Kunstig intelligens og kvantecomputere er et våbenkapløb med tiden

Kronik

Kvantecomputere kan forrykke magtbalancen

Danske forskere fra DTU demonstrerede for nyligt, at man kan sikre en datastrøm helt imod hacking ved hjælp af kvantemekanik. Dette kan vise sig at få større betydning end man umiddelbart skulle tro.

Der foregår efter flere teknologi- og sikkerhedseksperters vurdering i øjeblikket et lidt skjult våbenkapløb indenfor kunstig intelligens og kvantecomputere. Dem der taler ved ikke meget, og dem der ved meget taler ikke, – ikke mindst på grund af den igangværende kolde og varme krig.

Problemet med den nye teknologi er, at man totalt kan udmanøvrere modparten, fordi kvantecomputere har potentiale til at distancere alle andre computere med nærmest uforståelige længder.

Et eksempel er Googles kvantecomputer, der kan lave et regnestykke på under fire minutter, som det vil tage verdens kraftigste computer 10.000 år at udregne. Googles kvantecomputer er med andre ord ca. 158 mio. gange hurtigere end verdens hurtigste supercomputer.

Regnekraften er nærmest uforståelig høj i kvantecomputere

En kvantecomputer med 300 qubit kan ifølge forskerne foretage flere udregninger på samme tid, end der eksisterer atomer i universet. Lige nu ligger rekorden på 127 qubits.

Dem der kommer først vil altså med andre ord ikke kun være lidt foran modparten, men i princippet distancere sig så meget, at man eksempelvis kan hacke andre landes IT- og våbensystemer, uden de overhovedet er klar over det.

Spørgsmålet er, hvad der rammer os først: superstærke kvantecomputere, der kan hacke sig ind overalt, eller kryptering til at beskytte os imod dem. (Politiken)

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvad dette kan gøre ved den almindelige gensidige afskrækkelsespolitik, hvis modparten lige pludselig har overtaget kontrollen med eksempelvis dine atomvåben.

I øjeblikket er det Google, IBM og Kina der fører kapløbet indenfor kvantecomputere. Blandt freds- og konfliktforskere er der dog stærke fortalere for, at udviklingen af både kunstig intelligens og kvantecomputere skal foregå og udvikles i offentlige forskningsmiljøer som eksempelvis universiteter. Ikke kun fordi udviklingen stort set altid går hurtigere i åbne forskningsmiljøer – som med al anden forskning i øvrigt. Men også for at skabe gennemsigtighed, så stormagter ikke forrykker magtbalancen til et farligt niveau.

Kunstig intelligens giver også store udfordringer

Det er blandt andre den verdenskendte danske professor og fredsforsker Ole Wæver, der gør sig til fortaler for dette, ligesom Niels Bohr gjorde det i kølvandet på den kolde krig og atomkapløbet.

Der er dog også andre der pointerer, at vi i Vesten hurtigst muligt må indhente Kina, når det drejer sig om kunstig intelligens, kvantecomputere og våbensystemer. Droner og dræberrobotter spiller allerede en rolle militærstrategisk, og vi må ikke komme bagud, hvis vi skal opretholde den såkaldte terrorbalance. Logikken i denne er, at hvis modparten ikke tror han kan vinde en krig vil han ikke risikere en krig – eller sagt med andre ord, at ingen kan opnå fordele ved aggressiv opførsel.

Det har ikke skortet på advarsler omkring brugen af kunstig intelligens, ikke mindst i forhold til våbensystemer, hvor rædselsscenariet er en AI (Artificial Intelligence) der kan lave lynhurtige og potentielt katastrofale beslutninger uden menneskelig indblanding.

Forskere verden over efterspørger derfor også international lovgivning vedrørende brugen af AI i våbensystemer.

Udfordringerne med kvantecomputere og kunstig intelligens er sandsynligvis mere presserende end man bryder sig om, men de er der og forsvinder ikke foreløbig.

 

Relateret artikel:

Kunstig intelligens debatterede etikken ved sig selv og kom med et overraskende budskab til mennesket

Kunstig intelligens skaber på rekordtid ny medicin mod tvangslidelsen OCD

Klimakrisen og kunstig intelligens er tilsammen måske en enestående chance for mennesket

Kunstig intelligens overhaler mennesket om 10 år

”Point of No Return” for kunstig intelligens er tættere på end nogensinde: Robot får statsborgerskab

Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus

Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar

Putin har forregnet sig: Verdens demokratier samles og situationen kan desuden accelerere grøn energi

Tiden som vi opfatter den er en illusion ifølge anerkendte kvantefysikere

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her