudfedtproduktionen steg. Det omvendte var også tilfældet, idet mere genaktivitet førte til større mængder kønshormoner og mindre talg. Forskerne gjorde lignende fund ved museforsøg, hvor kønshormonproduktion reducerede produktionen af ​​hudlipider.

”Sammenlagt tyder disse fund på, at HSD3B1 kan være et nyt mål for bekæmpelse af AD og potentielt andre former for eksem. Ændring af output af dette gen kan i sidste ende tilbyde en måde at behandle AD, der er helt anderledes end alle andre behandlinger, der findes i øjeblikket,” tilføjer Harris-Tryon.

UT Southwestern Medical Center er en af USA´s førende medicinske forskningscentre, og det medicinske fakultet har modtaget hele 6 Nobel priser.

 

Ovenstående artikel bygger primært på en pressemedelelse fra UT Southwestern Medical Center.

 

BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler – Klik her

 

Relaterede artikler:

Særlige kostvaner hænger sammen med bedre funktion af hjernen viser nyt studie

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

En ny epoke i kræftbehandling kan være på vej efter succes med ny mRNA teknologi

Hvis dit mål er at gå 10.000 skridt om dagen viser videnskaben nu at vi behøver langt færre

Ny operation og forskning giver håb for mennesker med slidgigt

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Type 1 diabetes kan sandsynligvis snart udryddes med ny stamcellekur

Lam mand skriver tekst med tanken og ny hjerne-computer teknologi

 

 

Kilder: UT Southwestern Medical Center, sundhed.dk, pnas.org.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her