Man kan bekæmpe virus ved hjælp af dyb vejrtrækning viser nyt Harvard studie

Dybt åndedræt kan dræbe virus

Forskere ved Harvard University har vist, at man kan bekæmpe virus lige så let som at trække vejret – bogstaveligt talt.

Et nyt studie viser, at vejrtrækningen genererer et immunrespons, der dræber invaderende patogener. I forsøg dræbte en “lungechip”, der efterligner vejrtrækningens mekaniske kræfter, influenzavirus.

“Denne forskning viser vigtigheden af ​​vejrtrækningsbevægelser for den menneskelige lungefunktion, herunder immunrespons på infektion og viser, at vores Human Alveolus Chip kan bruges til at simulere disse reaktioner i de dybe dele af lungerne, hvor infektioner ofte er mere alvorlige og fører til hospitalsindlæggelse og død,” udtaler hovedforsker på studiet Dr. Haiqing Bai fra Harvard’s Wyss Institute. (Pressemeddelelse fra universitetet)

Wim Hof deltog i kontrollerede forsøg

Harvard forskernes fund ligger i forlængelse af andre tilsvarende studier, og de forsøg den såkaldte ”Iceman” Wim Hof lod udføre på sig, hvor han under kontrollerede forhold viste, at han ved hjælp af vejrtrækning kunne bekæmpe sygdom helt konkret i flere situationer.

I 2011 fik han under laboratorie kontrollerede forhold indsprøjtet bakterielle endotoksiner. Et almindeligt menneske ville reagere med feber, hovedpine og kulderystelser, men ikke Wim Hof. Han var på en eller anden måde i stand til at styre sit immunforsvar og ved hjælp af åndedrættet bekæmpe sygdommen.

For at bevise han ikke bare var en “naturens undtagelse”, optrænede Hof 12 andre forsøgspersoner, der alle kunne gentage eksperimentet på et universitetshospital med samme resultat.

Undersøgelsen fra Harvard, der offentliggjort i Nature Communications, viser på samme måde vejrtrækningens rolle i bekæmpelse af infektion.

Det nye studie er desuden bemærkelsesværdigt, fordi forskerne hermed har fundet en ufarlig metode til at teste vira i en kunstig lunge, Human Alveolus Chip, og således samtidig kan teste forskellige typer medicin, der skal afhjælpe lungeproblemer herunder COVID.

Mikrostruktur af lungealveoler (Wyss Institute, Harvard)

”Ved at bruge en Human Lung Chip, der replikerer strukturerne og funktionerne i lungeluftsækken, eller “alveolen”, opdagede forskerholdet, at anvendelse af mekaniske kræfter, der efterligner vejrtrækningsbevægelser, undertrykker influenzavirusreplikation ved at aktivere beskyttende medfødte immunresponser. De identificerede også flere lægemidler, der reducerede produktionen af ​​inflammatoriske cytokiner i inficerede Alveolus Chips, som kunne være nyttige til behandling af alvorlig betændelse i lungerne. Baseret på disse undersøgelser blev et af disse lægemidler godkendt til behandling af COVID-19 og andre inflammatoriske lungesygdomme.” (Harvard’s Wyss Institute)

Utallige andre studier har vist, at den måde du trækker vejret på har afgørende indflydelse på dit helbred. En dansk overlæge viste for nyligt i et DR2 program, at man kan opnå livsændrende resultater med relativ simple fremgangsmåder. Programmet Træk Vejret viste, hvordan man kan aktivere sit indre apotek ved hjælp af nogle ret enkle vejrtrækningsøvelser. Fik man det ikke set kan man følge linket her og se programmet på dr.dk.

I et andet studie fra 2021 dokumenterede University of Colorado, hvordan man med en simpel vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end med træning og medicin.

Vejrtrækningen er noget de færreste tænker over, men ved at fokusere på bestemte måder at trække vejret på, kan man opnå betydelige sundhedsfordele, ifølge en lang række forskning. Det er i princippet noget vi burde tillægge lige så meget betydning som eksempelvis motion og kost.

 

Se evt nedenstående video hvor Wim Hof viser det grundlæggende i hans teknik.

 

Relaterede artikler:

Ny vejrtrækningsøvelse kan sænke blodtrykket bedre end træning og medicin viser nyt studie

Bestiger Mount Everest i shorts og kontrollerer sit immunforsvar: Mød “ismanden” Wim Hof

En ændret vejrtrækning kan booste ens helbred markant

Filosofien der kan ændre din måde at se og være i verden på ifølge BBC

Hvordan håndterer man bedst den negative nyhedsstrøm: Læs eksperternes svar

Mælkesyrebakterier kan sandsynligvis reducere symptomer på Covid-19 viser nye studier

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Stress får livets ur til at gå hurtigere. Afslapning og selvregulering bremser uret ifølge ny Yale forskning

Ny behandling mod eksem kan være på vej efter forskere har fundet overraskende årsag

Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende

Forskere spoler hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi

 

Kilder: Harvard’s Wyss Institute, nature.com, studyfinds.org, scitechdaily.com, dr.dk.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her