Kapaciteten for den kæmpe vindmøllepark ved Kriegers Flak ud for Møn er omkring dobbelt så stor som Danmarks hidtil største havmøllepark ved Horns Rev.
Leveringen af strøm forventes allerede at gå i gang slut januar, start februar og vil nå sin maksimale kapacitet med strøm til ca. 600.000 husstande inden udgangen af året. Det er når alle 72 møller er sat op.
Til sammenligning er der knap 400.000 husstande i hele region Sjælland.
Den nye havmøllepark er samtidig i stand til at levere strøm til Tyskland og Sverige i tilfælde af overproduktion af strøm.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen kalder nyheden for en milepæl for dansk vindenergi og udtaler samtidig at:
”Grøn energi er afgørende for fremtidens klimaneutrale samfund, og med strømmen fra Kriegers Flaks havvindmøller viser Danmark sig igen som et foregangsland i brugen af vindenergi” (energistyrelsen.dk)
Det er det svenske energiselskab Vattenfall, der står for havmøllerne ved Kriegers Flak.
Havmølleparken kommer ifølge direktør i Vattenfall Jacob Nørgaard Andersen til at yde “et anseligt bidrag til den i forvejen imponerende vindproduktion i Danmark”. (finans.dk)
En endnu større havmøllepark, Thor er undervejs i Nordsøen. Thor vil få en kapacitet med strøm til omkring 800.000 husstande
Danske Ørsted et af de 6 konsortier, der byder ind på at stå for Thor projektet, der forventes færdig i 2027.
Havvind er en vigtig faktor i den grønne omstilling verden over, og ikke mindst med den nye administration i USA forventes der lidt af eksporteventyr indenfor grøn energi i de kommende år.
Det betyder ud over en væsentlig mindre CO2 udledning også økonomisk vækst og flere arbejdspladser i Danmark.
Ny vindmølleteknologi har betydet en mangedobling af effektiviteten på vindmøllerne i de senere år. En teknologi der samtidig bliver billigere og billigere, og allerede i dag udkonkurrer fossile brændstoffer på prisen.
Danmarks klimalov går efter at skære 70 procent af CO2 udslippet i forhold til 1990. Ud over at levere strøm til husstande er det også planen, at havvindmøller skal levere strøm, der vil blive omdannet til elektro-brændsler til brug i industrien samt til lastbiler, fly, og skibe.
Flere store spillere som Maersk og Ørsted er langt fremme i planerne om at producere grønt brintbrændstof. De vil bygge en enorm brintfabrik ved Avedøre Holme, der skal forsyne lastbiler, skibe og fly med grøn energi.
Relaterede artikler:
Kæmpebatterier til elnettet i stærk vækst: Løsningen for bæredygtig energis dilemma?
Frankrig og Tyskland vil investere milliarder i CO2-neutralt brændstof og Ørsted viser vejen
Bæredygtig energi voksede markant i 2020 på trods af coronakrisen
Kilder: Energistyrelsen, finans.dk, orsted.dk, Berlingske, tv2east.dk, pol.dk, danskenergi.dk.
Man kan gøre mere for klimaet worldwide. Se disse projekter:
Træplantning i verden med FutureWorldClimate.com der viser dig træplantningsprojekter som lever op til krav om bæredygtighed.