Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Kilde: Yale News

Stress påvirker vores biologiske ur, men der er hjælp

Vores samfund oplever mere stress end nogensinde før, hvilket har både negative psykiske og fysiske konsekvenser. Kronisk stress er forbundet med negative langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser, og stress er nu også relateret til accelereret aldring, ifølge et nyt studie.

Forskere har i de senere år udviklet metoder til at måle biologisk alder ved at spore kemiske ændringer i DNA, der forekommer naturligt, når mennesker ældes, men som forekommer på forskellige tidspunkter hos forskellige mennesker. Disse såkaldte “epigenetiske ure” har vist sig at være bedre til at forudsige levetid og sundhed end vores kronologiske alder.

I en nyt studie brugte forskere fra Yale University et sådant ur, passende navngivet “GrimAge”, til at stille to spørgsmål: Hvor meget accelererer kronisk stress det biologiske ur? Og er der måder at bremse det på og forlænge en sund levetid.

Ifølge deres resultater, offentliggjort i tidsskriftet Translational Psychiatry, får stress faktisk livets ur til at tikke hurtigere – men man kan også hjælpe med til at håndtere virkningerne ved at styrke følelsesregulering og selvkontrol.

Rajita Sinha, professor ved Yale University

En af forskerne bag studiet, Rajita Sinha, der er professor i psykiatri og neurovidenskab, har brugt årtier på at studere stress og de utallige og skadelige måder, hvorpå det eroderer vores mentale og fysiske sundhed.

”Langvarig stress øger for eksempel risikoen for hjertesygdomme, afhængighed, humørforstyrrelser og posttraumatisk stresslidelse. Det kan påvirke stofskiftet og fremskynde fedme-relaterede lidelser såsom diabetes. Stress ødelægger også vores evne til at regulere følelser og tænke klart,” udtaler Sinha til Yale News.

Et Yale-team ledet af Rajita Sinha og Zachary Harvanek, besluttede at undersøge om stress også fremskynder aldring i en relativt ung og sund befolkning.

Til deres undersøgelse indskrev de 444 personer i alderen 19 til 50 år, som leverede blodprøver, der blev brugt til at evaluere de aldersrelaterede kemiske ændringer indfanget af GrimAge, såvel som andre sundhedsmarkører. Deltagerne besvarede også spørgsmål udformet til at afsløre stressniveauer og psykologisk modstandskraft.

Selv efter at have taget højde for demografiske og adfærdsmæssige faktorer såsom rygning, kropsmasseindeks, race og indkomst, fandt forskerne ud af, at de der scorede højt på mål relateret til kronisk stress, udviste accelererede aldringsmarkører og fysiologiske ændringer såsom øget insulinresistens.

Stress rammer også mange unge

Stress påvirkede dog ikke alles helbred i samme grad. Forsøgspersoner der scorede højt på to mål for psykologisk modstandsdygtighedhed – følelsesregulering og selvkontrol – var mere modstandsdygtige over for virkningerne af stress på henholdsvis aldring og insulinresistens.

“Disse resultater understøtter den populære forestilling om, at stress får os til at ældes hurtigere,” “men de viser også en lovende måde til muligvis at minimere de negative konsekvenser af stress gennem styrkelse af følelsesregulering og selvkontrol,” udtaler Zachary Harvanek fra Yale Department of Psychiatry.

Med andre ord, jo mere psykologisk modstandsdygtig en personen er, jo større er sandsynligheden for, at de vil leve et længere og sundere liv,” udtaler Harvanek til Yale News.

“Vi kan alle godt lide følelsen af, at vi har en vis handlefrihed over vores skæbne,” udtaler Sinha. “Så det er en god ting at forstærke i folks sind, at vi bør investere i vores psykologiske sundhed.”

Stadig flere danskere oplever et højt stressniveau, og stress udgør dermed et stigende folkesundhedsproblem.

250 – 300.000 danskere lider alvorligt af stress, og det koster samfundet dyrt i form af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsnet.

Andelen af voksne danskere med et højt stressniveau er steget fra 21 procent i 2010 til 25 procent i 2017, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen.

 

Ovenstående er primært fra videnskabelig artikel fra Yale News

 

Relaterede artikler:

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Yale kursus om well-being hitter verden over: Det er nu gjort gratis online

Skovbadning er det nye universalmiddel læger anbefaler til krop og sind

Den ultimative guide til vinterbadning og hvorfor alle burde gøre det nu

Denne juice kan fremme sund aldring og give formen et boost ifølge ny forskning

 

Kilder: Yale News, nature.com, Translational Psychiatry, Sundhedsstyrelsen.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her