Den psykedeliske renæssance: Nye effektive behandlingsformer anerkendes medicinsk

En revolution af psykiatrien kan være på vej

Interessen for psykedelika er dukket op igen, efterhånden som flere kliniske undersøgelser anerkender den medicinske værdi af stoffer som MDMA, psylocybin og LSD. (BBC)

Forskningen i psykedelisk medicin lå stille i mange år, grundet en kobling til misbrugsmiljøet i 1960ér og 1970érne. Der er imidlertid gennem de sidste år kommet meget ny forskning på området, der viser utrolige resultater i behandlingen af forskellige lidelser.

Kombineret med samtaleterapi er psykedelika tilsyneladende i gang med at revolutionere psykiatrien med nye effektive behandlingsformer stort set uden bivirkninger.

Det gælder især overfor lidelser som svær PTSD, depression, angst og afhængighed.

De nævnte psykelika har været så effektive og har fået så meget positiv omtale af deres resultater, at lægekundskaben ligefrem er ude og advare mod at eksperimentere selv:

”I en ikke-klinisk sammenhæng kan man løbe en betydelig risiko,” udtaler Michael Bogenschutz, professor i psykiatri ved New York University.

De psykedeliske stoffer er kombineret med samtaler i stand til at åbne patienten til at kunne bearbejde eksempelvis traumer langt hurtigere og mere effektivt end traditionel behandling. Og det vel at mærke uden, at patienten skal bibeholdes på medicin udover 1-3 sessioner med en terapeut.

MDMA har vist sig meget effektiv overfor svær PTSD, og psylocybin der ligner LSD i virkning har vist sig effektiv overfor depression, angst, og afhængighed.

Testpersoner rapporter om en stærk følelse af forbundethed

Det som patienterne rapporterer om efter behandling er en ny følelse af forbundethed og mening; ”in the sense that everything i going to be all right despite the suffering,” udtaler Anthony Bossis, professor i psykiatri ved New York University. (BBC)

Patienterne får under påvirkning af de psykedeliske stoffer lettere adgang til at løse tidligere konflikter i deres liv og fremme en form for tilgivelse overfor dem selv og andre.

Forsøgspersoner rapporter desuden om langtidseffekter, såsom en større følelse af formål, taknemmelighed, interpersonel nærhed og større velbefindende. (Journal of Psychopharmacology)

Ifølge flere eksperter er man så langt fremme i test og undersøgelser, at det kun er et spørgsmål om tid før MDMA og psilocybin får deres endelige godkendelse som medicinske behandlinger.

Også i Danmark er man nået langt med forsøg og dokumentation omkring behandling med psylocybin og samtaleterapi mod depression – eksempelvis Aalborg Universitetshospital står i spidsen for forsøg.

“Vi deltager i studiet, fordi vi mangler nye, effektive behandlinger på dette område. Op mod en tredjedel af de mennesker, der lider af depression, opnår ikke den ønskede virkning af de gængse lægemidler, selv efter skift mellem eller ved kombination af disse. Psilocybin er interessant, idet det påvirker hjernen på en anderledes måde end de øvrige relevante stoffer, og idet det fremkalder en psykedelisk oplevelse, som muligvis er det kurative ved behandlingen. Psilocybin er også interessant på en anden måde. For hvis det viser sig at virke, vil blot en enkelt dosis/behandlingssession muligvis kunne holde de patienter, der har umiddelbar effekt, ude af deres depression i flere måneder, uden at de løbende behøver at indtage medicin. Det er endnu uklart, hvor længe en eventuelle positiv virkning vil vare, men potentielt kan der blive tale om et gennembrud i behandlingen af depression,” udtaler professor og forskningschef, Rasmus Licht til Psykiatrisk Tidsskrift.

Det kan være farligt at eksperimentere med psykedelika selv

”Badet i en altomfavnende kærlighed” er et af de udtryk, der går igen hos patienterne – og tilsyneladende en følelse der gør, at de efterfølgende føler en større forbundethed med verden og menneskene omkring dem.

Psykedelika frarådes stærkt mennesker, der har eller har haft en psykose, udtaler professor Bogenschutz fra NYU.

I det hele taget er der tale om meget potente stoffer, og bør ikke bruges udenfor en medicinsk kontekst, ifølge Anthony Bossis. Det skal foregå under regulerede former med uddannede terapeuter. Det er ikke bare en medicin du kan tage alene.

I Holland findes uofficielle behandlings-retreats, hvor man allerede bruger de, i Holland legaliserede psilocybinsvampe for at overvinde forskellige lidelser.

Taget under de rette forhold kan disse psykedelika tilsyneladende have livsændrende effekter. Under forsøgene foregår det hele under kontrollerede forhold med en terapeut til stede, og en præcis udmåling af dosis med det helt rene stof.

Hvis man køber stoffet på gaden, er der ingen garanti for hverken renhed eller rette dosis. MDMA har derfor været forbundet med en række dødelige forgiftninger. (dr.dk)

Psykedelisk terapi er allerede en milliardforretning før det er endelig godkendt, og forventes at blive et paradigmeskifte indenfor psykiatrien med tilsyneladende mere effektive og bivirkningsfri behandlingsformer.

 

Se evt. BBC REEL: Can ‘magic mushrooms’ and MDMA cure depression?

Relaterede artikler:

Stoffet MDMA godkendes snart i behandlingen af PTSD efter overbevisende resultater

Psykedelisk medicin kan ifølge ny forskning kurere depression

Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion

 

Kilder: BBC, Psykiatrisk Tidsskrift, dr.dk, videnskab.dk, ScienceAlert, Journal of Psychopharmacology.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her