Undgå sommerens myggestik med disse farver tøj ifølge nyt studie

Kilde: University of Washington og Nature Communications

Farver er med til at styre myg ifølge nyt studie

Luften er lun, og der er lyse sommeraftner – og så er der lige myggene.

Ifølge et nyt amerikansk studie kan man imidlertid undgå nogle af de irriterende myg og myggestik ved at klæde sig i farver som hvid, blå, lilla og grøn.

I den anden ende af farvespektret udsender menneskelig hud, uanset pigmentering, et stærkt rød-orange signal til myggene – og dette er to af de farver, der tiltrækker insekterne.

“Myg ser ud til at bruge lugte til at hjælpe dem med at skelne, hvad der er i nærheden og som kan stikkes,” udtaler Jeffrey Riffel, professor i biologi ved University of Washington. “Når de lugter specifikke forbindelser, såsom CO2 fra vores ånde, stimulerer denne duft øjnene til at scanne efter specifikke farver og andre visuelle mønstre, som er forbundet med en potentiel vært – og flyve hen til denne.” (Pressemeddelelse fra University of Washington)

Myg kan lugte CO2 fra udånding fra ca. 30 meters afstand.

“Et af de mest almindelige spørgsmål, jeg bliver stillet, er ‘Hvad kan jeg gøre for at forhindre myg i at stikke mig?’,” udtaler Riffel, der er seniorforsker på det nye studie.

“Jeg plejede at sige, at der er tre vigtige signaler, der tiltrækker myg; din ånde, din sved og temperaturen på din hud.

I denne undersøgelse fandt vi et fjerde parameter: Farven rød, som ikke kun kan findes på dit tøj, men også findes i alles hud. Din huds nuance betyder ikke noget, vi afgiver alle en stærk rød signatur… at bære tøj, der undgår disse farver, kunne være en anden måde at forhindre myggestik på.”

Hos alle myggearter er det kun hunner, der drikker blod og stikker. Forskerne fulgte myggene i miniature testkamre, hvor de sprøjtede specifikke dufte og præsenterede forskellige typer visuelle mønstre – såsom en farvet prik eller en velsmagende menneskehånd.

Især i Afrika kan malariamyg være et alvorligt bekendtskab

Uden lugtstimulering ignorerede myggene stort set prikken i bunden af ​​kammeret, uanset farve. Efter et sprøjt CO2 ind i kammeret fortsatte myg med at ignorere prikken, hvis den var hvid, grøn, blå eller lilla i farven. Men hvis prikken var rød, orange, sort eller cyan, fløj myggene hen imod den.

Normalt er tøj en god beskyttelse mod myggestik. Det kan dog ifølge det amerikanske studie være en god ide at gemme sit slankende sorte tøj til efteråret og finde det hvide, blå eller grønne frem til sommeraftnerne.

Myg er typisk mest aggressive om aftenen og i fugtige områder. Klæd dig fornuftigt på og brug evt. myggemidler, hvis du opholder dig i en skov eller ved søer og åer om aftenen. (taenk.dk)

Studiet fra Washington University er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

At vide hvilke farver der tiltrækker sultne myg, og hvilke der ikke gør, kan hjælpe med at udvikle flere metoder til at holde myg på afstand. I Afrika og Latinamerika har dette en særlig vigtig betydning, da myg er bærere af sygdomme som malaria og gul feber; dette gør faktisk myggen det farligste dyr i verden.

 

Relaterede artikler:

Nyligt opdaget svagt punkt i kræftceller og kan blive et gennembrud overfor flere kræftformer

Forskere vendte hukommelsestab hos mus med hjernevæske fra yngre i nyt banebrydende studie

Vi er mere tilfredse med livet efterhånden som vi bliver ældre takket være Oxytocin

Todelt søvn kan være mere naturligt: De glemte sovevaner fra før industrialiseringen

Forskere skruer hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi

 

 

Kilder: Washington University New, Nature Communications, newsweek.com, taenk.dk

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her