Kilde: University of Liverpool
Et hold forskere har fundet ud af, at stoffet rilmenidin kan forlænge levetiden og bremse aldring, skriver University of Liverpool i en pressemeddelelse.
Det nye studie, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Aging Cell viser, at dyr behandlet med rilmenidin, som i øjeblikket bruges til at behandle forhøjet blodtryk, hos både unge og ældre, også øger levetiden og forbedrer sundhedsmarkører. Stoffet efterligner tilsyneladende virkningerne af kaloriebegrænsning.
Mennesket har altid søgt efter måder at bremse aldring og forlænge levetid. Ifølge forskere har genanvendelse af lægemidler, der som rilmenidin er i stand til at forlænge levetiden og sundheden, et enormt uudnyttet potentiale inden for forskning i sund aldring.
Forskerteamet, der også består af forskere fra Schweitz og Harvard viste desuden, at sundheds- og levetidsfordelene ved rilmenidinbehandling i rundormen C. elegans medieres af 1-imidazolinreceptoren nish-1, hvilket gør denne receptor til et potentielt mål for levetidsforlængelse.
I modsætning til andre lægemidler, der tidligere er blevet undersøgt til dette formål, har det almindeligt ordinerede rilmenidin potentiale til fremtidige anvendelser til nye formål hos mennesker, da bivirkningerne ved stoffet er sjældne og ikke-alvorlige.
Til dato er en kaloriebegrænsende diæt blevet betragtet som den mest robuste anti-aldrings metode, der fremmer levetiden på tværs af arter. Imidlertid har undersøgelser af kaloriebegrænsning hos mennesker haft blandede resultater og bivirkninger, hvilket betyder at medicin som rilmenidin, der kan efterligne fordelene ved kaloriebegrænsning, måske er en mere rimelig anti-aldringsstrategi.
Professor João Pedro Magalhães, der ledede forskningen, udtaler:
“Med en generelt aldrende befolkning er fordelene ved at udskyde aldring, selv om det er lidt, enorme. Genanvendelse af lægemidler, der er i stand til at forlænge levetiden og sundheden, har et enormt uudnyttet potentiale inden for translationel gerovidenskab. For første gang har vi kunnet påvise hos dyr, at rilmenidin kan forlænge levetiden. Vi er nu ivrige efter at undersøge, om rilmenidin kan have andre kliniske anvendelser.”
“Vi fandt ud af, at dyr behandlet med rilmenidin lever betydeligt længere, omkring 20% længere end kontrolgruppen…”
“Derefter kiggede vi på sundhedsmarkører og fandt ud af, at dyr behandlet med rilmenidin er sundere i længere tid, hvilket betyder, at både levetid og helbred forlænges med rilmenidinbehandling,” tilføjer professor Magalhães. (medicalnewstoday.com)
”… fordi rilmenidin allerede bruges medicinsk, også hos ældre, er oralt tilgængeligt og har sjældne og ikke-alvorlige bivirkninger, er det plausibelt at genbruge det til andre medicinske anvendelser… Selvom mere arbejde selvfølgelig er nødvendigt for at fastslå dets effektivitet i forbindelse med andre aldersrelaterede sygdomme.”
Med de fornødne forbehold ser Magalhães “en fremtid, hvor vi har lægemidler, der kan bruges livsforlængende som en form for forebyggende intervention eller profylakse.”
Der forskes verden over intenst i livsforlængende metoder og medicin, som ud over at kunne virke overfor mange aldersrelaterede sygdomme, også vil kunne forlænge vores generelle levetid markant. Aldring er ifølge flere forskere i princippet bare en biologisk proces – og kan man påvirke den proces, så vores celler og DNA ikke degenerer, er der intet til hinder for, at vi kan leve betydeligt længere. Det er derfor langt fra usandsynligt, at man indenfor den nærmeste fremtid sandsynligvis vil finde metoder og medicin, der kan bremse eller endda vende aldringsprocessen.
Relaterede artikler:
Forskere skruer hudcellers alder tilbage med 30 år med ny teknologi
Medicinsk gennembrud: Cellulær foryngelsesterapi kan effektivt vende aldringsprocessen hos mus
Kilder: University of Liverpool, Aging Cell, medicalnewstoday.com, sciencedaily.com, neurosciencenews.com.