Hvorfor man også skal lege som voksen og hvordan man genfinder glæden

Artikel af Trudy Meehan, seniorforsker i positiv psykologi

Når vi leger gør vi det der føles godt og legesyge gør os fleksible

At blive voksen ser ofte ud til at betyde, at man forlader legen. Udtrykket “voksen” refererer til at gøre ting, der er glædesløse, kedelige og trættende – det modsatte af leg. Men vi kan omfavne voksenlivet, mens vi stadig finder glæde gennem leg og lege.

Du er måske ikke klar over det, men når du svinger dig i stolen, glider af sted i en fantasifuld dagdrøm, dyrker sport for sjov og ikke bare for at vinde, prøver noget nyt, som du tør fejle i, griner af en joke med en ven, læser en bog for fornøjelsens skyld eller laver noget, der ikke behøver at blive bedømt eller være perfekt – så leger du.

Leg er en aktivitet, som vi vælger at lave, fordi vi gerne vil gøre det – det er aldrig tvunget. I leg er der ikke så meget på spil, og vi gør det, fordi det føles godt. Desuden er leg og legesyge dokumenteret godt for os. Selv at tænke på tidspunkter, hvor vi var legesyge, kan øge vores velvære.

Leg hjælper os til at kunne gennemtænke muligheder, så vi kan forudse resultater og reagere mere kreativt. Det hjælper os med at reagere fleksibelt og uden overdreven frygt på situationer, vi finder truende. Leg giver os mulighed for at deltage i en prøven sig frem og læring af fejl – at gøre noget forkert uden særlige konsekvenser.

Som barn klatrede du måske i et træ, når du legede. At klatre i et træ giver os mulighed for at tænke gennem mulige næste trin: hvilken gren er den næste, vil den holde min vægt, hvad vil jeg gøre, hvis den knækker? Det sætter os også i situationer, hvor vi er nødt til at reagere fleksibelt: Hvis der er en imaginær bjørn, der jager mig op i træet, hvad skal jeg så gøre for at undslippe?

 

Leg er godt og sundt for os

Leg hjælper med at håndtere stress og øger livstilfredsheden

Positive følelser såsom glæde ved at lege øger vores evne til at lære. Positive følelser hjælper os med at være mere åbne og støtter os, når vi lærer nye færdigheder og udvikler nye måder at se tingene på. Med disse ekstra ressourcer er der større sandsynlighed for, at vi bliver motiverede til at engagere os i nye aktiviteter og sociale relationer.

En af legens vigtigste funktioner er at hjælpe vores sociale udvikling. Det giver os et rum til at interagere med andre på en positiv måde. Leg er vores direkte vej til social glæde.

Kort sagt øger leg glæde og mindsker stress. Forskning med universitetsstuderende viste, at dem der var “legesyge” – dem, der for eksempel handlede spontant og jokede rundt – havde lavere niveauer af opfattet stress end deres mindre legende modparter. Ved at øge positive følelser hjælper legende os med at klare stress og forbedre livstilfredsheden.

Her er et par tips til at hjælpe dig med at finde glæde gennem leg:

 

1. Lær hvordan du kan lide at lege

En af de nemmeste måder at blive mere legesyg på som voksen er at udnytte vores barndoms legemønstre. Opdag igen, hvad du kunne lide at lege med, og hvordan du kunne lide at lege. National Institute of Play har nogle gode onlineressourcer til at hjælpe dig med at finde ud af din legepersonlighed. Måske kan du lide konkurrencelege, eller måske foretrækker du at lege gennem bevægelse, som dans. Måske kan du lide at samle på ting eller udforske nye steder.

At finde din personlige legeidentitet vil hjælpe dig med at opdage den slags legeaktiviteter, som du sandsynligvis vil blive mest engageret i, og dem, der vil få fat i dine følelser og hjælpe dig med at opleve glæde.

Dette kan være tiden til at hente en barndomshobby, du har efterladt. Elskede du at stå på rulleskøjter, eller samlede du fodboldklistermærker eller spillede du videospil med venner? Få igen tid til de ting, der bragte dig glæde.

 

2. Planlæg at lege

At lave en plan for at lege kan virke kontraintuitivt, men det er værdifuldt at planlægge tid til ting, der er vigtige. Lav en “legeliste”: Skriv en liste over legende aktiviteter eller hobbyer, du har nydt at lave eller gerne vil prøve. Eksempler kan omfatte dans, lave kunst, besøge et museum, spille spil, synge eller tage på sightseeing.

Tag dig god tid, og fortsæt med at tilføje til din legeliste i løbet af et par dage. Når du så har din liste over legende aktiviteter, så planlæg, hvad du kan gøre hver dag i løbet af den næste uge for at lege. Ræk ud til andre, der kunne have lyst til at slutte sig til dig. Og begynd at så lege
– også selvom det kun er i fem minutter.

 

3. Tænk over legen

Som voksne har vi ikke altid tid til at lege eller være legesyge. Men blot det at tage lidt tid til at reflektere over tidligere legende øjeblikke, eller de gange andre var legesyge med os, kan hjælpe os med at forbedre vores velvære og reducere nedtrykthed.

I en uge skal du bruge 10-15 minutter før sengetid og skrive tre legende ting ned, du har oplevet i løbet af dagen, hvem der var involveret i dem, og hvordan du havde det på det tidspunkt. Eller du kan tælle, hvor mange legende øjeblikke du stødte på i løbet af dagen.

Den legende del af din personlighed er ved at briste for at få noget glæde. Reflekter over
og husk – og begynd at lege og engagere dig i gamle hobbyer.

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret på The Conversation: How to find joy through play as an adult.

Skrevet af Dr. Trudy Meehan, lektor ved Center for Positiv Psykologi og Sundhed ved RCSI University of Medicine and Health Sciences.

Artiklen er udgivet på nyhedscentrum.dk efter aftale.

 

Relaterede artikler:

Yale kursus om well-being hitter verden over: Det er nu gjort gratis online

Britisk psykolog: Dans gør dig klogere, stærkere og gladere

 

 

 

 

 

 

 

The ConversationBLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her